2024年试吧大考卷45分钟课时作业与单元测试卷高中英语选择性必修第一册北师大版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2024年试吧大考卷45分钟课时作业与单元测试卷高中英语选择性必修第一册北师大版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第50页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A tradesman was leading a caravan(车队)to another country to sell his goods. Along the way they came to the edge of a hot - sand desert. They learned that during the daytime the sun heated up the fine sand until it was as hot as charcoal(木炭), so no one could walk on it—not even camels! Then the caravan leader hired a desert guide who could follow the stars, so they could travel only at night when the sand cooled down. The guide sat on the first cart. And they began the dangerous night - time journey across the desert. A couple of nights later, after eating their evening meal and waiting for the sand to cool, they started to travel again.
Later that night, the desert guide, who was driving the first cart, saw from the stars that they were getting close to the other side of the desert. He had been very tired, so when he relaxed, he fell asleep. Then the camels couldn't tell directions by reading the stars, gradually turned to the side and went in a big wide circle until they ended up at the same place that they started from! By then it was morning, and the people woke up and realised they were back at the same spot where they started. They lost heart and began to cry about their condition. Since the desert crossing was supposed to be over by now, they had no more water, and they were worried about there was nothing to drink, and were extremely afraid they would die of thirst. They even began to blame the caravan leader and the desert guide. However, the leader himself didn't lose courage. He talked with the desert guide and then they began wandering, trying to work out a plan.
注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Suddenly, the leader noticed a small clump (团)of grass. ______________________________
A spring(泉)was found at last. ______________
写作过程指导
★步骤一:品读语篇——抓住要点很关键
前文概要
1. 第一段:商人带着车队去另一个国家销售货物。由于白天沙石炙热无法行走,于是领队雇用了一个向导,晚上穿过沙漠。
2. 第二段:行走了几晚之后的一个晚上,向导发现距离沙漠另一端不远了,困意袭来,睡着了。第二天一大早,大家发现他们又回到了出发地。
★步骤二:戴着镣铐跳舞——研读首句,高度融合原文,合理想象情节
所给材料在结束时说明商队领队和向导努力寻找解决方法。
首句提示
续写第一段首句意为“领队突然注意到一小团草”。有草的地方必然有水,结合续写第二段的提示可知,他们决定挖水。
续写第二段首句意为“(他们)终于找到了泉水”。根据提示可知他们最后发现了泉水,水的问题得到解决。大家可合理展开续写,比如作标记,以帮助后来穿越沙漠的人等等。
两大线索
1. 故事发展线索
白天沙石炙热,商队夜行沙漠——最后一晚向导睡着,商队重回出发地——面对困境,领队和向导一起想办法——找到水源,问题解决。
2. 主人公情感变化线索
商队:平静——疏忽大意——担心害怕——团结合作——开心感谢。
前文伏笔、后文呼应之处
1. 前文伏笔:前文由于向导及商队的大意,商队重回出发地,商队没有了饮用水,遇到了困难。
2. 后文呼应之处:后文商队领队与向导积极想办法——如何找到新的水源。与上文呼应,围绕找水、解决喝水问题展开。
★步骤三:斟酌打磨——丰富续写词汇,生动描述情节
话题词汇激活
情感:frightened,in panic,lose heart,jump to one's feet with joy,stare at sb. in anger,overjoyed,grateful,cheerful
动作:pace back and forth,plant a flag,come up with,be faced with,work out,deal with,join hands,light up
人生态度:cooperation,teamwork,team spirit,be confident about,believe in,with joint effort
环境:deep hole,well,under the ground,as hot as charcoal
句子表达输出
1. 来回踱步,他突然想到一个好主意。(idea)
Pacing back and forth, he suddenly ________________________.
2. 只有有水的地方,草才能生长。(定语从句)
Grass can only live in places ________________________.
3. 他和同行的旅行者一起挖开地面。(dig)
He and his fellow travelers ________________________ the ground.
4. 一小撮草在那个地方生长着,绿油油的。
A small bunch of grass ________________ on the spot, glossy and green.
5. 向导疑惑地跳进洞里。
The guide ________________________ the hole with doubt.
6. 向导把他的耳朵贴到石头上。(put...to)
The guide ________________________ the stone.
7. 向导听到了石头下面的流水声。(sound)
The guide heard ________________________ below the stone.
8. 他们向领队和向导表达了感谢。(express)
They ________________________ the leader and the guide.
9. 晚上在他们离开前,他们在泉水附近插了一面高高的旗子。(plant)
Before they left at night, they ________________________ near the spring.
10. 其他的旅行者就能在沙漠里看到这口新泉了。
Other travelers could see ________________________ in the desert.
★步骤四:斟酌打磨——句式升级造亮点
1. 用come up with改写第1个句子。
______________________________
2. 用虚拟语气改写第2个句子。
______________________________
3. 用定语从句把第3,4句合并为一句。(表达关键意思即可)
______________________________
4. 把5,6,7句合并为并列句。
______________________________
5. 用结果状语从句把第9,10句合并为一句。
______________________________
★步骤五:高分在即——连句成篇,结构紧凑,逻辑衔接
Suddenly, the leader noticed a small clump (团)of grass. ______________________________
A spring(泉)was found at last. ______________
A tradesman was leading a caravan(车队)to another country to sell his goods. Along the way they came to the edge of a hot - sand desert. They learned that during the daytime the sun heated up the fine sand until it was as hot as charcoal(木炭), so no one could walk on it—not even camels! Then the caravan leader hired a desert guide who could follow the stars, so they could travel only at night when the sand cooled down. The guide sat on the first cart. And they began the dangerous night - time journey across the desert. A couple of nights later, after eating their evening meal and waiting for the sand to cool, they started to travel again.
Later that night, the desert guide, who was driving the first cart, saw from the stars that they were getting close to the other side of the desert. He had been very tired, so when he relaxed, he fell asleep. Then the camels couldn't tell directions by reading the stars, gradually turned to the side and went in a big wide circle until they ended up at the same place that they started from! By then it was morning, and the people woke up and realised they were back at the same spot where they started. They lost heart and began to cry about their condition. Since the desert crossing was supposed to be over by now, they had no more water, and they were worried about there was nothing to drink, and were extremely afraid they would die of thirst. They even began to blame the caravan leader and the desert guide. However, the leader himself didn't lose courage. He talked with the desert guide and then they began wandering, trying to work out a plan.
注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Suddenly, the leader noticed a small clump (团)of grass. ______________________________
A spring(泉)was found at last. ______________
写作过程指导
★步骤一:品读语篇——抓住要点很关键
前文概要
1. 第一段:商人带着车队去另一个国家销售货物。由于白天沙石炙热无法行走,于是领队雇用了一个向导,晚上穿过沙漠。
2. 第二段:行走了几晚之后的一个晚上,向导发现距离沙漠另一端不远了,困意袭来,睡着了。第二天一大早,大家发现他们又回到了出发地。
★步骤二:戴着镣铐跳舞——研读首句,高度融合原文,合理想象情节
所给材料在结束时说明商队领队和向导努力寻找解决方法。
首句提示
续写第一段首句意为“领队突然注意到一小团草”。有草的地方必然有水,结合续写第二段的提示可知,他们决定挖水。
续写第二段首句意为“(他们)终于找到了泉水”。根据提示可知他们最后发现了泉水,水的问题得到解决。大家可合理展开续写,比如作标记,以帮助后来穿越沙漠的人等等。
两大线索
1. 故事发展线索
白天沙石炙热,商队夜行沙漠——最后一晚向导睡着,商队重回出发地——面对困境,领队和向导一起想办法——找到水源,问题解决。
2. 主人公情感变化线索
商队:平静——疏忽大意——担心害怕——团结合作——开心感谢。
前文伏笔、后文呼应之处
1. 前文伏笔:前文由于向导及商队的大意,商队重回出发地,商队没有了饮用水,遇到了困难。
2. 后文呼应之处:后文商队领队与向导积极想办法——如何找到新的水源。与上文呼应,围绕找水、解决喝水问题展开。
★步骤三:斟酌打磨——丰富续写词汇,生动描述情节
话题词汇激活
情感:frightened,in panic,lose heart,jump to one's feet with joy,stare at sb. in anger,overjoyed,grateful,cheerful
动作:pace back and forth,plant a flag,come up with,be faced with,work out,deal with,join hands,light up
人生态度:cooperation,teamwork,team spirit,be confident about,believe in,with joint effort
环境:deep hole,well,under the ground,as hot as charcoal
句子表达输出
1. 来回踱步,他突然想到一个好主意。(idea)
Pacing back and forth, he suddenly ________________________.
2. 只有有水的地方,草才能生长。(定语从句)
Grass can only live in places ________________________.
3. 他和同行的旅行者一起挖开地面。(dig)
He and his fellow travelers ________________________ the ground.
4. 一小撮草在那个地方生长着,绿油油的。
A small bunch of grass ________________ on the spot, glossy and green.
5. 向导疑惑地跳进洞里。
The guide ________________________ the hole with doubt.
6. 向导把他的耳朵贴到石头上。(put...to)
The guide ________________________ the stone.
7. 向导听到了石头下面的流水声。(sound)
The guide heard ________________________ below the stone.
8. 他们向领队和向导表达了感谢。(express)
They ________________________ the leader and the guide.
9. 晚上在他们离开前,他们在泉水附近插了一面高高的旗子。(plant)
Before they left at night, they ________________________ near the spring.
10. 其他的旅行者就能在沙漠里看到这口新泉了。
Other travelers could see ________________________ in the desert.
★步骤四:斟酌打磨——句式升级造亮点
1. 用come up with改写第1个句子。
______________________________
2. 用虚拟语气改写第2个句子。
______________________________
3. 用定语从句把第3,4句合并为一句。(表达关键意思即可)
______________________________
4. 把5,6,7句合并为并列句。
______________________________
5. 用结果状语从句把第9,10句合并为一句。
______________________________
★步骤五:高分在即——连句成篇,结构紧凑,逻辑衔接
Suddenly, the leader noticed a small clump (团)of grass. ______________________________
A spring(泉)was found at last. ______________
答案:
步骤三 1. had/got a good idea 2. where there is water 3. dug up 4. lived/grew 5. jumped into 6. put his ear to 7. the sound of flowing water 8. expressed their thanks to 9. planted a high flag 10. the new spring 步骤四 1. Pacing back and forth, he suddenly came up with an idea. 2. If there weren't water, the grass couldn't live in the desert. 3. He and his fellow travelers dug up the ground on that very spot where the grass was seen. 4. The guide jumped into the hole, put his ear to the stone, and heard the sound of flowing water below the stone. 5. Before they left at night, they planted a high flag near the spring, so that other travelers could see the new spring in the desert. 参考范文 Suddenly, the leader noticed a small clump (团) of grass. So he came up with an idea: They could dig up a small well to find water. Because if there weren't water, the grass couldn't live in the desert. Therefore, he and his fellow travelers dug up the ground on that very spot where the grass was seen. They dug and dug, and a large stone appeared. The guide jumped into the hole, put his ear to the stone, and heard the sound of flowing water below the stone. A spring (泉) was found at last. All the people were extremely cheerful. They expressed their thanks to the leader and the guide. And then they drank water and cooked food. Before they left at night, they planted a high flag near the spring, so that other travelers could see the new spring in the desert. Then they continued traveling safely to the end of their journey. They saved themselves together. As the saying goes, where there is a will, there is a way. Whenever encountering difficulties, we should think calmly and work together to save ourselves.
查看更多完整答案,请扫码查看