第79页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
体裁:应用文
题材:日常活动
词数
新素材素材来源:THiNK
[2025原创]
Q: What do you usually do in your daily life?
I love cats! I like watching cat videos online every day. And I like to collect things which have cute cats such as cards, notebooks or T-shirts. But I can't have cats at home because my dad can't stand them!
Hermione
I can't stand having nothing to do—for example, when I wait for the bus or in the queue (排队) at the fast food place. So I always have my game apps on my mobile. Sometimes it's shudu, sometimes a crossword or different word games, but it doesn't matter.
Andy
I'm usually busy, but sometimes I have a little free time, especially in the evening after I do my homework. My favourite thing is looking at maps online. I like using the "street view" and I imagine (想象) myself walking in a street somewhere. I try and visit a different place in the world at least once a week.
Natalie
I don't really like doing sport. But I'm very interested in the New Zealand rugby (橄榄球) team All Blacks. It's because my uncle and aunt live there and they love rugby. So I watch the games and collect anything about them! Once a week my uncle and I talk on the Internet about the All Blacks!
Lucy
( )1. What does Hermione like to collect?
A. Cat-shaped toys.
B. Something with cat patterns.
C. Photos of different maps.
D. Cards about famous singers.
( )2. When does Natalie usually look at maps online?
A. In the morning before going to school.
B. When waiting for the bus.
C. In the evening after doing homework.
D. While watching rugby games.
( )3. What does the underlined word "them" refer to?
A. Rugby games.
B. The team All Blacks.
C. Lucy's uncle and aunt.
D. Photos and newspaper articles.
( )4. What can we infer from the passage?
A. Hermione's dad also loves cats.
B. Andy likes doing puzzles at any time.
C. Natalie has been to many places in the world.
D. Lucy's uncle and aunt may often go to watch rugby games.
( )5. What kind of passage is this?
A. A diary.
B. A speech.
C. A post.
D. A guide.
题材:日常活动
词数
新素材素材来源:THiNK
[2025原创]
Q: What do you usually do in your daily life?
I love cats! I like watching cat videos online every day. And I like to collect things which have cute cats such as cards, notebooks or T-shirts. But I can't have cats at home because my dad can't stand them!
Hermione
I can't stand having nothing to do—for example, when I wait for the bus or in the queue (排队) at the fast food place. So I always have my game apps on my mobile. Sometimes it's shudu, sometimes a crossword or different word games, but it doesn't matter.
Andy
I'm usually busy, but sometimes I have a little free time, especially in the evening after I do my homework. My favourite thing is looking at maps online. I like using the "street view" and I imagine (想象) myself walking in a street somewhere. I try and visit a different place in the world at least once a week.
Natalie
I don't really like doing sport. But I'm very interested in the New Zealand rugby (橄榄球) team All Blacks. It's because my uncle and aunt live there and they love rugby. So I watch the games and collect anything about them! Once a week my uncle and I talk on the Internet about the All Blacks!
Lucy
( )1. What does Hermione like to collect?
A. Cat-shaped toys.
B. Something with cat patterns.
C. Photos of different maps.
D. Cards about famous singers.
( )2. When does Natalie usually look at maps online?
A. In the morning before going to school.
B. When waiting for the bus.
C. In the evening after doing homework.
D. While watching rugby games.
( )3. What does the underlined word "them" refer to?
A. Rugby games.
B. The team All Blacks.
C. Lucy's uncle and aunt.
D. Photos and newspaper articles.
( )4. What can we infer from the passage?
A. Hermione's dad also loves cats.
B. Andy likes doing puzzles at any time.
C. Natalie has been to many places in the world.
D. Lucy's uncle and aunt may often go to watch rugby games.
( )5. What kind of passage is this?
A. A diary.
B. A speech.
C. A post.
D. A guide.
答案:
1. B 细节理解题。根据“And I like to collect things which have cute cats such as cards, notebooks or T-shirts.”可知,赫米奥娜喜欢收集带有猫图案的东西。2. C 细节理解题。根据“I'm usually busy, but sometimes I have a little free time, especially in the evening after I do my homework.”可知,纳塔莉通常在晚上做完作业后看地图。3. B 词义猜测题。根据“But I'm very interested in the New Zealand rugby team All Blacks.”和“So I watch the games and collect anything about them!”可知,them 指代的是新西兰橄榄球队 All Blacks。4. D 推理判断题。根据“It's because my uncle and aunt live there and they love rugby.”可知,因为露西的叔叔和婶婶喜欢橄榄球且住在新西兰,所以他们可能经常去看橄榄球赛,故选 D 项。5. C 推理判断题。文章介绍了四个人的日常生活喜好,且右下角均有点赞和评论符号,因此本文可能是网络帖子。
Ⅱ阅读还原
新素材素材话题:日常生活作息的地域差异
[2025辽宁抚顺一模]If you ask your friends in your city "What time do you get up?", their answers might be similar because you live in the same place and follow similar routines. But in cities around the world, people have different ways of living. 6
In Beijing, people often get up at about 7 o'clock in the morning. After having breakfast, people start their work or study. At noon, they have lunch and take a nap (小憩). 7 Some people get off work at about 5 p.m., while others may keep working until midnight.
People's daily life schedule in Urumqi (乌鲁木齐) may surprise you. 8 What time do they have lunch? The answer is around 2 p.m. In the afternoon, people work from 4 p.m. to 8 p.m. The answer behind this difference is that the days are very long in summer in Urumqi. The sun rises at about 6 a.m. but sets at almost 10 p.m. So people in Urumqi may finish their dinner at 10 p.m., when you are going to fall asleep.
Rovaniemi (罗瓦涅米) is a city in Finland. It's in the Arctic Circle (北极圈). Every year, people in Rovaniemi see a special geographical phenomenon (地理现象): the Polar Day. The Polar Day happens from June to July when the sun doesn't set at all. People try to keep their usual routines and enjoy relaxing activities. 9 Sometimes, they wake up earlier than usual because of the constant (持续的) daylight.
A. They usually prepare breakfast for children at 7.
B. Let's see how daily routines change in three cities.
C. They might do some fun activities like having dinner with friends.
D. In summer, people start work at about 10 a.m.
E. What time do they get off work? It can be different.
新素材素材话题:日常生活作息的地域差异
[2025辽宁抚顺一模]If you ask your friends in your city "What time do you get up?", their answers might be similar because you live in the same place and follow similar routines. But in cities around the world, people have different ways of living. 6
In Beijing, people often get up at about 7 o'clock in the morning. After having breakfast, people start their work or study. At noon, they have lunch and take a nap (小憩). 7 Some people get off work at about 5 p.m., while others may keep working until midnight.
People's daily life schedule in Urumqi (乌鲁木齐) may surprise you. 8 What time do they have lunch? The answer is around 2 p.m. In the afternoon, people work from 4 p.m. to 8 p.m. The answer behind this difference is that the days are very long in summer in Urumqi. The sun rises at about 6 a.m. but sets at almost 10 p.m. So people in Urumqi may finish their dinner at 10 p.m., when you are going to fall asleep.
Rovaniemi (罗瓦涅米) is a city in Finland. It's in the Arctic Circle (北极圈). Every year, people in Rovaniemi see a special geographical phenomenon (地理现象): the Polar Day. The Polar Day happens from June to July when the sun doesn't set at all. People try to keep their usual routines and enjoy relaxing activities. 9 Sometimes, they wake up earlier than usual because of the constant (持续的) daylight.
A. They usually prepare breakfast for children at 7.
B. Let's see how daily routines change in three cities.
C. They might do some fun activities like having dinner with friends.
D. In summer, people start work at about 10 a.m.
E. What time do they get off work? It can be different.
答案:
6. B 根据上文“But in cities around the world, people have different ways of living.”可知接下来要介绍不同地方的不同的生活方式,B 项(让我们看看三个城市的日常生活是如何变化的。)符合语境,故选 B 项。7. E 根据下文“Some people get off work at about 5 p.m., while others may keep working until midnight.”可知人们的下班时间不同,E 项(他们什么时候下班?可能会不同。)符合语境。故选 E 项。8. D 根据上文“People's daily life schedule in Urumqi may surprise you.”可知乌鲁木齐的生活会让人吃惊,D 项(在夏天,人们大约在上午 10 点开始工作。)符合语境。故选 D 项。9. C 根据上文“People try to keep their usual routines and enjoy relaxing activities.”可知人们享受放松的活动,C 项(他们可能会做一些有趣的活动,比如和朋友一起吃饭。)符合语境。故选 C 项。
Ⅲ阅读表达
[2025辽宁鞍山期末]Can you cook? This teenager (青少年) can and his mum is very happy with him.
Tom is like any other teenager. He goes to school and does his homework. At weekends he meets his friends and enjoys doing sport.
But between 5:30 p.m. and 6:30 p.m. from Monday to Friday, Tom does something different. He cooks dinner for all the family: Mum, Dad, younger brother Joe and older sister Emma.
"I think it's important for teenagers to learn how to cook. Maths and English are important, of course, but they need other skills to help them in today's world. First I taught Tom how to cook easy meals like pizza, eggs and chips. Then he started using recipes (食谱) in my cookery books.
Yesterday he made vegetable soup. It was very good!" Tom's mum says.
"I love cooking and I think I can do well in it. It's fun to cook," Tom says.
In the past, Tom didn't help out at home and his mum wasn't very happy with him. Today things are different and she is very happy.
10. How many times does Tom cook dinner for his family every week?
11. Who taught Tom to cook at first?
12. Why is Tom's mother happy with him now?
13. 新考向开放性试题Do you want to help out at home? Why or why not? Write 20 words or more.
[2025辽宁鞍山期末]Can you cook? This teenager (青少年) can and his mum is very happy with him.
Tom is like any other teenager. He goes to school and does his homework. At weekends he meets his friends and enjoys doing sport.
But between 5:30 p.m. and 6:30 p.m. from Monday to Friday, Tom does something different. He cooks dinner for all the family: Mum, Dad, younger brother Joe and older sister Emma.
"I think it's important for teenagers to learn how to cook. Maths and English are important, of course, but they need other skills to help them in today's world. First I taught Tom how to cook easy meals like pizza, eggs and chips. Then he started using recipes (食谱) in my cookery books.
Yesterday he made vegetable soup. It was very good!" Tom's mum says.
"I love cooking and I think I can do well in it. It's fun to cook," Tom says.
In the past, Tom didn't help out at home and his mum wasn't very happy with him. Today things are different and she is very happy.
10. How many times does Tom cook dinner for his family every week?
11. Who taught Tom to cook at first?
12. Why is Tom's mother happy with him now?
13. 新考向开放性试题Do you want to help out at home? Why or why not? Write 20 words or more.
答案:
10. Five times. 根据“But between 5:30 p.m. and 6:30 p.m. from Monday to Friday, Tom does something different. He cooks dinner for all the family...”可知,汤姆每周为家人做五次晚饭。11. Tom's/His mother. 根据“‘... First I taught Tom how to cook easy meals like pizza, eggs and chips...’ Tom's mum says.”可知最初是汤姆的妈妈教他做饭。12. Because Tom/he helps out at home. 根据“In the past, Tom didn't help out at home and his mum wasn't very happy with him. Today things are different and she is very happy.”可知母亲因他的帮助而高兴。13. Yes, I do. Because helping out at home allows me to learn important life skills and improve my relationships with my family members./... 开放性试题,言之有理且无语法错误即可。
查看更多完整答案,请扫码查看