第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
Ⅲ. 阅读理解(共 9 小题;每小题 3 分,满分 27 分)
A
Hello, everyone. My name is Li Daming and my English name is David. I'm twelve years old and I'm from Beijing. Beijing is the capital (首都) of China. This is Lingling and her English name is Lucy. She's my friend. She's from Beijing, too.
Hi, my name is Tony Smith. I'm from Cambridge (剑桥). It's a small city in England. Tony is my first name and Smith is my last name. I'm thirteen years old. It's nice to meet you all.
Hello, I'm Wang Lingling and I'm fourteen years old. I'm from Chongqing. Good to see you. Wang Hui is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry. He's from Shanghai. Shanghai is a very big city.
26. Who is Li Daming's friend?
A. Lingling. B. Tony Smith. C. Henry. D. Wang Hui.
27. How old is Tony Smith?
A. 12. B. 13. C. 14. D. 15.
28. What is Wang Hui's English name?
A. David. B. Henry. C. Tom. D. Mike.
29. How many persons are from China?
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.
A
Hello, everyone. My name is Li Daming and my English name is David. I'm twelve years old and I'm from Beijing. Beijing is the capital (首都) of China. This is Lingling and her English name is Lucy. She's my friend. She's from Beijing, too.
Hi, my name is Tony Smith. I'm from Cambridge (剑桥). It's a small city in England. Tony is my first name and Smith is my last name. I'm thirteen years old. It's nice to meet you all.
Hello, I'm Wang Lingling and I'm fourteen years old. I'm from Chongqing. Good to see you. Wang Hui is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry. He's from Shanghai. Shanghai is a very big city.
26. Who is Li Daming's friend?
A. Lingling. B. Tony Smith. C. Henry. D. Wang Hui.
27. How old is Tony Smith?
A. 12. B. 13. C. 14. D. 15.
28. What is Wang Hui's English name?
A. David. B. Henry. C. Tom. D. Mike.
29. How many persons are from China?
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.
答案:
26. A [解析]根据"My name is Li Daming and my English name is David... This is Lingling and her English name is Lucy. She's my friend."可知,玲玲是大明的朋友,故选A。
27. B [解析]根据"Hi, my name is Tony Smith... I'm thirteen years old."可知,托尼是13岁,故选B。
28. B [解析]根据"Wang Hui is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry."可知,王辉的英文名字是Henry,故选B。
29. B [解析]根据"My name is Li Daming... I'm from Beijing." "This is Lingling and her English name is Lucy... She's from Beijing, too." "Hello, I'm Wang Lingling... I'm from Chongqing."以及"Wang Hui is my friend... He's from Shanghai."可知,四个人来自中国,故选B。
27. B [解析]根据"Hi, my name is Tony Smith... I'm thirteen years old."可知,托尼是13岁,故选B。
28. B [解析]根据"Wang Hui is my friend, but he is not in my class. His English name is Henry."可知,王辉的英文名字是Henry,故选B。
29. B [解析]根据"My name is Li Daming... I'm from Beijing." "This is Lingling and her English name is Lucy... She's from Beijing, too." "Hello, I'm Wang Lingling... I'm from Chongqing."以及"Wang Hui is my friend... He's from Shanghai."可知,四个人来自中国,故选B。
B
Friends are important. They are the people in your life that you know and like. Friends do not have to be just the same age as you. They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun. Learn how to be a good friend at school by reading the tips (提示) below.
Say something about yourself.
Say hello to someone new. See if he or she would like to play with you. Talk about yourself. Ask questions to get to know each other better.
▲ .
What are your favourite things to do? Ask a friend to do them with you. You can play games, read, or go for walks together after class.
Take turns (轮流).
It is fun to play with toys. Let someone else try after you. Tell friends about your day. Then let them tell you about theirs.
Help each other.
Ask how a friend is feeling. If he is sad, make him happy. You can teach friends something they do not know. Ask them for help when you need it.
30. What kind of people may be your friends according to the passage?
A. The people that are the same age as you.
B. The people that you know and like.
C. The people that can share things.
D. The people that have the same hobby.
(
31. 【中考新考法 写作对象】The writer writes the passage for _ .
A. students B. parents C. teachers D. visitors
(
32. What can you do when you say something about yourself?
A. Talk about that you are different from them.
B. Start playing with everyone at the beginning.
C. Ask questions and know each other better.
D. Read or go for walks with them.
(
33. 【中考新考法 句子还原】What's the best for ▲ ?
A. Show your favourite things
B. Do things together
C. Ask your friends questions
D. Tell your friends about your day
(
34. 【中考新考法 写作目的】Why does the writer write the passage?
A. To tell us the friends are important.
B. To teach us how to be a good friend.
C. To find out the best way to make friends.
D. To tell us why you need some friends.
(
Friends are important. They are the people in your life that you know and like. Friends do not have to be just the same age as you. They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun. Learn how to be a good friend at school by reading the tips (提示) below.
Say something about yourself.
Say hello to someone new. See if he or she would like to play with you. Talk about yourself. Ask questions to get to know each other better.
▲ .
What are your favourite things to do? Ask a friend to do them with you. You can play games, read, or go for walks together after class.
Take turns (轮流).
It is fun to play with toys. Let someone else try after you. Tell friends about your day. Then let them tell you about theirs.
Help each other.
Ask how a friend is feeling. If he is sad, make him happy. You can teach friends something they do not know. Ask them for help when you need it.
30. What kind of people may be your friends according to the passage?
A. The people that are the same age as you.
B. The people that you know and like.
C. The people that can share things.
D. The people that have the same hobby.
(
B
)31. 【中考新考法 写作对象】The writer writes the passage for _ .
A. students B. parents C. teachers D. visitors
(
A
)32. What can you do when you say something about yourself?
A. Talk about that you are different from them.
B. Start playing with everyone at the beginning.
C. Ask questions and know each other better.
D. Read or go for walks with them.
(
C
)33. 【中考新考法 句子还原】What's the best for ▲ ?
A. Show your favourite things
B. Do things together
C. Ask your friends questions
D. Tell your friends about your day
(
B
)34. 【中考新考法 写作目的】Why does the writer write the passage?
A. To tell us the friends are important.
B. To teach us how to be a good friend.
C. To find out the best way to make friends.
D. To tell us why you need some friends.
(
B
)
答案:
30. B [解析]根据"They are the people in your life that you know and like."可知,你认识和喜欢的人可能成为你的朋友,故选B。
31. A [解析]根据"Learn how to be a good friend at school by reading the tips below." "You can play games, read, or go for walks together after class."以及"play with toys"可推断,这篇文章是写给学生的,故选A。
32. C [解析]根据"Talk about yourself. Ask questions to get to know each other better."可知,通过提问来更好地了解彼此,故选C。
33. B [解析]根据"Ask a friend to do them with you. You can play games, read, or go for walks together after class."可知,本段建议邀请朋友一起来做一些事情,B选项"一起做事"符合语境,故选B。
34. B [解析]根据"Learn how to be a good friend at school by reading the tips below."并通读全文可知,本文主要就如何成为一位好朋友给出了建议,故选B。
31. A [解析]根据"Learn how to be a good friend at school by reading the tips below." "You can play games, read, or go for walks together after class."以及"play with toys"可推断,这篇文章是写给学生的,故选A。
32. C [解析]根据"Talk about yourself. Ask questions to get to know each other better."可知,通过提问来更好地了解彼此,故选C。
33. B [解析]根据"Ask a friend to do them with you. You can play games, read, or go for walks together after class."可知,本段建议邀请朋友一起来做一些事情,B选项"一起做事"符合语境,故选B。
34. B [解析]根据"Learn how to be a good friend at school by reading the tips below."并通读全文可知,本文主要就如何成为一位好朋友给出了建议,故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看