2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅》

五、阅读理解
The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft (手工艺品). It has a history of over 1,000 years in China. In the early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the "Tang Umbrella". Later oil paper umbrellas spread to other Asian countries, such as Vietnam, Thailand and Laos, and each had its own style. However, as steel-ribbed (钢骨的) umbrellas appeared in the 20th century, the handmade oil paper umbrellas became less used in daily life. They were turned into decorative artifacts (装饰性工艺品).
Oil umbrellas are mainly made of skin paper (皮纸), bamboo, and a coating of Tung oil (桐油). They need to take many steps to make, including making bamboo ribs, pasting paper (糊纸) and painting patterns (图案). It takes at least a week to make per umbrella.
A young man called Liu Weixue learned the traditional art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. "I want to bring the art to life," Liu said. He improved the umbrellas to win the hearts of young people. As the traditional paper was easy to break, he started to use a kind of thicker paper. In a test, his umbrellas were opened and closed for 1,000 times without breaking. He used a kind of lighter bamboo to make the umbrellas lighter.
Now Liu hopes the art can be passed down. He goes to local schools to teach students. He also goes to events in different places to promote (推广) the art.
(
A
) 1. What is the main idea of Paragraph 1?
A. The history of oil paper umbrellas.
B. The styles of oil paper umbrellas.
C. The design of oil paper umbrellas.
D. The ways of using oil paper umbrellas.
(
C
) 2. What is an oil paper umbrella mainly made of according to the passage?
A. Wool, bamboo and a coating of Tung oil.
B. Plastic, bamboo and a coating of Tung oil.
C. Skin paper, bamboo and a coating of Tung oil.
D. Leather, bamboo and a coating of Tung oil.
(
B
) 3. Why did Liu Weixue learn the art of making Yuhang oil paper umbrellas?
A. Because he couldn't find a better job.
B. Because he wanted to bring the art to life.
C. Because young people liked the fashion.
D. Because his grandfather told him to learn.
读后词汇拓展
猜出画波浪线单词的词性和中文意思,并收入自己的小词典。
seat
v. 可坐……人;能容纳……人
答案: 1.A 2.C 3.B
读后词汇拓展
v. 可坐……人;能容纳……人
译文
油纸伞是中国传统手工艺品。它在中国有超过1000年的历史。在唐朝早期,它被传入日本和韩国,因此被称为“唐伞”。后来油纸伞传播到其他亚洲国家,如越南、泰国和老挝,每个国家都有自己的风格。然而,随着20世纪钢骨伞的出现,手工制作的油纸伞在日常生活中使用得越来越少。它们变成了装饰性工艺品。
油纸伞主要由皮纸、竹子和桐油涂层制成。它们的制作需要很多步骤,包括制作竹骨、糊纸和绘制图案。每把伞至少需要一周时间制作。
一个叫刘为学的年轻人从祖父那里学习了制作余杭油纸伞的传统技艺。“我想让这门技艺焕发生机,”刘说。他改进了油纸伞以赢得年轻人的喜爱。由于传统纸张容易破损,他开始使用一种更厚的纸。在一次测试中,他的伞被开合1000次都没有破损。他使用一种更轻的竹子来使伞更轻。
现在刘希望这门技艺能够传承下去。他去当地的学校教学生。他也去不同地方的活动中推广这门技艺。

1. 答案:A
句意:第一段的主旨是什么?
选项含义:A. 油纸伞的历史;B. 油纸伞的风格;C. 油纸伞的设计;D. 油纸伞的使用方法
解析:第一段第1-2行提到“It has a history of over 1,000 years in China.(它在中国有超过1000年的历史)”、第一段第2行提到“In the early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the "Tang Umbrella."(在唐朝早期,它被传入日本和韩国,因此被称为“唐伞”)”、第一段第3行提到“Later oil paper umbrellas spread to other Asian countries...(后来油纸伞传播到其他亚洲国家……)”、第一段第5-6行提到“However, as steel-ribbed umbrellas appeared in the 20th century, the handmade oil paper umbrellas became less used in daily life.(然而,随着20世纪钢骨伞的出现,手工制作的油纸伞在日常生活中使用得越来越少)”,主要围绕油纸伞的历史发展展开,所以选A。

2. 答案:C
句意:根据文章,油纸伞主要由什么制成?
选项含义:A. 羊毛、竹子和桐油涂层;B. 塑料、竹子和桐油涂层;C. 皮纸、竹子和桐油涂层;D. 皮革、竹子和桐油涂层
解析:第二段第一行提到“Oil umbrellas are mainly made of skin paper, bamboo, and a coating of Tung oil.(油纸伞主要由皮纸、竹子和桐油涂层制成)”,所以选C。

3. 答案:B
句意:刘为学为什么学习制作余杭油纸伞的技艺?
选项含义:A. 因为他找不到更好的工作;B. 因为他想让这门技艺焕发生机;C. 因为年轻人喜欢这种时尚;D. 因为他的祖父让他学习
解析:第三段第二行提到“"I want to bring the art to life," Liu said.(“我想让这门技艺焕发生机,”刘说)”,所以选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭