2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版山西专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版山西专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版山西专版》

人与社会·团队精神(2022山西中考,26—33, )
请阅读下面短文,理解其大意,然后从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个能填入空白处的最佳选项。
Recently, I had a hard time working on a group project. My teacher put me with three classmates, but they didn't care about whether the work could be done. I had no 1 about what to do at all.
As we set the table for dinner, my mom noticed I was 2 . “What's going on?” she asked.
“The others in my group aren't doing any work. It seemed that they didn't 3 to work on the project,” I replied. “Do I have to do all the work for everyone if I don't want a 4 grade?”
“Well,” my mom said with a smile, “I doubt you're responsible (负责的) for everyone else's part. Why don't you 5 it with your partners?”
And at our next group meeting, I tried to share my worries in a friendly way. “Since we are working as a 6 , we're depending on each other to do the best we can,” I said to them. “If anyone is having troubles, maybe we can talk about the 7 of solving them together. Let's work together and finish the task.”
8 , all my group members ended up doing their part. They didn't do things the way I would have. But I guess that's the deal with group projects.
1. A.need B.idea C.rule
2. A.worried B.bored C.excited
3. A.forget B.want C.wait
4. A.nice B.true C.bad
5. A.talk about B.learn from C.look for
6. A.class B.family C.team
7. A.ways B.habits C.lists
8. A.Suddenly B.Surprisingly C.Unluckily
答案: 1. B 句意:我完全不知道该做什么。根据“I had a hard time working on a group project”可推知,作者不知道该做什么,此处是短语have no idea,意为“不知道”,故选B。 2. A 句意:当我们摆好餐具准备吃饭时,我妈妈注意到我很焦虑。worried焦虑的,担心的;bored无聊的;excited激动的。故选A。 3. B forget忘记;want想要;wait等待。根据“The others in my group aren’t doing any work.”可知,组里的其他人什么都没做,似乎是不想做这个课题,want to do sth.意为“想要做某事”,故选B。 4. C 由语境可知,此处表示“如果我不想得低分”。nice好的;true真的;bad坏的,差的,糟糕的。故选C。 5. A 根据“And at our next group meeting, I tried to share my worries in a friendly way.”和后文内容可知,作者以一种友好的方式和团队成员分享了担忧,设空处表示“谈论”,故选A。 6. C 由语境可知,因为我们是一个团队,所以我们要互相依靠,尽我们最大的努力去做好。故选C。 7. A 由语境可知,如果有人遇到麻烦,也许我们可以一起讨论解决问题的方法。ways符合语境,故选A。 8. B 此处“all my group members ended up doing their part”与前文中大家都不想参与任务相比,是令人惊讶的,故选B。
人与自我·学校生活(2024山西中考一模改编)
请阅读下面语篇,根据其内容回答问题。
I remember the first time I suggested screen - free days in our school to some students. Jokingly, I said to them, “What do you think if we go a week without using our laptops or smart phones?” They laughed, and one of them said, “No way, Miss White. That would be too much.”
Since then, we have started some screen - free days during which we make different plans for our students on how to communicate with each other without using screens. For some teachers, this means bringing back a valuable lesson plan that has been put off for some time because it's out of date. Others have designed something completely new.
#### Screen - Free Days
We do see the benefits of technology. However, we also want our students to have balanced (平衡的) learning and social experiences away from their screens. That's why we have come up with the idea of screen - free days.
—from the teachers
#### A survey
Most students in our school spend about six hours a day on screens.
Many students start their days by checking their smart phones.
They are always looking at their phones when getting off the buses or at parents' drop - off.
They usually work on computers in class for at least two hours every day.
Fun activities, for example, card games and room escape games, are always organized at school. In these activities, students socialize without smart phones and have face - to - face communication. These fun activities also make it possible for them to enjoy the company (陪伴) of their friends.
After our first screen - free day, the students said that they surprised surprised they enjoyed it.
Although technology is already part of the world, it shouldn't play an an important role in a learner's life.
9. Why have the teachers come up with the idea of screen - free days?
______________________________
10. How many hours do most students in the school spend on screens a day?
______________________________
11. What activities are always organized at school on screen - free days?
______________________________
12. How did the students feel after the first screen - free day?
______________________________
13. 新考法·开放性试题 What do you think of the screen - free days? Why do you think so?
______________________________
答案: 9. Because they want their students to have balanced learning and social experiences away from the screens. 根据“However, we also want our students to have balanced learning and social experiences away from their screens.”可知,老师们之所以提出“无屏幕日”这一建议,是因为他们希望学生们远离屏幕,获得平衡的学习和社交体验。 10. About 6 hours. 根据“Most students in our school spend about six hours a day on screens.”可知,我们学校的大多数学生一天大约有6个小时在使用屏幕。 11. Card games and room escape games. 根据“Fun activities, for example, card games and room escape games, are always organized at school.”可知,在无屏幕日,学校总是组织纸牌游戏和密室逃脱游戏。 12. They were surprised they enjoyed it./They enjoyed it./They were happy with it./They liked it. 根据“After our first screen - free day, the students said that they were surprised they enjoyed it.”可知,学生们很享受这样的一天。 13. I think the screen - free days are very necessary. Because screen - free days give us chances to do more meaningful things. 本题为开放性试题,言之有理即可。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭