2025年一遍过九年级初中英语全一册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年一遍过九年级初中英语全一册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年一遍过九年级初中英语全一册译林版》

第101页
素养:文化意识 难度:中 用时:7分钟
新素材 ①On December 2, 2024, China Media Group introduced the official mascot(吉祥物) for the 2025 Spring Festival Gala(春晚): "Si Shengsheng". With a cute and classic look, it shows both modern and historical meaning: this cheerful mascot brings good wishes to Chinese people around the world, hoping that everyone has a new year filled with health, happiness, and good luck.
②Where is the name from? The mascot "Si Shengsheng" comes from traditional Chinese culture. Its name is based on the ancient character "巳" from the oracle bone script(甲骨文), which means the Year of the Snake. Connected to the gala's theme, "Si Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi" (Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake), "Si Shengsheng" is full of good energy.
③Are you interested in its look? Each part of its design symbolizes something good. The shape of its head and the spiral(螺旋) on its cheeks are inspired by the gilded silver Ruyi(鎏金银如意) from the Tang Dynasty found in Famen Temple, which means "happiness from beginning to end". The bat-shaped pattern(图案) on its head and the Chinese knot(中国结) on its tail add more wishes for good luck. The flower patterns on the back show the arrival of spring.
④ Have you been attracted by its bright colours? The mascot's main colour is bright green, meaning the new life of spring. Many traditional Chinese colours like green, blue, white, and orange, mix together to create a lively and happy mood.
⑤This cute mascot mixes history, culture, and fun. It brings everyone good luck for the new year. Happy Year of the Snake!
1 What's the meaning behind the mascot?
A. It symbolizes a happy mood.
B. It welcomes the arrival of spring.
C. It brings good wishes to Chinese people.
D. It introduces the 2025 Spring Festival Gala.
2 Where is the name of the mascot from?
A. Modern art and designs.
B. The art of the Tang Dynasty.
C. Chinese modern and historical buildings.
D. Traditional Chinese culture and the character "巳".
3 What is the third paragraph mainly about?
A. The meaning of the mascot's name.
B. The process of designing the mascot.
C. The design and the meaning of each part.
D. The shapes of each part of the mascot.
4 新考法·篇章结构题 Which of the following shows the right structure of the passage?
A. ①/②③④⑤ B. ①②③④/⑤
C. ①/②③④/⑤ D. ①②/③④/⑤
答案: 1 C 细节理解题。根据第一段中的“With a cute and classic look, it shows both modern and historical meaning: this cheerful mascot brings good wishes to Chinese people around the world, hoping that everyone has a new year filled with health, happiness, and good luck”可知,吉祥物背后的意义是给世界各地的中国人带来美好的祝愿,希望每个人新的一年健康、幸福、好运。故选C。2 D 细节理解题。根据第二段中的“The mascot ‘Si Shengsheng’ comes from traditional Chinese culture. Its name is based on the ancient character ‘巳’ from the oracle bone script(甲骨文), which means the Year of the Snake”可知,吉祥物“巳升升”的名字来源于中国传统文化,基于甲骨文中的“巳”字,代表蛇年。故选D。3 C 段落大意题。根据第三段的前两句“Are you interested in its look? Each part of its design symbolizes something good”可知,本段主要讲述了吉祥物的外观设计以及各部分设计所象征的美好意义。故选C。4 C 篇章结构题。通读全文可知,本文共分为三个部分。第一部分为第一段,介绍吉祥物的发布和整体寓意;第二部分为第二、三、四段,分别从名字、外观、色彩方面详细描述吉祥物的特点;第三部分为最后一段,对吉祥物进行总结;因此本文属于“总—分—总”结构。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭