第14页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
(B)传统文化
Kuang Heng was born in a poor family. He liked reading books very much. He needed to work at daytime, so he had to read books during night. But he was too poor to buy a candle. One day, he found his neighbour(邻居) had candles, but the light couldn't go through his room. So he dug(挖) a small hole in the wall so that he could use the light to read books. From that day, he read books every night until the light went out.
However, he finished reading all his books and there were no books for him to read. Then he went to a rich man's house and worked for him without payment(报酬). The rich man asked, “Why don't you want the money?” Kuang Heng said, “Because I only want to borrow your books.” The rich man agreed. Kuang Heng read the books one by one. Finally, he became a great scholar(学者).
(一)根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。(5 分)
(
(
(
(
(
(二) 结合你的想法回答问题。(2 分)
开放问答 What do you think of Kuang Heng?
Kuang Heng was born in a poor family. He liked reading books very much. He needed to work at daytime, so he had to read books during night. But he was too poor to buy a candle. One day, he found his neighbour(邻居) had candles, but the light couldn't go through his room. So he dug(挖) a small hole in the wall so that he could use the light to read books. From that day, he read books every night until the light went out.
However, he finished reading all his books and there were no books for him to read. Then he went to a rich man's house and worked for him without payment(报酬). The rich man asked, “Why don't you want the money?” Kuang Heng said, “Because I only want to borrow your books.” The rich man agreed. Kuang Heng read the books one by one. Finally, he became a great scholar(学者).
(一)根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。(5 分)
(
F
)1. Kuang Heng liked reading books only at night.(
T
)2. Kuang Heng became a great scholar at last.(
F
)3. Kuang Heng's family was very rich, so he could buy a candle.(
T
)4. In order to(为了) read books, Kuang Heng went to a rich man's house and worked for him without payment.(
T
)5. The story's Chinese name is “凿壁借光”.(二) 结合你的想法回答问题。(2 分)
开放问答 What do you think of Kuang Heng?
He really liked studying and he was hard-working.
答案:
【解析】:
(一) 本题需要根据短文内容判断句子的正误,主要考查阅读理解和判断能力。
1. 第一个句子“Kuang Heng liked reading books only at night.”需要判断匡衡是否只在晚上喜欢读书。根据短文,“He liked reading books very much. He needed to work at daytime, so he had to read books during night.”可知,匡衡并非只在晚上喜欢读书,而是因为白天需要工作,所以晚上读书。因此,该句子是错误的。
2. 第二个句子“Kuang Heng became a great scholar at last.”需要判断匡衡最后是否成为了一位伟大的学者。根据短文,“Finally, he became a great scholar.”可知,该句子是正确的。
3. 第三个句子“Kuang Heng's family was very rich, so he could buy a candle.”需要判断匡衡家是否很富有,所以他能买得起蜡烛。根据短文,“Kuang Heng was born in a poor family...But he was too poor to buy a candle.”可知,匡衡家很穷,买不起蜡烛。因此,该句子是错误的。
4. 第四个句子“In order to read books, Kuang Heng went to a rich man's house and worked for him without payment.”需要判断匡衡是否为了读书而去富人家无偿工作。根据短文,“Then he went to a rich man's house and worked for him without payment...Kuang Heng said, 'Because I only want to borrow your books.'”可知,该句子是正确的。
5. 第五个句子“The story's Chinese name is '凿壁借光'.”需要判断故事的中文名字是否为“凿壁借光”。根据短文内容和常识可知,该句子是正确的。
(二) 本题是开放问答,需要结合自己的想法来回答对匡衡的看法。主要考查对短文内容的理解和个人观点的表达能力。
【答案】:
(一)
1. F
2. T
3. F
4. T
5. T
(二)
He really liked studying and he was hard-working. (答案不唯一,合理即可。)
(一) 本题需要根据短文内容判断句子的正误,主要考查阅读理解和判断能力。
1. 第一个句子“Kuang Heng liked reading books only at night.”需要判断匡衡是否只在晚上喜欢读书。根据短文,“He liked reading books very much. He needed to work at daytime, so he had to read books during night.”可知,匡衡并非只在晚上喜欢读书,而是因为白天需要工作,所以晚上读书。因此,该句子是错误的。
2. 第二个句子“Kuang Heng became a great scholar at last.”需要判断匡衡最后是否成为了一位伟大的学者。根据短文,“Finally, he became a great scholar.”可知,该句子是正确的。
3. 第三个句子“Kuang Heng's family was very rich, so he could buy a candle.”需要判断匡衡家是否很富有,所以他能买得起蜡烛。根据短文,“Kuang Heng was born in a poor family...But he was too poor to buy a candle.”可知,匡衡家很穷,买不起蜡烛。因此,该句子是错误的。
4. 第四个句子“In order to read books, Kuang Heng went to a rich man's house and worked for him without payment.”需要判断匡衡是否为了读书而去富人家无偿工作。根据短文,“Then he went to a rich man's house and worked for him without payment...Kuang Heng said, 'Because I only want to borrow your books.'”可知,该句子是正确的。
5. 第五个句子“The story's Chinese name is '凿壁借光'.”需要判断故事的中文名字是否为“凿壁借光”。根据短文内容和常识可知,该句子是正确的。
(二) 本题是开放问答,需要结合自己的想法来回答对匡衡的看法。主要考查对短文内容的理解和个人观点的表达能力。
【答案】:
(一)
1. F
2. T
3. F
4. T
5. T
(二)
He really liked studying and he was hard-working. (答案不唯一,合理即可。)
十一、书面表达。(6 分)
根据图片和提示编写一个故事,要求使用一般过去时,语句通顺,语法正确,不少于 60 词(开头已给出,不计入总词数)。

Word bank: find—found(发现) can't—couldn't(不能) think—thought(想)
put—put(放) bottle(水瓶) straw(吸管)
Long long ago, there was a crow. He was very thirsty.
根据图片和提示编写一个故事,要求使用一般过去时,语句通顺,语法正确,不少于 60 词(开头已给出,不计入总词数)。
Word bank: find—found(发现) can't—couldn't(不能) think—thought(想)
put—put(放) bottle(水瓶) straw(吸管)
Long long ago, there was a crow. He was very thirsty.
Then he found a bottle, and there was some water in it. But the neck of the bottle was too long. The crow couldn't get the water. "What can I do?"the crow thought hard. At that time, he saw a boy. The boy drank water with a straw. So the crow got a straw and put it in the bottle. Finally he could drink the water. What a clever crow!
答案:
Long long ago, there was a crow. He was very thirsty. Then he found a bottle, and there was some water in it. But the neck of the bottle was too long. The crow couldn't get the water. "What can I do?"the crow thought hard. At that time, he saw a boy. The boy drank water with a straw. So the crow got a straw and put it in the bottle. Finally he could drink the water. What a clever crow!
查看更多完整答案,请扫码查看