2025年金版新学案高中英语必修第三册


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金版新学案高中英语必修第三册 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
[1] My mother is 92. Unless I have to be out of town, each week I take my mother to do her shopping and visit the doctor, providing company and transportation. During the week, however, she likes to, as she says, “Walk up to my little store,” to buy odds and ends. My mother was born in London, England and she still has her wonderful British accent. One of the items she always buys at her store are bananas—or as she pronounces them, “Bah - nah - nah’s”.
[2] Last week she walked up to the store as usual. But it was not until she went to pay for her groceries that she realized that she was short about three dollars. The only way to pay for the groceries was to take off the things she could do without. So she returned and put a few items back.
[3] Being a diabetic(糖尿病患者), she needs rubbing alcohol to cleanse her skin before she takes her blood and her insulin(胰岛素). Fortunately, she still had some alcohol at home, so she put that back. She also put back a bar of soap out of the same reason.
[4] By taking off these, she was able to bring the new total to the amount of cash she had with her. So, she moved her shopping cart towards the cashier and settled the bill.
[5] At this store, it is a tradition for people to check out and then go off to the side to bag their own groceries. My mother was taking her groceries out of the cart and putting her groceries into shopping bags when a woman came up to her and said, “Here are the things that you put back,” handing her the rubbing alcohol and the soap. She continued gently, “I accidentally saw it. I think you may need it.”
注意:1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式作答。
Surprised, my mother froze at the spot. ________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
Then, my mother came up with a good idea. ________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
写作思路
一审——审要素

二定——定主题:正能量原则

三推测——两步段首句定发展:三衔接原则
(一)标出段首句的关键句
第一段:Surprised, my mother froze at the spot.
第二段:Then, my mother came up with a good idea.
(二)基于三衔接原则:利用复现、代词指代及过渡衔接词三大方法做好衔接。
① 根据第一段的段首句可知,“我”妈妈非常吃惊,当场不知所措。因为这位女士是一个□熟人□陌生人。第一段应描写:“我”的妈妈询问这位女士的联系方式,以便以后还________给她。
② 根据第二段的段首句可知,之后,“我”的妈妈想到了一个好主意。第二段应描写:妈妈想到的好主意的
具体内容

③ 由此可推测第一段的结局:“我”想办法寻找
这位女士
。因此,“我”将这件事发布到网上,结果是“我”□得到□未得到回复。第二段的结局:“我们”没有办法找到那位女士,就换了一种方法向她表示感谢,即把好的
善意
传递下去,以帮助更多的人。
四构思——每段三个微情节原则


五遣词造句——连词成句,连句成文
1. 高级词汇及语块
recognize
v. 认出
repay
v. 归还;报答
post
v. 发布(帖子)
express
v. 表达
sincere
adj. 真诚的
gratitude
n. 感激
response
n. 回应;答复
explanation
n. 解释
witness
v. 见证
generosity
n. 慷慨
make acquaintance with
结识
social media
社交媒体
in person
亲自;当面
pass on to
传递给
in need
贫困的;困难中的
jump at
乐于接受
on hand
在手边
make one’s day
让某人一天都很快乐
2. 动词的联动
这位女士只是笑了笑,告诉她这是一份礼物,然后在我的妈妈还没来得及多说什么之前就离开了。
The woman
just smiled
,
told her it was a gift and left
before my mother could say more.
3. 动词 - ing 形式作状语
① 我妈妈立即打电话给我,让我找出她是谁。
My mother immediately called me, ________.
② 听到我们的解释,收银员很感动并决定加入我们。
Hearing our explanation
, the cashier was moved and decided to join us.
4. “so... that...”句型 + 动词 - ing 形式作状语
我是如此感动,以至于我把发生的事情发布到网上,表达了真诚的感谢,并希望与她相识。
I was ________ I posted what had happened online, ________.
5. since 引导原因状语从句
既然我们找不到那位好心的女士来当面感谢她无心的善举,也许我们可以把她的善意传递给那些需要帮助的人。
________ for her random act of kindness, maybe we could pass her kindness on to those in need.
6. in case 引导状语从句
我们去了那家商店,给了收银员一张 5 美元的钞票放在手边,以防发生其他人没有足够的钱来付他们买的所有杂货这样的事情。
We went to the store and gave the cashier a 5 - dollar bill to keep on hand ________ if they didn’t have enough money for all of their groceries.
7. 无生命名词作主语 + 动词 - ing 形式作状语
接下来的几天见证了更多人的慷慨,形成了爱的链条。
The following days
witnessed more people’s generosity
,
forming a chain of love
.
8. 哲理性的结尾升华
事实证明,表达感谢的最好的方式是帮助他人,使他人一天都很快乐,即使他/她是一个完全陌生的人。
It turns out that the best way to say thank you is to help others out and make one’s day
, even if he/she is a total stranger.
六成文——誊写清晰,字迹工整
Surprised, my mother froze at the spot. ________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
Then, my mother came up with a good idea. ________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
________________________
答案: 一审:During the week;store;Last week;the store;my mother;short;put that back;put back;was taking;came up to;handing;helped;grateful;fortunately;gently 二定:was taking;came up to;handing;kindness 三推测:(一)第一段:Surprised,my mother froze at the spot. 第二段:Then,my mother came up with a good idea. (二)①√陌生人;钱 ②具体内容 ③这位女士;√未得到;善意 四构思:第一段 情节:①√陌生人 ②联系方式 ③√未得到。 动作链:recognize;post;express 心理描写:moved/touched;gratitude;disappointed 第二段 情节:①帮助 ②现金 ③爱;善意 动作链:pass on to;jump at;witness;help...out 心理描写:kindness;generosity 五遣词造句:1.①recognize ②repay ③post ④express ⑤sincere ⑥gratitude ⑦response ⑧explanation ⑨witness ⑩generosity ⑪make acquaintance with ⑫social media ⑬in person ⑭pass on to ⑮in need ⑯jump at ⑰on hand ⑱make one’s day 2.just smiled;told her it was a gift and left 3.①asking me to find out who she is ②Hearing our explanation 4.so moved that;expressing my sincere gratitude and hoping to make acquaintance with her 5.Since we couldn’t find the kind woman to thank her in person 6.in case the same happened to someone else 7.witnessed more people’s generosity;forming a chain of love 8.It turns out that the best way to say thank you is to help others out and make one’s day 六成文: Surprised,my mother froze at the spot. My mother didn’t recognize her. So,she asked for the woman’s name and address so that she could repay her. The woman just smiled,told her it was a gift and left before my mother could say more. My mother followed her out of the store,but she was nowhere to be found. My mother immediately called me,asking me to find out who she is. I was so moved that I posted what had happened online,expressing my sincere gratitude and hoping to make acquaintance with her. My post gained the attention of social media users all over the world,but no response. I was a little disappointed. Then,my mother came up with a good idea. Since we couldn’t find the kind woman to thank her in person for her random act of kindness,maybe we could pass her kindness on to those in need. I jumped at the idea. We went to the store and gave the cashier a 5-dollar bill to keep on in case the same happened to someone else if they didn’t have enough money for all of their groceries. Hearing our explanation,the cashier was moved and decided to join us. The following days witnessed more people’s generosity,forming a chain of love. It turns out that the best way to say thank you is to help others out and make one’s day,even if he/she is a total stranger.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭