2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年分层导学案九年级英语全一册沪教版》

第147页
Ⅲ 重点句型
1. (P35)It
is like
the glass of a greenhouse, letting sunlight in and
keeping/stopping
heat
from
getting out. 它就像温室的玻璃,让阳光进入并阻止热量散发。
2. (P35)Without it, the Earth would be
the same as
the Moon—cold and lifeless. 没有它,地球会像月球一样——寒冷且没有生命。
3. (P35)
As a result of
the greenhouse effect, the Earth’s temperature is increasing. 由于温室效应,地球的温度正在上升。
4. (P35)This makes the greenhouse effect worse because trees
take in
CO₂ and produce oxygen. 这使温室效应更加严重,因为树木吸收二氧化碳并释放氧气。
5. (P35)If we just learn to live in new and different ways, we can
make a difference
. 如果我们学会以新的、不同的方式生活,我们就能产生影响。
答案: 1. is like keeping/stopping from 2. the same as
3. As a result of 4. take in 5. make a difference
How green are you? Do you know how to be green?
We all need a healthy environment, but our world is in d
danger
because human beings’ activities cause serious environmental problems.
When we burn fuels such as petrol and coal, we produce too much carbon dioxide. It is a kind of gas that p
pollutes
the atmosphere. As a result of the greenhouse effect, the Earth’s temperature is increasing. This causes sea level to rise and cities may disappear. People destroy nature by cutting d
down
lots of forests. The greenhouse effect is getting worse. Animals become homeless. The surface of the soil can be easily destroyed by rain. This can result in floods and even more damage to the environment.
So we should take proper a
action
to protect our environment. First, we can start by being a green consumer. We should try to use products f
friendly
to the environment. If we change our way of life, we can make a difference.
1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________
答案: 1. danger 2. pollutes 3. down 4. action 5. friendly
第二步:拓文化视角,品精选时文。
语篇类型:说明文 主题:人与自然(环保意识和行为) 难度: 词数:约300 用时:12分钟
“Reduce, reuse, recycle,” these are the three Rs that environmental activists have focused on. But how can we realize them?
Recently, this idea came to life in China in a clever way in a famous scenic spot(风景区) in Dunhuang, Northwest China’s Gansu Province. With the arrival of the tourist season, the scenic spot has been crowded with visitors around 20,000 a day since July. With so many people, managing waste has become a serious challenge, putting great pressure on cleaners.
So, the scenic spot came up with a fun way to help: “Trash hunt for gifts”. Here’s how it works: Visitors are given trash bags and encouraged to pick up litter around the site. In return, they get small gifts showing Dunhuang’s rich culture.
Isn’t this a great example of the three Rs spirit? I remember going to some scenic spots, especially historical sites crowded with people. Littering there was a big problem. It made the place dirty and harmed the environment. So, when I see how the “Trash hunt for gifts” programme is carried out, it is clear that this way is more than just a trick to attract attention. It is truly an effort to encourage a culture of responsibility and care. The activity turns every visitor into an environmental protector, actively taking part in protecting the beauty of the site.
▲ Other places in China are also doing similar things. It’s great to see that tourists are not just enjoying the sights, but also helping protect them. Turning tourists into environmental protectors is a new and exciting way to keep our scenic spots clean and beautiful for everyone to enjoy. This reminds us that when we enjoy the beauty around us, we also have the responsibility to protect it.
语篇研读
文章结构
Para. 1 从“3R”环保原则引入文章。

Para. 2 - 3 介绍中国敦煌景区的“Trash hunt for gifts”活动。

Para. 4 - 5 阐述“Trash hunt for gifts”的积极意义。

________
________
________
核心素养
通过阅读这篇文章,学生能够深入探讨景区环保举措及其影响,进而提升解决相关实际问题的能力。同时,学生可以了解到不同地域基于自身情况在环保方面的独特做法,从而培养包容多元、善于学习借鉴的心态。
文化视角
环保理念强调人类社会与自然环境的和谐共生,倡导绿色生活方式和生产模式。其目标是减少环境污染,保护生物多样性,应对气候变化,保障资源的永续利用,从而实现经济、社会和环境的协调发展。
学有所思
What can you do to protect the environment in your everyday life?
I can recycle paper, plastic and glass bottles.

________
(
D
)1. What can we learn about “Trash hunt for gifts” programme?
A. It aimed at drawing public attention.
B. It forced visitors to clean up the spot.
C. It was started by visitors in Dunhuang.
D. It helped make the work easier for cleaners.
(
D
)2. 新考法 推断作者态度 Which of the following is the writer’s attitude towards “Trash hunt for gifts”?
A. Scared.
B. Worried.
C. Puzzled.
D. Supportive.
(
A
)3. 新考法 句子还原 Choose the best sentence to fill in the blank “▲” in Paragraph 5.
A. The idea is spreading.
B. People don’t like the gifts.
C. Dunhuang becomes more attractive.
D. Visitors are the best people for protecting the environment.
(
C
)4. What is the main purpose of the passage?
A. To explain what the three Rs are.
B. To introduce a new w
a
y of travelling.
C. To encourage people to be protectors of nature.
D. To show how to face challenges during the trip.
答案: Para. 1 从“3R”环保原则引入文章。Para. 2 - 3 介绍中国敦煌景区的“Trash hunt for gifts”活动。Para. 4 - 5 阐述“Trash hunt for gifts”的积极意义。
@@I can recycle paper, plastic and glass bottles.
@@1 - 4 DDAC

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭