2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年精彩练习就练这一本九年级英语全一册人教版评议教辅》

五 阅读理解
Every schoolday, we use schoolbags to carry all of our things to school. They are a big part of our lives. But have you ever thought about the history of the schoolbag?
In the Han Dynasty, students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school. People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags. There were usually two or three layers in the box. Kids put different things like books, brushes, ink stones and paper in the boxes.
Hundreds of years later, people developed a new kind of schoolbag called the budai, or the “hip-pocket”. The budai was lighter than the bamboo box. With the founding(成立) of the People’s Republic of China, military rucksacks(背包) became popular. Many people carried them when they went to school. Ask your grandparents or parents about these bags. Maybe they can tell you about their experiences of carrying them when they were at school.
A new style of schoolbags has appeared in recent years. Many of them have colorful and fashionable designs on them, such as pictures of cartoons or pop stars. And they are more comfortable to use. Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks.
Schoolbags are still changing. Can you imagine what future schoolbags will be like?
(
D
)1. What were schoolbags in the Han Dynasty made of?
A. Cloth. B. Paper.
C. Plastic. D. Bamboo.
(
B
)2. What can we learn according to the passage?
A. The budai was heavier than the bamboo box.
B. Military rucksacks were popular in the 1950s.
C. There aren’t any pictures on the new style of schoolbags.
D. Schoolbags have changed a lot and keep the same now.
(
A
)3. To carry heavy textbooks, what would students like to use now?
A. Wheeled bags. B. Military rucksacks.
C. Bamboo boxes. D. The budai.
(
D
)4. What is the writer’s purpose in writing the passage?
A. To tell us how to use schoolbags.
B. To explain why we use schoolbags.
C. To introduce the importance of schoolbags.
D. To introduce the development of schoolbags.
读后词汇拓展
猜出画波浪线单词的词性和中文意思,并收入自己的小词典。
1. layer
n.层
2. fashionable
adj.流行的
答案: 1-4 DBAD
词汇拓展:1. n.层 2. adj.流行的
译文
每个上学日,我们都用书包把所有的东西带到学校。它们是我们生活中很重要的一部分。但你有没有想过书包的历史?
在汉代,私塾的学生用竹箱装书带到学校。人们认为竹箱是最早的书包。箱子里通常有两到三层。孩子们把不同的东西,比如书、毛笔、砚台和纸放在箱子里。
几百年后,人们发明了一种新的书包,叫做“布袋”,也就是“ hip-pocket”。布袋比竹箱轻。随着中华人民共和国的成立,军用背包开始流行。许多人上学时都背着它们。问问你的祖父母或父母关于这些包的事。也许他们可以告诉你他们上学时背这些包的经历。
近年来出现了一种新型书包。它们中的许多都有五颜六色且时尚的设计,比如卡通或流行明星的图片。而且它们用起来更舒适。一些学生拉着装满厚重课本的带轮书包,另一些则背着双肩包。
书包仍在变化。你能想象未来的书包会是什么样子吗?

1. 答案:D
    句意:汉代的书包是用什么做的?
    选项含义:A. 布;B. 纸;C. 塑料;D. 竹子。
    解析:根据第二段第1-3行“In the Han Dynasty, students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school. People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags.”(在汉代,私塾的学生用竹箱装书带到学校。人们认为竹箱是最早的书包),可知汉代书包是竹子做的,选D。

2. 答案:B
    句意:根据文章我们可以了解到什么?
    选项含义:A. 布袋比竹箱重;B. 军用背包在20世纪50年代很流行;C. 新型书包上没有任何图片;D. 书包已经改变了很多,现在保持不变。
    解析:根据第三段第2-4行“With the founding(成立) of the People's Republic of China, military rucksacks(背包) became popular.”(随着中华人民共和国的成立,军用背包开始流行),中华人民共和国成立于1949年,可知军用背包在20世纪50年代很流行,B选项正确;
A选项与第三段第2行“The budai was lighter than the bamboo box.”(布袋比竹箱轻)不符;
C选项与倒数第二段第1-2行“Many of them have colorful and fashionable designs on them, such as pictures of cartoons or pop stars.”(它们中的许多都有五颜六色且时尚的设计,比如卡通或流行明星的图片)不符;
D选项与最后一段第1句“Schoolbags are still changing.”(书包仍在变化)不符,所以选B。

3. 答案:A
    句意:为了携带厚重的课本,现在学生喜欢用什么?
    选项含义:A. 带轮书包;B. 军用背包;C. 竹箱;D. 布袋。
    解析:根据倒数第二段的倒数第1-2行“Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks.”(一些学生拉着装满厚重课本的带轮书包,另一些则背着双肩包),可知选A。

4. 答案:D
    句意:作者写这篇文章的目的是什么?
    选项含义:A. 告诉我们如何使用书包;B. 解释我们为什么使用书包;C. 介绍书包的重要性;D. 介绍书包的发展。
    解析:文章从汉代的竹箱讲到布袋、军用背包,再到现代的新型书包,是在介绍书包的发展历程,所以选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭