第16页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
B(2025·南通市海安期末)
① “Do you know that Macao(澳门) isn't my real name? I have been away from you for too long, Mother...”
② Song of Seven Sons—Macao, written by Wen Yiduo in 1925, is still in the hearts of Macao's children today. December 20, 2024 is the 25th anniversary(周年) of Macao's return to the motherland. Thanks to “one country, two systems”, Macao has a much closer relationship with her motherland.
③ Zhang Dan, aged 18, is studying at a college in Macao. He said, “Travelling to the Chinese mainland, especially Zhuhai, has become easier, just like a part of the everyday life for some people. ” Luo Xin, a twenty-year-old student, studies at Shenzhen University. She said, “A lot of people in Macao often go to Zhuhai to buy fresh and cheap vegetables and young people enjoy playing mishitaotuo there. ”
④ More people in Macao are willing to travel to the mainland, and the cities like Chongqing, Changsha and Hangzhou are popular places for young people. Guangdong is also a good choice for many people because the language and food are similar.
⑤ “Young people in Macao are highly interested in what's happening on the mainland,” said Luo Xin. “Like the young people on the mainland, they have learnt many mainland internet buzzwords(热词). I know about the most popular ones such as ‘juejuezi’ and they make us understand more about people and life on the mainland. ”
⑥ More than half of the people in Macao use shopping apps from the mainland. Luo Xin said that it's because they can find almost everything they need at good prices on the apps. It usually takes about three to seven days for local people to get the product.
⑦ “The connection(联系) between Macao and the motherland is getting stronger and stronger,” said Zhang Dan.
( )1. When did Macao return to the motherland?
A. On December 20, 2024. B. On December 20, 1997.
C. On December 20, 1999. D. On December 20, 1925.
( )2. Why do many people choose to travel to Guangdong?
A. Because Guangdong and Macao have similar culture in food and language.
B. Because travelling to Guangdong becomes a part of the weekend life in Macao.
C. Because people can buy fresh and cheap vegetables and play mishitaotuo.
D. Because Guangdong is not far from Macao and the travelling is also very easy.
( )3. What does the underlined word “they” in Paragraph 5 refer to?
A. Shopping apps from the mainland.
B. Young people from the mainland.
C. Mishitaotuo games from the mainland.
D. Internet buzzwords from the mainland.
( )4. According to the whole passage, how does the writer show his idea?
A. By telling a good story. B. By introducing a great song.
C. By giving some examples. D. By showing some numbers.
① “Do you know that Macao(澳门) isn't my real name? I have been away from you for too long, Mother...”
② Song of Seven Sons—Macao, written by Wen Yiduo in 1925, is still in the hearts of Macao's children today. December 20, 2024 is the 25th anniversary(周年) of Macao's return to the motherland. Thanks to “one country, two systems”, Macao has a much closer relationship with her motherland.
③ Zhang Dan, aged 18, is studying at a college in Macao. He said, “Travelling to the Chinese mainland, especially Zhuhai, has become easier, just like a part of the everyday life for some people. ” Luo Xin, a twenty-year-old student, studies at Shenzhen University. She said, “A lot of people in Macao often go to Zhuhai to buy fresh and cheap vegetables and young people enjoy playing mishitaotuo there. ”
④ More people in Macao are willing to travel to the mainland, and the cities like Chongqing, Changsha and Hangzhou are popular places for young people. Guangdong is also a good choice for many people because the language and food are similar.
⑤ “Young people in Macao are highly interested in what's happening on the mainland,” said Luo Xin. “Like the young people on the mainland, they have learnt many mainland internet buzzwords(热词). I know about the most popular ones such as ‘juejuezi’ and they make us understand more about people and life on the mainland. ”
⑥ More than half of the people in Macao use shopping apps from the mainland. Luo Xin said that it's because they can find almost everything they need at good prices on the apps. It usually takes about three to seven days for local people to get the product.
⑦ “The connection(联系) between Macao and the motherland is getting stronger and stronger,” said Zhang Dan.
( )1. When did Macao return to the motherland?
A. On December 20, 2024. B. On December 20, 1997.
C. On December 20, 1999. D. On December 20, 1925.
( )2. Why do many people choose to travel to Guangdong?
A. Because Guangdong and Macao have similar culture in food and language.
B. Because travelling to Guangdong becomes a part of the weekend life in Macao.
C. Because people can buy fresh and cheap vegetables and play mishitaotuo.
D. Because Guangdong is not far from Macao and the travelling is also very easy.
( )3. What does the underlined word “they” in Paragraph 5 refer to?
A. Shopping apps from the mainland.
B. Young people from the mainland.
C. Mishitaotuo games from the mainland.
D. Internet buzzwords from the mainland.
( )4. According to the whole passage, how does the writer show his idea?
A. By telling a good story. B. By introducing a great song.
C. By giving some examples. D. By showing some numbers.
答案:
1. C 【解析】根据第二段中“December 20, 2024 is the 25th anniversary of Macao's return to the motherland.”可知,2024 年 12 月 20 日是澳门回归 25 周年纪念日,由此可知,澳门回归祖国的日期是 1999 年 12 月 20 日。
2. A 【解析】根据第四段最后一句“Guangdong is also a good choice for many people because the language and food are similar.”可知,许多澳门人选择去广东旅游是因为广东和澳门有着相似的语言和饮食文化。
3. D 4. C
2. A 【解析】根据第四段最后一句“Guangdong is also a good choice for many people because the language and food are similar.”可知,许多澳门人选择去广东旅游是因为广东和澳门有着相似的语言和饮食文化。
3. D 4. C
查看更多完整答案,请扫码查看