三、阅读理解。(每小题2分,共20分)
A(2024·湖北期中) ★★
Born in the 2000s, what do you think of your generation(一代人)? Young, creative, connected, global, smart, or maybe good-looking? But what do other people think about your generation?
Some adults worry that you're more interested in the phone than the world around you. They see you as the “face-down generation” and wonder how you will deal with school, friends, and family. Are today's teenagers too busy texting and taking selfies(自拍) to become successful in real life?
Other adults worry that today's youth are spoiled(被宠坏) and don't want to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents” who were always there to do everything for them. So today's young people seem to prefer to live like teenagers even when they are in their 20s or 30s.
Does the face-down generation need a heads-up? Well, probably not. The fact is that many of today's teenagers are better educated and more creative than past generations. They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities. There are also brave young people such as Malala Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls' rights to go to school.
So if you are one of them born in the 2000s, there's reason to be hopeful about the future. Things are looking up for the face-down generation.
( )1. How does the writer lead the readers to the passage?
A. By showing his ideas. B. By asking questions. C. By describing the situation. D. By doing a research.
( )2. Young people born in the 2000s are called the “face-down generation” because _______.
A. they are too shy to raise their heads to face the world B. they are not closely connected to the people around them
C. they are always busy with homework with their heads down D. they show great interest in the phone and use it too much
( )3. Paragraph 3 mainly talks about _______.
A. when today's youth are spoiled B. who spoils today's youth C. why today's youth can't face challenges D. how today's youth face their challenges
( )4. In the writer's eyes, it is clear that today's teenagers _______.
A. are not creative because of the educational problem B. are willing to take part in many social activities
C. are smarter and more good-looking than their parents D. are going to become leaders in all places
( )5. What's the main idea of the passage?
A. Mobile phones are harmful to teenagers' growth and development. B. Teenagers don't need to change themselves to meet adults' standards.
C. Although the young people have some problems, their future is full of hope. D. Teenagers are better educated, so they will become leaders.
A(2024·湖北期中) ★★
Born in the 2000s, what do you think of your generation(一代人)? Young, creative, connected, global, smart, or maybe good-looking? But what do other people think about your generation?
Some adults worry that you're more interested in the phone than the world around you. They see you as the “face-down generation” and wonder how you will deal with school, friends, and family. Are today's teenagers too busy texting and taking selfies(自拍) to become successful in real life?
Other adults worry that today's youth are spoiled(被宠坏) and don't want to face the challenges of adult life. Many children born in the 1990s and 2000s were raised by “helicopter parents” who were always there to do everything for them. So today's young people seem to prefer to live like teenagers even when they are in their 20s or 30s.
Does the face-down generation need a heads-up? Well, probably not. The fact is that many of today's teenagers are better educated and more creative than past generations. They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities. There are also brave young people such as Malala Yousafzai, the teenager who won the 2014 Nobel Peace Prize for pushing girls' rights to go to school.
So if you are one of them born in the 2000s, there's reason to be hopeful about the future. Things are looking up for the face-down generation.
( )1. How does the writer lead the readers to the passage?
A. By showing his ideas. B. By asking questions. C. By describing the situation. D. By doing a research.
( )2. Young people born in the 2000s are called the “face-down generation” because _______.
A. they are too shy to raise their heads to face the world B. they are not closely connected to the people around them
C. they are always busy with homework with their heads down D. they show great interest in the phone and use it too much
( )3. Paragraph 3 mainly talks about _______.
A. when today's youth are spoiled B. who spoils today's youth C. why today's youth can't face challenges D. how today's youth face their challenges
( )4. In the writer's eyes, it is clear that today's teenagers _______.
A. are not creative because of the educational problem B. are willing to take part in many social activities
C. are smarter and more good-looking than their parents D. are going to become leaders in all places
( )5. What's the main idea of the passage?
A. Mobile phones are harmful to teenagers' growth and development. B. Teenagers don't need to change themselves to meet adults' standards.
C. Although the young people have some problems, their future is full of hope. D. Teenagers are better educated, so they will become leaders.
答案:
1. B 细节理解题。根据第一段“Born in the 2000s,what do you think of your generation? Young,creative,connected,global,smart,or maybe good-looking? But what do other people think about your generation?”可知,作者通过提出问题的方式引出文章。
2. D 细节理解题。根据第二段的“Some adults worry that you're more interested in the phone than the world around you.”和“Are today's teenagers too busy texting and taking selfies to become successful in real life?”可知,他们对手机表现出极大的兴趣,并过度使用手机,所以被称为“低头族”。
3. C 段落大意题。通读第三段可知,许多“90后”和“00后”孩子的父母总是为他们做一切,以至于现在的年轻人似乎更喜欢像青少年一样生活,故第三段是在讲述现在的年轻人不能面对挑战的原因。
4. B 推理判断题。根据“They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities.”可知,在作者看来现在的青少年愿意参加许多社会活动。
5. C 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了人们对出生在21世纪的孩子们的一些担忧,同时也认为他们中许多人受到更好的教育、更有创造力、更愿意服务社会,是充满希望的一代。
2. D 细节理解题。根据第二段的“Some adults worry that you're more interested in the phone than the world around you.”和“Are today's teenagers too busy texting and taking selfies to become successful in real life?”可知,他们对手机表现出极大的兴趣,并过度使用手机,所以被称为“低头族”。
3. C 段落大意题。通读第三段可知,许多“90后”和“00后”孩子的父母总是为他们做一切,以至于现在的年轻人似乎更喜欢像青少年一样生活,故第三段是在讲述现在的年轻人不能面对挑战的原因。
4. B 推理判断题。根据“They also seem to be willing to become leaders. More young people than ever volunteer to serve their communities.”可知,在作者看来现在的青少年愿意参加许多社会活动。
5. C 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了人们对出生在21世纪的孩子们的一些担忧,同时也认为他们中许多人受到更好的教育、更有创造力、更愿意服务社会,是充满希望的一代。
查看更多完整答案,请扫码查看