第29页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
三、(2025·南京市鼓楼区月考)阅读理解。
Twice a month, Nona Avery sits down, picks up her pen and writes a letter to her best friend. The British woman has been doing it for 77 years. She has sent more than 1,500 letters to her penfriend in America.
The hobby started in 1942. Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for penfriends. One of them caught Nona's eye. It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12. “I was very excited,” Nona said. “I sat down at once, wrote a letter, put it in an envelope together with a picture of myself and posted it.”
Nona spent every day waiting for the postman. Two weeks later—which felt like a lifetime—a reply dropped through the letter box. “I was overjoyed,” Nona said. “There was a letter and a picture of my new friend. She was on the other side of the world!”
Nona and Alice wanted to learn more about each other. They kept writing. The two found that they had a lot in common(共同点). They liked the same books and the same films.
However, both Nona and Alice were too poor to afford(负担起) a plane ticket. They didn't meet until 1987. “I was excited to see the person I had been writing to for over forty years,” Nona said.
Now in their eighties, Nona and Alice are still writing to each other. And they still write by hand. “Writing is much more intimate(亲密的), so why shall we change the habit of a lifetime?” Nona said.
1. When did Nona Avery and Alice Powers become penfriends?
A. In 1987.
B. Twelve years ago.
C. Eighty years ago.
D. When Nona was 12 years old.
2. The underlined word “overjoyed” in Paragraph 3 probably means “______”.
A. very angry
B. very happy
C. very worried
D. very interested
3. 新考法 组合选择 According to the article, what did Nona and Alice have in common?
① They liked the same movies.
② They were of the same age.
③ They liked the same books.
④ They liked the same movie stars.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
4. What can we learn from the last paragraph?
A. Nona has many penfriends.
B. Nona and Alice will keep writing by hand.
C. Nona doesn't know how to use a computer.
D. Nona and Alice will write to each other by email.
Twice a month, Nona Avery sits down, picks up her pen and writes a letter to her best friend. The British woman has been doing it for 77 years. She has sent more than 1,500 letters to her penfriend in America.
The hobby started in 1942. Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for penfriends. One of them caught Nona's eye. It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12. “I was very excited,” Nona said. “I sat down at once, wrote a letter, put it in an envelope together with a picture of myself and posted it.”
Nona spent every day waiting for the postman. Two weeks later—which felt like a lifetime—a reply dropped through the letter box. “I was overjoyed,” Nona said. “There was a letter and a picture of my new friend. She was on the other side of the world!”
Nona and Alice wanted to learn more about each other. They kept writing. The two found that they had a lot in common(共同点). They liked the same books and the same films.
However, both Nona and Alice were too poor to afford(负担起) a plane ticket. They didn't meet until 1987. “I was excited to see the person I had been writing to for over forty years,” Nona said.
Now in their eighties, Nona and Alice are still writing to each other. And they still write by hand. “Writing is much more intimate(亲密的), so why shall we change the habit of a lifetime?” Nona said.
1. When did Nona Avery and Alice Powers become penfriends?
A. In 1987.
B. Twelve years ago.
C. Eighty years ago.
D. When Nona was 12 years old.
2. The underlined word “overjoyed” in Paragraph 3 probably means “______”.
A. very angry
B. very happy
C. very worried
D. very interested
3. 新考法 组合选择 According to the article, what did Nona and Alice have in common?
① They liked the same movies.
② They were of the same age.
③ They liked the same books.
④ They liked the same movie stars.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
4. What can we learn from the last paragraph?
A. Nona has many penfriends.
B. Nona and Alice will keep writing by hand.
C. Nona doesn't know how to use a computer.
D. Nona and Alice will write to each other by email.
答案:
1. D
2. B 【解析】根据画线词所在句的前后句可知,Nona 寄出信后经过漫长的等待才收到笔友的回信,由此可推知,当 Nona 收到回信时应该是非常高兴的。因此画线词“overjoyed”应表示“非常高兴”,即 very happy。
3. A 【解析】根据第二段中“Nona,then 12”和“It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12.”可知,Nona 和 Alice 同岁;根据第四段最后一句“They liked the same books and the same films.”可知,她们喜欢相同的书籍和电影。
4. B 【解析】根据最后一段内容可知,Nona 和 Alice 现在都 80 多岁了,但她们还在用手写书信的方式联系,并且 Nona 认为手写书信能让人们之间的关系更为亲密,她并不打算改变这个习惯。由此可推知,她们会继续通过手写书信的方式来保持联系和交流。
2. B 【解析】根据画线词所在句的前后句可知,Nona 寄出信后经过漫长的等待才收到笔友的回信,由此可推知,当 Nona 收到回信时应该是非常高兴的。因此画线词“overjoyed”应表示“非常高兴”,即 very happy。
3. A 【解析】根据第二段中“Nona,then 12”和“It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12.”可知,Nona 和 Alice 同岁;根据第四段最后一句“They liked the same books and the same films.”可知,她们喜欢相同的书籍和电影。
4. B 【解析】根据最后一段内容可知,Nona 和 Alice 现在都 80 多岁了,但她们还在用手写书信的方式联系,并且 Nona 认为手写书信能让人们之间的关系更为亲密,她并不打算改变这个习惯。由此可推知,她们会继续通过手写书信的方式来保持联系和交流。
查看更多完整答案,请扫码查看