2025年拔尖特训九年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年拔尖特训九年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年拔尖特训九年级英语上册译林版》

三、阅读理解。(每小题2分,共20分)
A [传统文化](2024·原创)
庄子的哲学故事
Zhuangzi was a great thinker, philosopher, and writer of the Warring States Period. “Xiaoyaoyou” is one of his representative works. Here are two stories from it.
North Sea Has a Fish
Long time ago, there was a bird called Peng. Its back was as tall as Mount Tai. When it flew, its wings covered the sky like a blanket of clouds.
One day, the bird soared high into the sky and flew towards the South Sea. When its wings hit the surface of the water, the water went up three thousand li. When its wings flapped, they created a storm that went ninety thousand li. It would fly for half a year before it reached the South Sea.
Some little birds saw it. They couldn’t understand and even laughed at it. They said, “What does it think it is doing? When we fly up, we can only go a few metres before we come down again. How is it possible to cover a distance of ninety thousand li?”
As we can see, a person’s understanding is often limited by his or her ability.
The Story of Yuanchu and Owl
Hui Shi was a friend of Zhuangzi. After he became Prime Minister(宰相) of Wei, Zhuangzi wanted to pay him a visit. Someone told Hui Shi, “Zhuangzi is coming to Wei because he wants to replace you as Prime Minister.” Hui Shi was very afraid. He wanted to stop Zhuangzi and searched for him for three days.
Soon, Zhuangzi came. “Have you heard of a bird called Yuanchu in the south?” he asked Hui Shi. “Every time it flies, it will rest only on the wutong trees, eat only the bamboo fruits, and drink only the spring water that is as sweet as fine wine. Once, an owl caught a rotten(腐烂的) mouse. When Yuanchu flew past, the owl looked up and said, ‘Now!’ Now, are you telling me ‘now’ because you think I want to be Prime Minister of Wei?”
( )1. According to the story, what can we learn about the bird Peng?
A. It could fly very high in the sky. B. It lived on the top of Mount Tai.
C. It could swim very fast in the sea. D. It looked like a blanket in the sky.
( )2. When some little birds saw Peng flying, they ______.
A. admired Peng very much B. felt ashamed of themselves
C. thought Peng was stupid D. wanted to learn the skills
( )3. What does the underlined word “replace” in the passage probably mean?
A. 交换 B. 提拔 C. 撤销 D. 取代
( )4. Zhuangzi told Hui Shi the story in order to show that ______.
A. he made up his mind to get the position B. he took no interest in the position at all
C. Hui Shi should give up the position D. Hui Shi had a bigger dream than he did
( )5. In which section of a website can we read the article?
A. Culture. B. Sports. C. Technology. D. Business.
答案: 1. A 细节理解题。根据"One day,the bird soared high into the sky ... South Sea."可知,A 选项正确。
2. C 推理判断题。根据文中"They couldn't understand and even laughed at it."可知答案。
3. D 词义猜测题。根据第二个故事可知,惠施以为庄子来是想要取代他的位置。故 replace 意为"取代"。
4. B 推理判断题。根据第二个故事可知,就像鸱鸮对猫头鹰抓到的老鼠不感兴趣一样,他对惠施的职位也没有兴趣。
5. A 推理判断题。文章为有关庄子的哲学故事,应属于文化范畴。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭