第74页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
十、文化意识 阅读短文,判断句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。(5 分)
If someone says to you “give me five”, do not look for five yuan for him in your bag! The people are not asking for your money, but your hand.
In America, “give me five” or “give me the high five” is very popular. You can often see it in films and on TV. It means clapping(拍击) each other's hands together. People sometimes do it when they celebrate something good. For example, the football players will give the high fives to everyone around to celebrate when they win a game. “Give me five” may come from the old Roman gesture of raising(举起) the right arm for the king. It showed that the person did not keep any sharp(锋利的) things in his hand. It was safe for the king to meet the person.
What are you waiting for? Try “give me five” with your friends.
(
(
(
(
(
If someone says to you “give me five”, do not look for five yuan for him in your bag! The people are not asking for your money, but your hand.
In America, “give me five” or “give me the high five” is very popular. You can often see it in films and on TV. It means clapping(拍击) each other's hands together. People sometimes do it when they celebrate something good. For example, the football players will give the high fives to everyone around to celebrate when they win a game. “Give me five” may come from the old Roman gesture of raising(举起) the right arm for the king. It showed that the person did not keep any sharp(锋利的) things in his hand. It was safe for the king to meet the person.
What are you waiting for? Try “give me five” with your friends.
(
F
)1. When your friend says “Give me five.” to you, you should give your friend five yuan.(
T
)2. “Give me five” means clapping each other's hands together.(
F
)3. “Give me five” was very popular in the old Rome.(
F
)4. The underlined word “gesture” means “站姿” in Chinese.(
F
)5. The old Romans raised their right arms for the king to show that they were happy.
答案:
1. F
解析:原文 “If someone says to you ‘give me five’, do not look for five yuan for him in your bag! The people are not asking for your money, but your hand.”(如果有人对你说 “击个掌”,别在包里给他找五元钱!人家不是要你的钱,而是要和你击掌。) 句子说应该给朋友五元钱,与原文不符,故填 F。
2. T
解析:原文 “It means clapping each other's hands together.”(它的意思是互相拍击手掌。) 句子表述与原文一致,故填 T。
3. F
解析:原文 “In America, ‘give me five’ or ‘give me the high five’ is very popular.”(在美国,“击个掌” 或 “高举击掌” 很流行。) 原文说的是在美国流行,不是古罗马,故填 F。
4. F
解析:原文 “‘Give me five’ may come from the old Roman gesture of raising the right arm for the king.”(“击个掌” 可能源于古罗马人向国王举起右臂的手势。) “gesture” 结合语境是 “手势” 的意思,不是 “站姿”,故填 F。
5. F
解析:原文 “It showed that the person did not keep any sharp things in his hand. It was safe for the king to meet the person.”(这表明这个人手里没有携带任何锋利的东西,国王接见他是安全的。) 不是为了表示开心,故填 F。
十一、生活运用 阅读理解。(12 分)
Computers are useful and helpful in our life. The first computer, ENIAC, was created in 1946 in America. It was very big and heavy. But today, computers are in different shapes and sizes. They are becoming better(更好的). The desktop is a computer with a screen, a keyboard and a main unit. You can see them on desks. It is easy to use. Today, many people like to use the laptops. The laptop is small and light. So, people take them everywhere. They can work, shop and study on their laptops. But how to look after your computer? Remember the following things when you use it:
Keep your computer in a cool, dry room. Damp is bad for it.
Do not work in the too cold or hot places. The best temperature is 16°C - 26°C.

(
Keep your screen clean and do not have it too bright. They are bad for your eyes. Some people wear different glasses when they use a computer.

(一)根据短文内容,选择最佳选项。(8 分)
(
A. The ENIAC. B. The laptop. C. The desktop.
(
A. 20°C. B. -5°C. C. 35°C.
(
A. 脏乱 B. 潮气 C. 冷气
(
A. A health report. B. A film poster. C. A science magazine.
(二)选择对应的标识填入文中括号内,并在横线上填写一个合适的句子。(4 分)

Computers are useful and helpful in our life. The first computer, ENIAC, was created in 1946 in America. It was very big and heavy. But today, computers are in different shapes and sizes. They are becoming better(更好的). The desktop is a computer with a screen, a keyboard and a main unit. You can see them on desks. It is easy to use. Today, many people like to use the laptops. The laptop is small and light. So, people take them everywhere. They can work, shop and study on their laptops. But how to look after your computer? Remember the following things when you use it:
Keep your computer in a cool, dry room. Damp is bad for it.
(
D
)5. Pieces of food and a little water in the keyboard are also bad for a computer.Keep your screen clean and do not have it too bright. They are bad for your eyes. Some people wear different glasses when they use a computer.
(一)根据短文内容,选择最佳选项。(8 分)
(
B
)1. Which computer is good for you to carry when you want to take a trip?A. The ENIAC. B. The laptop. C. The desktop.
(
A
)2. What temperature is ideal for using computers?A. 20°C. B. -5°C. C. 35°C.
(
B
)3. What does the underlined word “Damp” mean in Chinese?A. 脏乱 B. 潮气 C. 冷气
(
C
)4. Where does this passage come from?A. A health report. B. A film poster. C. A science magazine.
(二)选择对应的标识填入文中括号内,并在横线上填写一个合适的句子。(4 分)
Don't eat or drink near the computer.
答案:
(一)
1. B
解析:原文“The laptop is small and light. So, people take them everywhere.”(笔记本电脑又小又轻,所以人们可以随身携带。) 选项B(笔记本电脑)符合语境,故选B。
2. A
解析:原文“The best temperature is 16°C - 26°C.”(最佳温度是16摄氏度到26摄氏度。) 20°C在这个区间内,选项A符合,故选A。
3. B
解析:原文“Keep your computer in a cool, dry room. Damp is bad for it.”(把电脑放在凉爽干燥的房间里,潮气对它有害。) 结合“dry(干燥)”的反义,“Damp”意为“潮气”,选项B符合,故选B。
4. C
解析:文章介绍了电脑的发展和保养知识,属于科技类内容,选项C(科学杂志)符合;健康报告(A)、电影海报(B)与主题无关,故选C。
(二)
5. D;Don't eat or drink near the computer
解析:原文“Pieces of food and a little water in the keyboard are also bad for a computer.”(键盘里的食物残渣和少量水对电脑也有害。) 标识D是“禁止饮食”的图标,因此填写标识D,并补充句子“Don't eat or drink near the computer”(不要在电脑附近饮食),表达禁止在电脑旁饮食的意思即可。
查看更多完整答案,请扫码查看