2025年考点集训与满分备考七年级英语上册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年考点集训与满分备考七年级英语上册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年考点集训与满分备考七年级英语上册人教版》

Ⅲ. 阅读理解(共 8 小题;每小题 3 分,满分 24 分)
A 中考新语篇类型 网络媒体语篇
Helen's Blog (博客)|
About me
My name is Helen. I'm a middle school student. I love going to school. It is a warm day. My friend Linda, Sam and I go to No. 3 Middle School. My brother Peter is also in this school. I'm in Class 5 and Sam is in Class 3.|
About my school
My school is close to my home, so I always walk to school. Lessons start at 8 a.m. On the first day, a teacher asks us to go to the school library. The library is small. The teacher helps us make clocks and model cars. But we can't play computer games here.
I'm very happy because my school is big and nice. My classmates are friendly.
My new life starts from here. I like it. What about you?
26. Linda is Helen's ______.(
B
)
A. student
B. friend
C. brother
D. uncle
27. Who is in Class 3?(
D
)
A. Helen.
B. Peter.
C. Linda.
D. Sam.
28. Students can't ______ in the school library.(
B
)
A. make model cars
B. play computer games
C. make model planes
D. make clocks
29. From the blog, we can know ______.(
C
)
A. Helen is a teacher
B. Helen is in No. 5 Middle School
C. Helen likes her new school
D. Helen's school library is very big
答案: Ⅲ.[文章大意]本文是海伦的一篇博客,主要介绍了她自己以及她学校的情况。
26. B [解析]根据"My friend Linda, Sam and I go to No. 3 Middle School."可知,琳达是海伦的朋友。故选B。
27. D [解析]根据"I'm in Class 5 and Sam is in Class 3."可知,萨姆在三班。故选D。
28. B [解析]根据"The library is small. The teacher helps us make clocks and model cars. But we can't play computer games here."可知,不能在图书馆玩电脑游戏。故选B。
29. C [解析]根据"My new life starts from here. I like it."可知,海伦喜欢她的新学校。故选C。
B
Friends are great and helpful. All of us need friends. We know our friends and like them. Do you know how to make friends with people? Here are some good ideas.
①______
Tell about you and your things to people. Then ask questions about them and see if (是否) they want to be friends with you. Get to know them, and also let them know you well.
②______
You can play sports or games with your friends. You can listen to music and have a trip with them.
③______
"How do you feel today?" You can often ask your friend like this. When your friend is not happy, you can buy some delicious food for him or her. You can also listen to him or her.
Accept (接受) differences.
Friends do not need to be the same as you. They can be tall or short, young or old. They may like different things.
30. 中考新考法 段落大意匹配 Match the title to each part.
a. Help friends in need.
b. Study with friends.
c. Play sports with friends.
d. Get to know friends.
e. Have fun with friends.
A. ①—a, ②—b, ③—c
B. ①—d, ②—c, ③—b
C. ①—b, ②—c, ③—a
D. ①—d, ②—e, ③—a
(
D
)
31. What can you do when your friend is not happy according to Paragraph 4?
A. Play sports with him or her.
B. Ask him or her for help.
C. Take him or her some candies.
D. Bring him or her to your home.
(
C
)
32. 中考新考法 篇章结构 Which of the following best shows the structure of the passage?

(
D
)
33. What is the passage mainly about?
A. Why we need friends.
B. What friends can do for us.
C. How to make friends.
D. What we can do with friends.
(
C
)
答案: [文章大意]本文主要介绍了与人交朋友的一些好方法。
30. D [解析]根据第二段"Tell about you and your things to people. Then ask questions about them and see if (是否) they want to be friends with you. Get to know them, and also let them know you well."可知,这一部分主要讲述了试着了解朋友,因而第一部分的标题应为d;根据第三段"You can play sports or games with your friends. You can listen to music and have a trip with them."可知,这一部分主要讲述了和朋友一起玩耍,因而第二部分的标题应为e;根据第四段"'How do you feel today?' You can often ask your friend like this. When your friend is not happy, you can buy some delicious food for him or her. You can also listen to him or her."可知,这一部分主要讲述了关心对方的感受并帮助对方,因而第三部分的标题应为a。即每个部分的标题为:①—d,②—e,③—a,故选D。
31. C [解析]根据第四段中的"When your friend is not happy, you can buy some delicious food for him or her."可知,当你的朋友不开心的时候,你可以给他或她买一些美味的食物,故选C。
32. D [解析]通读全文可知,第一段是总起段,提出这里有一些与人交朋友的好方法;第二、三、四、五段分别从四个方面介绍了交朋友的好方法,因而本文应是总分结构,故选D。
33. C [解析]通读全文,尤其是根据第一段中的"Do you know how to make friends with people? Here are some good ideas."可知,这篇文章主要介绍了如何与人交朋友的一些好方法,故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭