2025年拔尖特训九年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年拔尖特训九年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年拔尖特训九年级英语上册译林版》

三、阅读理解。(每小题2分,共20分)
A(2024·绵阳改编)★★★
Most people have an inner(内心的) voice. What you say to yourself,and how you say it,makes a difference to how you think,feel and behave,so it's worth paying attention to it.
答案讲解
Your inner voice is always with you. You might notice it when you make a mistake,when you try something new,or when you solve a problem. Sometimes it sounds kind but at other times it can sound mean or scared. Young people's coach Maria Evans says it should be treated with kindness. "It gets scared when you think about doing something that seems hard. Often all it needs is to be listened to and spoken to with love and reassurance."
Your inner voice has an influence on you because you already pay attention to it. So what you say to yourself,and what you hear,sinks in. If you keep telling yourself you can't do Maths or you're not good at making friends or you're not creative,over time you'll believe what your inner voice is saying. When you talk to yourself like "I've got to tidy my room.",it makes the task harder. If you say,"I choose to tidy my room,and then I'll be able to find the books I want easily.",it's more positive(积极的). You're telling yourself how you'll get an advantage.
Noticing what your inner voice says and choosing to talk encouragingly to yourself can help you feel more confident. For example,when you get things wrong,tell yourself it's okay and that you can learn a lesson. Or when you do something challenging,congratulate yourself on being brave and having a try. If you're not sure what to say,imagine you're talking to your best friends and trying to support and help them inside your head.
( )1. Why should you notice your inner voice?
A. It is always inside my head.
B. It is different from my action.
C. It influences my thoughts and behaviour.
D. It helps me try something new and hard.
( )2. What does the underlined word "reassurance" in Paragraph 2 mean?
A. Pride.
B. Comfort.
C. Joy.
D. Humour.
( )3. What will happen if you keep saying no to yourself?
A. I'll not be creative.
B. I'll meet Maths problems.
C. I'll make no friends.
D. I'll believe what I say.
( )4. What is an example of the positive inner voice?
A. "I've got to tidy my room."
B. "It's hard to have a try."
C. "It's okay to make mistakes."
D. "I have to find the books."
( )5. What's the best title for this passage?
A. Talk kindly to yourself
B. Make friends for yourself
C. Look deep inside yourself
D. Build confidence by yourself
答案: 1. C 细节理解题。根据“What you say to yourself,and how you say it,makes a difference to how you think,feel and behave,so it's worth paying attention to it.”可知,内心的声音会影响你的想法和行为。
2. B 词义猜测题。根据“It gets scared when you think about doing something that seems hard. Often all it needs is to be listened to and spoken to with love and reassurance.”可知,当内心的声音感到害怕时,需要爱和安慰。所以 reassurance 表示“安慰”,与 comfort 意思相近。
3. D 细节理解题。根据“If you keep telling yourself you can't do Maths or you're not good at making friends or you're not creative,over time you'll believe what your inner voice is saying.”可知,持续对自己说“不”,久而久之你会相信自己说的话。
4. C 细节理解题。根据“Noticing what your inner voice says and choosing to talk encouragingly to yourself can help you feel more confident.”可知,积极的内心声音是对自己说鼓励的话,C项“犯错是可以的。”符合题意。
5. A 标题概括题。通读全文可知,本文主要讲的是如何与内心的声音友好交谈。
B(2024·德州)★★
When Liu Lingli was a child,she first communicated with a hearing-impaired person,her neighbour Mrs Wang. But Liu could not understand what she was trying to express with her gestures(手势) if Wang's husband didn't explain. "Even as a child,I felt loved by her kind gesture,and thought it would be great if she could speak," Liu said.
Later she became a teacher in a special school where some students had the same problem as Wang. It was such a hard job that she was at a loss and thought about giving up in the beginning,but she didn't as she thought of Wang's pain on the face.
Later,unluckily,Liu's son was also found to have the same problem,which shocked but never frightened Liu. Instead of getting her child treated in hospital,she decided to provide treatment for her son by herself after work. Since then,Liu could better understand the families with children like her son and put more efforts to help them live better in society. She started speaking rebuilding training by self-teaching. Thanks to Liu's tireless efforts,her son and her students showed great improvement and some of them became successful later.
Deng Liang,one of Liu's first students,now works for a state-owned enterprise(企业) in Changsha. "Ms Liu taught me to be kind,optimistic(乐观的) and hard-working to build a better life,which has pushed me forward all these years," he said.
Liu Hanxiang,a famous dancer now,texted Liu Lingli thanking her for her efforts. "Ms Liu,my performance today was a great success. I want to thank you. Without you,I would not have become who I am today." Liu Lingli burst into tears when she read the message.
For her contributions(贡献) to society,Liu Lingli received the award of Person Touching China for 2023. Liu said,"There is still a lot to do to ensure disabled people can find suitable jobs. The media also needs to tell more stories of people with disability who have built successful careers so as to encourage children with disability to improve their lives through learning."
( )6. What made Liu Lingli continue the job though it was hard at first?
A. Wang's husband's explanation.
B. Wang's pain of communication challenges.
C. Wang's kind gestures.
D. The students' problems.
( )7. What does "then" refer to?
A. Being shocked by her son's problem.
B. Getting her son treated in hospital.
C. Starting speaking rebuilding training.
D. Understanding families alike better.
( )8. Why was Deng Liang mentioned as an example in the passage?
A. To show Deng's efforts.
B. To show Deng's thanks to Liu Lingli.
C. To show Liu Lingli's great efforts to help students.
D. To show Liu Lingli's contributions to society.
( )9. What's the purpose of the passage?
A. To ensure disabled people find suitable jobs.
B. To tell the stories of successful people with disability.
C. To call on people to help Liu Lingli.
D. To praise Liu Lingli's actions of helping the disabled.
( )10. Which is the best title for the passage?
A. Improving lives through learning
B. Adding sounds to the life of the hearing-impaired
C. Loving students as her own children
D. Building successful careers by working hard
答案: 6. B 细节理解题。根据“It was such a hard job that she was at a loss and thought about giving up in the beginning,but she didn't as she thought of Wang's pain on the face.”可知,王女士沟通困难时的痛苦让刘玲琍继续这项工作。
7. A 推理判断题。根据上下文语境可知,不幸的是,刘玲琍的儿子也被发现有同样的问题,这让刘玲琍感到震惊,但从未让她害怕,她决定下班后自己给儿子治病,而不是让孩子住院。从那时起,刘玲琍可以更好地了解有像她儿子这样的孩子的家庭,并更加努力地帮助他们更好地生活在社会中。故此处“then”指的是对儿子的问题感到震惊。
8. D 推理判断题。邓亮是刘玲琍的第一批学生之一,目前在长沙的一家国有企业工作,文中提到邓亮作为例子是为了展示刘玲琍对社会的贡献。
9. D 推理判断题。本文主要讲述了刘玲琍与听障人士之间的故事,因此这篇文章的目的是表扬刘玲琍帮助残疾人的行为。
10. B 标题概括题。本文主要讲述了刘玲琍与听障人士之间的故事,选项 B 作为标题最合适。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭