2025年5年中考3年模拟英语外研版山东专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语外研版山东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
一、阅读理解。[2024江苏连云港]
记叙文 建议用时6 min 难度★★★
Holly gets a pet dog. She’s so happy, and the dog is happy, too! “I want to call him Eco,” says Holly. “Come here, Eco!” And Eco wags(摇摆) his tail.
“That dog is your responsibility (责任), Holly,” says her father. “No problem!” Holly agrees.
Before school, Holly takes Eco for his first morning walk. She feels very tired. It’s really cold and dark—and it’s so early! But Eco doesn’t mind. He runs, stops, runs again, sees a black cat, tries to run after it and nearly pulls Holly off her feet!
Holly realizes it’s late when she gets back from the walk. She quickly eats a piece of bread, takes her bag and jacket, and runs to school.
What a busy morning! But that’s not all for looking after a pet dog.
When Holly takes Eco for his evening walk, it’s quite dark outside. Holly feels nervous. She runs along the road with him, but it’s difficult. Because Eco often stops to study the bushes and trees. And he often tries to catch birds, or play with sticks and fallen leaves.
A few days go by. Then...
It’s raining outside. Eco enters... and the trouble starts. Eco’s dirty paws leave prints everywhere, on the floor, on the blanket, on the sofa...“Come here, Eco!” says Holly. She wants to stop him, but it doesn’t work.
Holly gets really angry now. She decides to punish Eco. So that night Eco is kept in the greenhouse alone.
When Holly enters the greenhouse next morning, it’s a disaster. Her mum’s plants and flowers are lying on their sides or on the floor. And the pots(花盆) are broken into a hundred pieces. And Eco is sitting in the soil and leaves.
“Oh, no,” says Holly. She realizes it’s time to train the dog. “He needs to know the rules.”
1. What can we learn from Holly’s words in paragraph 2?
A.She is glad to take care of the dog.
B.She is too busy to look after the dog.
C.She wants her father to look after the dog.
D.She thinks it’s hard to take care of the dog.
2.To take care of Eco, Holly ______.
A.is late for school every day
B.takes him for a walk once a day
C.has to get up early in the morning
D.goes to school without having breakfast
3.Which is the right order of the following events?
a.Holly keeps Eco in the greenhouse.
b.Eco leaves the greenhouse in a mess.
c.Eco makes the house dirty on a rainy day.
d.Holly decides to help Eco learn some rules.
e.Eco doesn’t listen to Holly and that makes her angry.
A.c-d-a-e-b B.c-e-a-b-d
C.d-c-a-b-e D.d-e-c-a-b
4.From the last two paragraphs we can learn that Holly is ______.
A.brave B.polite
C.patient D.modest
记叙文 建议用时6 min 难度★★★
Holly gets a pet dog. She’s so happy, and the dog is happy, too! “I want to call him Eco,” says Holly. “Come here, Eco!” And Eco wags(摇摆) his tail.
“That dog is your responsibility (责任), Holly,” says her father. “No problem!” Holly agrees.
Before school, Holly takes Eco for his first morning walk. She feels very tired. It’s really cold and dark—and it’s so early! But Eco doesn’t mind. He runs, stops, runs again, sees a black cat, tries to run after it and nearly pulls Holly off her feet!
Holly realizes it’s late when she gets back from the walk. She quickly eats a piece of bread, takes her bag and jacket, and runs to school.
What a busy morning! But that’s not all for looking after a pet dog.
When Holly takes Eco for his evening walk, it’s quite dark outside. Holly feels nervous. She runs along the road with him, but it’s difficult. Because Eco often stops to study the bushes and trees. And he often tries to catch birds, or play with sticks and fallen leaves.
A few days go by. Then...
It’s raining outside. Eco enters... and the trouble starts. Eco’s dirty paws leave prints everywhere, on the floor, on the blanket, on the sofa...“Come here, Eco!” says Holly. She wants to stop him, but it doesn’t work.
Holly gets really angry now. She decides to punish Eco. So that night Eco is kept in the greenhouse alone.
When Holly enters the greenhouse next morning, it’s a disaster. Her mum’s plants and flowers are lying on their sides or on the floor. And the pots(花盆) are broken into a hundred pieces. And Eco is sitting in the soil and leaves.
“Oh, no,” says Holly. She realizes it’s time to train the dog. “He needs to know the rules.”
1. What can we learn from Holly’s words in paragraph 2?
A.She is glad to take care of the dog.
B.She is too busy to look after the dog.
C.She wants her father to look after the dog.
D.She thinks it’s hard to take care of the dog.
2.To take care of Eco, Holly ______.
A.is late for school every day
B.takes him for a walk once a day
C.has to get up early in the morning
D.goes to school without having breakfast
3.Which is the right order of the following events?
a.Holly keeps Eco in the greenhouse.
b.Eco leaves the greenhouse in a mess.
c.Eco makes the house dirty on a rainy day.
d.Holly decides to help Eco learn some rules.
e.Eco doesn’t listen to Holly and that makes her angry.
A.c-d-a-e-b B.c-e-a-b-d
C.d-c-a-b-e D.d-e-c-a-b
4.From the last two paragraphs we can learn that Holly is ______.
A.brave B.polite
C.patient D.modest
答案:
1.A 2.C
3.B 【解析】事件排序题。根据第八段第三句可知,雨天 Eco 把房间弄得很脏;根据第八段最后一句及第九段第一句可知,Holly 想要阻止 Eco,但它不听话,这让 Holly 很生气;根据第九段第三句可知,Eco 被留在了暖房;由第十段可知,Eco 把那儿弄得一团糟;由第十一段可知,Holly 决定训练 Eco 学习规矩。事件的顺序为 c-e-a-b-d,故选 B。
4.C 【解析】推理判断题。根据倒数第二段第一句“Every day after school, Holly repeats simple orders to Eco.”可知,Holly 十分有耐心,故选 C。
3.B 【解析】事件排序题。根据第八段第三句可知,雨天 Eco 把房间弄得很脏;根据第八段最后一句及第九段第一句可知,Holly 想要阻止 Eco,但它不听话,这让 Holly 很生气;根据第九段第三句可知,Eco 被留在了暖房;由第十段可知,Eco 把那儿弄得一团糟;由第十一段可知,Holly 决定训练 Eco 学习规矩。事件的顺序为 c-e-a-b-d,故选 B。
4.C 【解析】推理判断题。根据倒数第二段第一句“Every day after school, Holly repeats simple orders to Eco.”可知,Holly 十分有耐心,故选 C。
二、综合填空。[2023德州改编]
根据短文内容,从方框内11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,每空一词。
说明文 建议用时8 min 难度★★★
help it with lucky one piece
large if but for when
In the summer of 1996, some strange-looking fossilized bones(骨骼化石) were dug up by a man in a dried-up lake. Could these be the remains (遗迹) of an ancient dragon?
Not quite. Finally, studies showed us that the bones actually belonged to a meat-eating dinosaur(恐龙), and 1.__________ name was Sinosauropteryx (中华龙鸟). It lived about 120 million years ago and was 2.__________ than the size of a common chicken. It was not the 3.__________ time that fossils of dinosaurs had been found in Liaoning, but Sinosauropteryx was the earliest discovered dinosaur with feathers(羽毛).
So, scientists said that Sinosauropteryx might have had tiny feathers, which is similar to the chicken. They have something in common!
It may sound crazy 4.__________ in fact not. Most scientists think today’s birds and dinosaurs are relatives.
However, not everyone believes it. Many scientists wonder 5.__________ some dinosaurs had feathers. Some bird scientists suggest that the feather-like structures(结构) may be 6.__________ of scales (鳞片). Whatever they are, they are not the right size and shape 7.________ flying.
It’s not easy to prove this because feathers are so weak that they usually rot(腐烂) away without a trace(踪迹). 8.________, the fossils showed a lot of details(细节). For the study of the relationship between birds and dinosaurs, these details are very 9.________.
Yet still nobody knows 10.________ and why feathers appeared on the earth. Scientists hope to solve the puzzle (谜题) by studying the area where the fossils were found.
根据短文内容,从方框内11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,每空一词。
说明文 建议用时8 min 难度★★★
help it with lucky one piece
large if but for when
In the summer of 1996, some strange-looking fossilized bones(骨骼化石) were dug up by a man in a dried-up lake. Could these be the remains (遗迹) of an ancient dragon?
Not quite. Finally, studies showed us that the bones actually belonged to a meat-eating dinosaur(恐龙), and 1.__________ name was Sinosauropteryx (中华龙鸟). It lived about 120 million years ago and was 2.__________ than the size of a common chicken. It was not the 3.__________ time that fossils of dinosaurs had been found in Liaoning, but Sinosauropteryx was the earliest discovered dinosaur with feathers(羽毛).
So, scientists said that Sinosauropteryx might have had tiny feathers, which is similar to the chicken. They have something in common!
It may sound crazy 4.__________ in fact not. Most scientists think today’s birds and dinosaurs are relatives.
However, not everyone believes it. Many scientists wonder 5.__________ some dinosaurs had feathers. Some bird scientists suggest that the feather-like structures(结构) may be 6.__________ of scales (鳞片). Whatever they are, they are not the right size and shape 7.________ flying.
It’s not easy to prove this because feathers are so weak that they usually rot(腐烂) away without a trace(踪迹). 8.________, the fossils showed a lot of details(细节). For the study of the relationship between birds and dinosaurs, these details are very 9.________.
Yet still nobody knows 10.________ and why feathers appeared on the earth. Scientists hope to solve the puzzle (谜题) by studying the area where the fossils were found.
答案:
1.its 【解析】空处作定语,与 name 一起表示这种食肉恐龙的名字,故用形容词性物主代词 its。
2.larger 【解析】空处作表语,比较恐龙与鸡的大小,large“大的”符合语境,than 前用比较级。
3.first 【解析】根据“the...time that fossils of dinosaurs had been found”和备选词汇可知,应填 one 的序数词形式 first。
4.but
5.if 【解析】空处引导宾语从句,结合备选词汇,if“是否”符合语境。
6.pieces 【解析】根据“of scales”结合备选词汇可知,pieces 符合语境。
7.for 【解析】根据“they are not the right size and shape... flying”可知,此处应填介词 for,表用途。
8.Luckily 【解析】根据“the fossils showed a lot of details”可知,新发现的化石很有研究价值,这是一件幸运的事,空处修饰整个句子,用 lucky 的副词形式。
9.helpful 【解析】根据“the fossils showed a lot of details”可知,新发现对研究很有帮助,空处用 help 的形容词形式 helpful 作表语。
10.when 【解析】根据“knows...and why feathers appeared on the earth”可知,空处应填连接词引导宾语从句,when 符合语境。
2.larger 【解析】空处作表语,比较恐龙与鸡的大小,large“大的”符合语境,than 前用比较级。
3.first 【解析】根据“the...time that fossils of dinosaurs had been found”和备选词汇可知,应填 one 的序数词形式 first。
4.but
5.if 【解析】空处引导宾语从句,结合备选词汇,if“是否”符合语境。
6.pieces 【解析】根据“of scales”结合备选词汇可知,pieces 符合语境。
7.for 【解析】根据“they are not the right size and shape... flying”可知,此处应填介词 for,表用途。
8.Luckily 【解析】根据“the fossils showed a lot of details”可知,新发现的化石很有研究价值,这是一件幸运的事,空处修饰整个句子,用 lucky 的副词形式。
9.helpful 【解析】根据“the fossils showed a lot of details”可知,新发现对研究很有帮助,空处用 help 的形容词形式 helpful 作表语。
10.when 【解析】根据“knows...and why feathers appeared on the earth”可知,空处应填连接词引导宾语从句,when 符合语境。
查看更多完整答案,请扫码查看