2025年金版新学案高中英语必修第三册


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金版新学案高中英语必修第三册 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
[1] I will never forget the year I was about twelve years old. As the economy was in decline, my father lost his job, leaving our family even worse off. With three children, my mother had difficulty in making ends meet.
[2] As Christmas was around the corner, people were beginning to prepare for the big moment. Every day I could hear the laughter and sense the lovely atmosphere. Of course, everyone was expecting a Christmas gift and every house was being decorated. However, my mother told us that we would not receive Christmas gifts because there was not enough money.
[3] What she said seemed like a bomb, destroying the hope in me. Disappointed and sad, I couldn't help thinking what I would say when the other kids asked what I'd got. Tears streaming down her face, Mum continued, "I'm sorry, dear." It suddenly occurred to me that the fact that we were not getting the gifts might hurt Mum more. I, together with my brother and sister, decided to make peace with it. Though difficult, we tried our best to understand our parents and be supportive.
[4] One day before the Christmas, the house was filled with an awkward silence, adding to our misery. We were all having our dinner when suddenly there was a knock on the door. Who would visit us at such a moment?
[5] To our great surprise, there were three women standing in front of our house, saying they were bringing Christmas gifts to us. Finally, we received our gifts respectively. For me they brought a doll. I felt a sense of relief at the thought that I would no longer have to be embarrassed when I returned to school. I wasn't forgotten. Somebody had thought enough of me to bring me a gift and warmth as well. It turned out to be the most unforgettable Christmas.
注意:1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式作答。
Years later, just before another Christmas, I settled down in a new city. ________
Finally the big day I had been waiting for came. ________
[写作思路]
一审——审要素


二定——定主题;正能量原则

三推测——两步段首句定发展;三衔接原则
(一)标出段首句的关键词
第一段:Years later, just before another Christmas, I settled down in a new city.
第二段:Finally the big day I had been waiting for came.
(二)基于三衔接原则:利用复现、代词指代及过渡衔接词三大方法做好衔接。
① 根据第一段的段首句可知,几年之后,圣诞节前,“我”在新的城市 ________ 下来。圣诞节对“我”而言有 □ 普通 □ 特殊的意义。第一段应描写:“我”要将圣诞善行在新的城市 ________ 下去。
② 根据第二段的段首句可知,“我”一直 ________ 的那一天终于到来了。第二段应描写:“我”在这一天的特殊安排——给孩子们送 ________。
③ 由此可推测第一段的结局:“我”准备圣诞晚会,并提前为 ________ 准备礼物。第二段的结局:孩子们在收到礼物之后,非常 □ 开心 □ 伤心。“我”非常荣幸能够有机会把这种 ________ 的感受传递下去。
四构思——每段三个微情节原则

五遣词造句——连词成句,连句成文
1. 高级词汇及语块
adj. 有意义的
adv. 立即
n. 安慰
v. 聚集
adj. 贫困的;弱势的
v. 包,裹(礼物等)
v. 贴上;附上
v. 分发
v. 陪伴;伴随
adj. 暖心的
v. 喜笑颜开
n. 特权;荣幸
想到;想出(计划)
提前
突然……起来;爆发

学习用品
照亮
2. 动词 - ing 形式作状语
我站在我的新房子里,思考着我该如何做才会使我在那里的第一个圣诞节是特殊且有意义的。
I stood in my new house, ________.
3. which 引领非限制性定语从句
我立即想起了那些女士的来访,这给我们家带来了如此大的安慰。
I instantly remembered the women's visit, ________.
4. 独立主格结构
我们提前给每个孩子包了五颜六色的包裹作为圣诞礼物,每个包裹都附有一个孩子的名字。
For every child, we wrapped colorful packages in advance as Christmas gifts, ________.
5. which 引领非限制性定语从句 + 独立主格结构
我叫出他们的名字,确保每个孩子都拿到一个包裹,里面有玩具、衣服和学习用品,每个包裹都附有一张带着暖心讯息的卡片。
I called out their names and made sure every child got a package, ________ toys, clothes and school supplies, ________.
6. 自然而然的结尾呼应主题
我觉得把它传递下去,让世界变得更美好是一种荣幸。
I
and
.
六成文——誊写清晰,字迹工整
Years later, just before another Christmas, I settled down in a new city. ________
Finally the big day I had been waiting for came. ________
答案: 一审:twelve;before;another Christmas;a new city;making ends meet; Christmas gifts; Christmas gifts; forgotten; warmth; disappointed and sad;awkward;relief;embarrassed
二定:Christmas gifts;kindness;better
三推测:(一)第一段:Years later,just before another Christmas,I settled down in a new city.
第二段:Finally the big day I had been waiting for came.
(二)①定居;√特殊;传递 ②期待;礼物 ③孩子们;√开心;美好
四构思:第一段
情节:①√有 ②美好 ③圣诞礼物
动作链:remember;come up with;wrap
心理描写:special;meaningful;comfort
第二段
情节:①圣诞礼物 ②开心 ③美好
动作链:distribute;burst into;beam;light up
心理描写:cheer;heart-warming;joy;privilege
五遣词造句:1.①meaningful ②instantly ③comfort ④gather ⑤disadvantaged ⑥wrap ⑦attach ⑧distribute ⑨accompany ⑩heart-warming ⑪beam ⑫privilege ⑬come up with ⑭in advance ⑮burst into ⑯school supply ⑰light up
2.thinking how I could make my first Christmas there special and meaningful
3.which brought such comfort to our family
4.each attached with a child’s name
5.which included;each accompanied by a card with a heart-warming message
6.felt it a privilege to pass it on;make the world a better place
六成文:
Years later,just before another Christmas,I settled down in a new city.I stood in my new house,thinking how I could make my first Christmas there special and meaningful.I instantly remembered the women’s visit,which brought such comfort to our family.I decided that I wanted to create that same feeling of importance for as many children as I could possibly teach.So I came up with a plan and gathered forty people from my company to help.We would hold a Christmas party and invite some children from the disadvantaged families.For every child,we wrapped colorful packages in advance as Christmas gifts,each attached with a child’s name.We wanted all of them to know they were special.
Finally the big day I had been waiting for came.When the children heard the gifts would be distributed among them,they burst into loud cheers.I called out their names and made sure every child got a package,which included toys,clothes and school supplies,each accompanied by a card with a heart-warming message.As the children opened their packages,their faces beamed and their bright smiles lit up the room.The joy in the room was obvious,and it wasn’t just about toys.It was a feeling—the feeling I knew from that Christmas so long ago when the women came to visit—somebody thought of me and I matter.I felt it a privilege to pass it on and make the world a better place.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭