2025年通城学典组合训练八年级英语人教版江西专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年通城学典组合训练八年级英语人教版江西专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年通城学典组合训练八年级英语人教版江西专版》

一、完形填空
范畴:人与自我
主题:丰富生活
体裁:说明文
难度:★★★
建议用时:6 分钟
评价:___/11
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
rest fun pick plan weekly parents exercise relax so activity useful
For most people, the summer vacation is happy and they can have a lot of 1.
fun
. But some students may feel anxious(焦虑) when they don't have a good plan for it. What should we do to make our vacation colourful? Here are some 2.
useful
tips: At the beginning of the vacation, give yourself a day or two to 3.
rest
and adjust(适应). After this, you should make a 4.
plan
for the rest of the vacation. You'd better ask your 5.
parents
for their advice if necessary. You can also keep your life in order by writing a daily or 6.
weekly
to-do list.
You need to 7.
relax
to keep healthy after a long term's study. So set some time on your list to take some 8.
exercise
.
There may be many 9.
activities
during the holiday. You can 10.
pick
some of them if you have interest. But it's also OK to say no sometimes. The summer vacation is your time off, after all.
During the weeks of your final exams, you may be too busy to have fun. 11.
So
treat yourself well. Watch your favourite film, read an interesting book or eat some tasty food. You deserve(值得) the best!
答案: 完形填空 本文主要提出了四条让暑假生活丰富多彩的有用建议。1. fun 根据前文 the summer vacation is happy 可知,暑假是快乐的,人们可以有很多乐趣。have a lot of fun 表示“有很多乐趣”。2. useful 此处是说这里有一些有用的建议。useful 表示“有用的”,修饰 tips。3. rest 根据 give yourself a day or two 以及 adjust 可知,是给自己一两天时间休息和调整。rest 表示“休息”。4. plan 根据前文 don't have a good plan for it 可知,这里是说要为假期的剩余时间制订一个计划。make a plan 表示“制订一个计划”。5. parents 根据“ask... for their advice”以及常识可知,必要时可以向父母征求建议。6. weekly 与 daily 并列,结合语境可知,是写每日或每周的待办事项清单。weekly 表示“每周的”。7. relax 根据 keep healthy after a long term's study 可知,经过长期学习后需要放松来保持健康。relax 表示“放松”。8. exercise 根据 set some time on your list 以及 keep healthy 可知,是在清单上设置一段时间来进行锻炼。take some exercise 表示“进行锻炼”。9. activities 此处表示假期可能有很多活动。activity 表示“活动”,此处用复数形式 activities。10. pick 根据 some of them if you have interest 可知,是如果你有兴趣可以挑选活动。pick 表示“挑选”。11. So 根据前文“During the weeks of your final exams,you may be too busy to have fun.”可知,期末考试期间太忙没时间玩,所以要好好对待自己。So 表示“所以”,前后为因果关系。
二、阅读理解
A
KEY→P11
范畴:人与自我
主题:自我改变
体裁:说明文
难度:★★★★
建议用时:7 分钟
评价:___/5
We spend most of our time with friends we like. Well, what kind of people are popular with others? By being with some people just once, you start to like them. If you wonder why they attract(吸引) people and want to be a person like them, you should learn how to have the traits(特点) that they have.
Firstly, everybody wants to be happy, and nobody wants to spend their time with an unhappy person. Well, you see, there is what you call “mood linkage”. If you are with a happy person, you are more likely to be happy, too. So if you are a happy person, many people will want to spend their time with you.
Next, everybody needs encouragement(鼓励), because sometimes in our lives we meet failure, sadness, problems and other bad things. So if you always choose to cheer others up with encouraging words or actions, they would like to spend time with you.
Lastly, you are not a friend if you don't give a hand to your friends when they need help. You should always be helpful to them, because when you need help, they will be there for you, too.
It feels good if people want to be your friends because of your character. So if you want to attract people, you should learn to have these traits.
(
C
)1. What can be an example of “mood linkage” according to the passage?
A. You would like to help when someone is in need.
B. You will be happy when someone loses his or her games.
C. You will be happy when you are with happy people.
D. You will laugh loudly when you hear funny stories.
(
A
)2. What does the underlined word “them” in Paragraph 4 refer to?
A. People who need help.
B. People who would like to give a hand to others.
C. People who are good at encouraging others.
D. People who want to spend time with you.
(
A
)3. What trait can help one to attract others according to the passage?
A. Being helpful.
B. Being careful.
C. Being strict.
D. Being beautiful.
(
A
)4. Which of the following best shows the structure of the passage?

(
C
)5. What would be the best title for the passage?
A. Ways to live a happy life
B. Tips for making friends
C. Traits needed to attract people
D. Words for cheering others up
答案: 阅读理解 A 人们大部分时间都喜欢的人待在一起,那么什么样的人会受到别人的欢迎呢?1. C 推理判断题。根据第二段中的“If you are with a happy person,you are more likely to be happy,too.”可知,“当你和快乐的人在一起时,你也会很快乐”是心境联结的例子。2. A 代词指代题。根据第四段可知,them 指代“需要帮助的人”。3. A 细节理解题。根据第四段中“Lastly,you are not a friend if you don't give a hand to your friends when they need help.”可知,乐于助人这个特点可以帮助一个人吸引他人。4. A 篇章结构题。第一段总述人们都喜欢和自己喜欢的人待在一起;第二、三、四段分别从不同方面讲述受欢迎的人身上的特点;第五段总结全文。5. C 标题概括题。本文主要介绍了如何成为一个有吸引力的人以及他们身上具有的特点。因此 C 项为最佳标题。
B 热考内容 时事新闻
KEY→P11
范畴:人与社会
主题:考古发现
体裁:新闻报道
难度:★★★★
建议用时:7 分钟
评价:___/5
Archaeologists have unearthed a fire-drilling toolset dating back about 7,000 years at an archaeological(考古的) site in East China's Jiangsu Province, marking it as the earliest known physical evidence of fire-making technology found in China to date.
Gan Huiyuan is a researcher at the provincial institute of cultural relics and archaeology. He is leading the excavation(挖掘工作) at the Caoyangang site. He said the newly unearthed toolset consists of a drill stick and a fireboard.
The drill stick measures over 60 centimeters in length, while the fireboard is more than 30 centimeters long. The brown tool has over 10 deep black circular indentations(凹陷) on its surface, showing clear signs of heating.
“This toolset is not only the longest found at the site but also the best fire-drilling equipment discovered to date,” Gan said, adding that since the excavation began, they have discovered many kinds of fire-drilling tools there.
What's more, a circular groove(槽) was found on one end of the fireboard. It was likely used for tying a rope. It was designed for easy carrying or hanging.
The Caoyangang site, covering over 80,000 square meters, has unearthed a wealth of items beyond the fire-making tools. More than 3,000 items, including pottery(陶器), bone tools, wooden objects and animal remains of deer, pigs, cattle, dogs, and various birds, have been discovered at the site.
These findings show a nice picture of the daily lives and art abilities of the ancient people who once lived in the region, archaeologists said.
素材来源:Global Times
( )1. What does the newly unearthed fire-drilling toolset consist of?
A. A drill stick and a fireboard.
B. A drill stick and a rope.
C. A fireboard and a rope.
D. A drill stick, a fireboard and a rope.
( )2. Why was the circular groove likely used for tying a rope?
A. Because the fireboard was too heavy to carry.
B. Because people wanted to make it look more beautiful.
C. Because it was designed for easy carrying or hanging.
D. Because they needed to use the rope to start a fire.
( )3. What does the underlined word “discovered” in the fourth paragraph probably mean?
A. Found.
B. Made.
C. Bought.
D. Lost.
( )4. What may the writer work as according to the passage?
A. A teacher.
B. A news reporter.
C. An archaeologist.
D. A student.
( )5. 新考法·组合式选择 What has the Caoyangang site unearthed? Check and choose the right answer.
① Golden tools. ② Pottery. ③ Wooden objects. ④ Deer remains. ⑤ Silver things.
A. ①②③
B. ②③④
C. ①③⑤
D. ③④⑤
答案: B 考古学家发掘出一套约 7 000 年历史的钻木取火器,这是中国迄今发现的最早的生火技术实物证据。该遗址还出土了许多其他展现古代生活的物品。1. A 细节理解题。根据文章第二段中“He said the newly unearthed toolset consists of a drill stick and a fireboard.”可知,新出土的钻木取火器由钻杆和取火板组成。2. C 细节理解题。文章第五段提到“It was designed for easy carrying or hanging.”,由此可以推断出取火板一端的环形刻槽可用来系绳,便于携带或悬挂。3. A 词义猜测题。由上下文可知,这是“考古学家们考古时发现的文物”,found 与 discovered 同义。4. B 推理判断题。文章客观地介绍了考古学家的新发现,语言风格较为正式,符合新闻报道的特点,所以作者最有可能是新闻记者。5. B 组合式选择题。由文中句子“More than 3,000 items,including pottery,bone tools,wooden objects and animal remains of deer,pigs,cattle,dogs,and various birds,have been discovered at the site.”可知答案选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭