第4页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
5 —How rapidly China's space industry is developing! How great scientists are!
—Yes. Scientists try their best to pay attention to every detail. To them, ____
A.it never rains but it pours
B.a friend in need is a friend indeed
C.a miss is as good as a mile
D.the grass is always greener on the other side
—Yes. Scientists try their best to pay attention to every detail. To them, ____
C
.A.it never rains but it pours
B.a friend in need is a friend indeed
C.a miss is as good as a mile
D.the grass is always greener on the other side
答案:
C ——中国的航天事业发展得多么迅速啊!科学家们多伟大啊!——是啊。科学家们尽最大的努力注意每一个细节。对他们而言,差之毫厘,谬以千里。A项“祸不单行”;B项“患难见真情”;C项“差之毫厘,谬以千里”;D项“这山望着那山高”。
1 我姐姐经常腾出她的业余时间来帮我提升英语口语。
My sister often
2 [2024 南京市联合体三模改编]英语是你与外界沟通的有力工具。
English is a powerful tool for you to
3 警察正在搜寻这个小偷。
The police are
4 天星原创 作为一名工程师,你再怎么严谨都不为过。
As an engineer, you
5 [2023 黄石中考]如果你不抓紧赶上大家,你就会落在我们后面。
If you don't catch up, you
My sister often
gives up
her spare time to help me with my spoken English.2 [2024 南京市联合体三模改编]英语是你与外界沟通的有力工具。
English is a powerful tool for you to
connect to
the outside world.3 警察正在搜寻这个小偷。
The police are
searching for
the thief.4 天星原创 作为一名工程师,你再怎么严谨都不为过。
As an engineer, you
can't
be too
strict.5 [2023 黄石中考]如果你不抓紧赶上大家,你就会落在我们后面。
If you don't catch up, you
will fall behind
us.
答案:
1 gives up 2 connect to 3 searching for 4 can't; too 5 will fall behind
四、根据短文内容及首字母提示补全短文
新风向·语篇串考课本新词 Have you heard of Lin Ming and Song Shenyou? Both of them are famous Chinese engineers. The two great men have a lot in common. They are serious and well 1
Lin Ming is the 5
Song Shenyou designed the bridge 7
新风向·语篇串考课本新词 Have you heard of Lin Ming and Song Shenyou? Both of them are famous Chinese engineers. The two great men have a lot in common. They are serious and well 1
organized
. They always work to high 2 standards
and pay attention to every detail. They 3 devote
almost all of their time to their work. So far, they have designed many huge bridges and won high 4 praise
from society.Lin Ming is the 5
chief
engineer of the world's longest cross - sea bridge — the Hong Kong - Zhuhai - Macao Bridge. It 6 impressed
the world with its beautiful design as soon as it was put into use in 2018.Song Shenyou designed the bridge 7
connecting
Shenzhen to Zhongshan. In December 2016, the construction(建筑) work of the bridge 8 started
. According to the design, there would be a long immersed tunnel(沉管隧道) as part of the bridge. The tunnel would be the widest in the world, so there couldn't be any 9 misses/mistakes
when building it. Though the bridge needed much hard work, people who were working on it were ready to take on new 10 challenges
, and it took them about eight years to finish the work.
答案:
1 organized 2 standards 3 devote 4 praise 5 chief 6 impressed 7 connecting 8 started 9 misses/mistakes 10 challenges
1 Why do most students know little about their career plans?
2 What's the purpose of the project “Dian Zhi Cheng Shi”?
3 What can students do after they join “Dian Zhi Cheng Shi” according to the passage?
4 What does the project member Lu Jinyan think of being a photographer now?
5 What is the best title for the passage?
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图
The project “Dian Zhi Cheng Shi”- Step 3 What to do?
The team interviewed 32 excellent workers with different jobs.
They also invited the workers to give speeches in their school and let students 5
- Step 2 What are the 2
To offer teenagers 3
To show the workers' love and spirit of never 4
- Step 1 Why to set the project?
Most teenagers have little idea about their career plans, and they can get little help from 1
【读写联动】What do you think of the relationship between the jobs and personalities? Do you think personalities can affect your jobs in the future?
B
2 What's the purpose of the project “Dian Zhi Cheng Shi”?
C
3 What can students do after they join “Dian Zhi Cheng Shi” according to the passage?
D
4 What does the project member Lu Jinyan think of being a photographer now?
A
5 What is the best title for the passage?
C
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图
The project “Dian Zhi Cheng Shi”- Step 3 What to do?
The team interviewed 32 excellent workers with different jobs.
They also invited the workers to give speeches in their school and let students 5
talk to them face to face
.- Step 2 What are the 2
purposes
of the project?To offer teenagers 3
helpful advice
on careers.To show the workers' love and spirit of never 4
giving up
instead of the bad sides.- Step 1 Why to set the project?
Most teenagers have little idea about their career plans, and they can get little help from 1
schools or families
.【读写联动】What do you think of the relationship between the jobs and personalities? Do you think personalities can affect your jobs in the future?
I think jobs and personalities are closely related. A person's personality can affect their job choices and performance. For example, an outgoing person may be more suitable for jobs that require communication, while a careful person may be better at jobs that need attention to details. So I believe personalities can affect our jobs in the future.
答案:
1 B 细节理解题。根据第一段中的“Most of them have little idea about their career plans as there is too little help from schools or families”可知,大多数学生对他们的职业规划知之甚少,因为学校或家庭几乎不能提供帮助。 2 C 细节理解题。根据第二段中的“To offer teenagers helpful advice on careers, the students from Tianjin TEDA No. 1 Middle School started a project called ‘Dian Zhi Cheng Shi (点职成诗)’”可知,“点职成诗”项目旨在给青少年提供有用的职业方面的建议。 3 D 细节理解题。根据第三段中的“These workers shared true stories behind each job, allowing students to learn about the jobs further”可知,这些工作者分享了每种工作背后的真实故事,让学生们能进一步了解这些工作,所以学生们加入“点职成诗”后能了解真实的工作情况。 4 A 推理判断题。根据第五段中的“But now I realize that they need to deal with lots of problems, such as a sudden change of weather or broken cameras. They also need to communicate with different people. This is not easy”可知,该项目成员现在意识到摄影师需要处理很多问题,他们还需要与不同的人交流,这很不容易;据此可以推断,他现在认为当摄影师是困难且具有挑战性的。故选A。 5 C 标题归纳题。综合全文可知,本文主要介绍了天津一所中学的学生创办的“点职成诗”项目,它旨在为学生提供有关未来职业的有用的建议,帮助青少年更好地了解自己的梦想工作。选项C“了解你梦想的职业”适合作为文章的标题。
查看更多完整答案,请扫码查看