2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟九年级英语下册人教版》

Ⅳ 阅读理解
新素材·绿色建筑 (2024云南中考,36—40,★★☆)
        All around the world, buildings are going green! People are making green buildings. What does it mean to go green or to make a green building? A green building is designed (设计) in a way that is not harmful to the environment. The building uses energy, water, and other materials in ways that are good for the environment.
        When planning green buildings, architects (建筑师) must think about how to use energy, water, and materials in an environment - friendly way. There are many ways to save energy. Architects can design buildings to use natural light. Buildings can also be made with solar or wind power to get energy from the sun or the wind. To save water, green buildings can have areas on the roofs to collect rainwater. Kitchens and bathrooms can have sinks (洗涤池) and toilets (马桶) that conserve water. As for the materials used to build the building, it is important to use materials that do not have chemicals that are harmful to the air or water. Recycled materials can also be used for buildings.
        Buildings around the world use all three of these ways to go green. An office building called CH2 in Melbourne, Australia, uses wind and solar power. A cultural center in London, England, is made from recycled train cars and is powered by solar and wind power. The Academy of Sciences building in California in the U.S. has recycled materials, solar energy, and a huge “living roof” of plants. A temple in Thailand is made out of one million recycled glass bottles! This is a good use of recycled material, and it also lets natural light into the temple.
        More and more green buildings are being built and they are making the world a better place! 
17. What do we know about a green building?
A. It is usually painted green outside.
B. It uses more materials than other buildings.
C. It is designed by famous architects.
D. It is built in an environment - friendly way.
18. Why do architects design buildings to use natural light?
A. To save energy.
B. To save materials.
C. To protect the plants.
D. To protect the buildings.
19. What does the underlined word “conserve” in paragraph 2 mean mean?
A. Save. B. Boil.
C. Clean. D. Produce.
20. How does the writer support the main idea of paragraph 3?
A. asking questions.
B. giving examples.
C. By listing numbers.
D. explaining reasons.
21. What can be the best title for the text?
A. Designing Buildings
B. Going Green
C. Recycling Materials
D. Using Energy
答案: 17. D 细节理解题。根据第一段中“A green building is designed in a way that is not harmful to the environment.”可知,绿色建筑物是以对环境无害的方式设计的。故选D。 18. A 细节理解题。根据第二段中“There are many ways to save energy. Architects can design buildings to use natural light.”可知,建筑师利用自然光来设计建筑物是为了节约能源。故选A。 19. A 词义猜测题。绿色建筑物的顶上可以有收集雨水的区域,厨房和浴室可以有洗涤池和马桶,目的是节约水资源。由此可知,这里的conserve意同save(节约)。故选A。 20. B 推理判断题。第三段中,作者通过列举澳大利亚墨尔本的CH2办公楼、英格兰伦敦的一个文化中心、美国加利福尼亚科学院建筑物以及泰国的一个神庙论证了世界各地的建筑物都使用这三种方式来实现绿色发展。故选B。 21. B 标题归纳题。本文告诉我们,为了保护环境,世界各地的人们设计和建造了绿色建筑物,这些建筑物使用太阳能、风能等清洁能源。因此用“Going Green(节能环保)”作为文章的标题是合适的。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭