2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版》

第46页
Ⅲ 重点句型
1. (P51)It was awful of them to
laugh at
her, and I
regret saying
anything.
他们嘲笑她(的行为)是极讨厌的,而且我很懊悔自己什么都没说。
2. (P51)I don’t
see any advantage in wearing
them.
我没有看到戴上它们(牙箍)的任何好处。
3. (P51)I
feel it was a mistake
for my mother to make me wear these ugly braces. 我觉得我妈妈让我戴这些难看的牙箍是个错误。
4. (P51)She
has a habit of playing
the piano when I’m studying.
她习惯在我学习的时候弹钢琴。
5. (P51)I
try to keep
the room tidy, but she always
makes a mess
.
我尽力保持房间整洁,但她总是搞得一塌糊涂。
答案: 1. laugh at regret saying 2. see advantage in wearing 3. feel it was a mistake 4. has a habit of playing 5. try to keep makes a mess
第一步:精读课文(P51),完成语篇填词。
Jolin is Anna’s friend. Jolin alwa
y
s sta
y
s on a diet and she’s getting t 1 thin because she looks forward to becoming a model. Anna is worried about her.
Peter’s friends m 2 fun of a lady lying in the street yesterday. Though Peter thought it was awful of them to laugh at her, he didn’t say anything. Now he r 3 doing nothing and feels ashamed.
Simon hates his braces and thinks it’s a mistake to wear them. They make him embarrassed when he smiles or opens his m 4. And it is hard for him to eat too.
Julie is a 5 with her seven - year - old sister. The little girl alwa
y
s causes her much trouble and drives her mad.
1.
too

2.
made

3.
regrets

4.
mouth

5.
annoyed/angry
答案: too
@@made
@@regrets
@@mouth
@@annoyed/angry
第二步:拓文化视角,品精选时文。
语篇类型:说明文
主题:人与社会(人际交往)
难度:
词数:约290
用时:12分钟
Young people tried zero - sugar and zero - fat food. Now they are interested in “zero - sugar” socializing(“零糖”社交). What does “zero - sugar” socializing mean?
Just as zero - sugar food means a lighter diet, “zero - sugar” socializing is about simpler connections. It focuses on respecting personal space, cutting down on worthless communications, and finding meaningful ways to connect with others.
A 2024 social trend (趋势) report showed that 54% of young people prefer to “stay in touch” while also having time alone. Only 12.6% want to “be together all the time”. It showed a change towards more independent(独立的) social habits.
Some people like “zero - sugar” socializing. They often enjoy city walks, visit local markets or try new cafes with a small group of friends. They avert meaningless social activities. They also try not to take part in social activities that they consider unimportant. As a result, they feel more in control of their time and better understand themselves.
This new idea is similar to the trend like being a quiet person or living a simple life. It shows young people’s wishes. They want to slow down and focus on important things. “Zero - sugar” socializing isn’t just a short - lived trend for them. It meets their long - term needs.
This way works for some people. But it might not be the best for everyone. It’s important not to follow the trend without thinking. You might prefer “zero - sugar”, “low - sugar” or “full - sugar” socializing. Knowing what you need is the key to feeling confident and happy in your connections. This way can reduce social pressure while deepening true friendships.
“Zero - sugar” socializing doesn’t mean completely refusing to connect with others. It’s about balancing personal space with meaningful connections. Humans are social beings. We can enjoy both the peace of “zero - sugar” socializing and the joy of traditional relationships through suitable communications.
(
D
)1. Which activity is “zero - sugar” socializing?
A. Attending daily team meetings.
B. Trying new cafes with strangers.
C. Holding a 50 - person birthday party.
D. Reading with two close friends in the library.
(
B
)2. What does the underlined word “avert” mean in Paragraph 4?
A. Mention.
B. Avoid.
C. Discover.
D. Explain.
(
A
)3. Which is the key to successful socializing according to the passage?
A. Understanding one’s own needs.
B. Following the trend without thinking.
C. Enjoying the joy of new relationships.
D. Finding meaningful ways to improve social skills.
(
A
)4. What is the main purpose of the passage?
A. To introduce a new social trend.
B. To explain why people become more independent.
C. To show the importance of traditional relationships.
D. To encourage people to respect others’ personal space.
语篇研读
文章结构
Para. 1 引入介绍“零糖”社交。Para. 2 - 5 详细阐述“零糖”社交的内涵和特点。Para. 6 - 7 告诉人们应辩证看待“零糖”社交。

核心素养
通过阅读这篇文章,学生能培养理性看待社交潮流、不盲目跟风的独立思考的能力,提升自主判断的能力,塑造积极健康的社交价值观,实现高质量的人际交往与个人成长。
文化视角
互联网时代,社交方式日新月异,新潮词汇如“I人E人”“浓人淡人”等层出不穷,反映出现代年轻群体的独特社交现象。这些“现象级”的社交新词,不仅揭示了年轻人多样化的社交需求,更映射出他们对于生活品质的追求。
学有所思
How do you feel about “zero - sugar” socializing?
I like the “zero sugar” socializing because it makes my social life more comfortable.
答案: D
@@B
@@A
@@A
@@Para. 1 引入介绍“零糖”社交。Para. 2 - 5 详细阐述“零糖”社交的内涵和特点。Para. 6 - 7 告诉人们应辩证看待“零糖”社交。
@@I like the “zero sugar” socializing because it makes my social life more comfortable.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭