2025年亮点给力大试卷八年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年亮点给力大试卷八年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年亮点给力大试卷八年级英语上册译林版》

第28页
五、(2025·泰州市海陵区期末)阅读理解。(15分)
新素养 家国情怀 Gong Zizhen was a famous poet and thinker in the Qing dynasty. He was born in Zhejiang in 1792. When he was young, he worked very hard and was crazy about reading. In 1839, he wrote over 300 poems. Most of them were about social problems. One of them was Miscellanies of the Year 1839 (V)(《己亥杂诗(其五)》) and it clearly showed his strong feelings of saving poor people and doing something for the country.
At first, Gong wrote about what was happening at that time. As a member of government of the Qing dynasty, Gong agreed with Lin Zexu's decision. However, they failed and Gong had to return to his hometown.
Then, Gong wrote about the falling sun. In Chinese poetry, to write about the falling sun is to write about the passing of time and the loss of hope. It was clear that the poet was sad to leave Beijing because he had many friends there. He was also sad that he lost the chance to work for the country.
Gong's sadness was true, but it didn't go on too long. At the end of the poem, Gong wrote about the "fallen flowers". He didn't say much about his sadness any more. He told the readers to believe fallen flowers would nurture(滋养) flowers' growth next spring instead. As a patriot (爱国主义者), he went on to teach a lot of excellent students during the rest of his life. He still cared about the country and would do something for the country in other ways.
( )1. 新考法 学科融合 Gong wrote the poem Miscellanies of the Year 1839 (V) ______.
A. at a young age
B. in his last years
C. in his forties
D. in his thirties
( )2. Gong felt sad about ______ according to the passage.
A. teaching more students
B. stopping writing poems
C. meeting friends in Beijing
D. losing the chance to work for the country
( )3. Falling sun usually means ______ in Chinese poetry.
A. returning to hometown
B. being in the government
C. losing the hope
D. writing poems
( )4. In Gong's poems, "fallen flowers" refer to "______".
A. himself
B. autumn
C. feeling
D. country
( )5. According to passage, how did Gong feel at first when returning to his hometown?
A. Proud.
B. Sad.
C. Happy.
D. Bored.
答案: 1. C 2. D 3. C 4. A 【解析】根据最后一段中“fallen flowers would nurture flowers' growth next spring instead”及该段中介绍的龚自珍回到家乡所做的事情可推知,诗人以落花自喻,因此“落花”指龚自珍自己。5. B

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭