第44页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
方法 5 锁定文章题材 适用于文章出处题
In Chinese culture, twelve different animals are used to stand for the Chinese birth years. 2023 is the Chinese Year of the Rabbit. At the beginning of 2023, rabbits have been used for artistic themes around the world. As a cultural image(文化意象), rabbits have been in different forms of art worldwide, including stamps, colorful lights and exhibitions.
The worldwide popularity of the Chinese Rabbit might have something to do with Western culture. For people in Europe, rabbits mean new life and prosperity(繁荣) as they can give birth to many young ones. So the image of a rabbit is easily accepted by people in the West.
Through the Chinese Year of the Rabbit, people from other countries can get a closer look into Chinese culture. On January 21, an exhibition was held in a museum in the US to celebrate the Year of the Rabbit. 16 excellent Chinese artworks on rabbits were on show. It showed visitors that rabbits have been a popular artistic theme in China since ancient times. The museum has also explained the meaning behind rabbits in China to visitors. People could also learn about the stories of the rabbit and the moon in China.
Images of the 12 Chinese animals are fun to everyone. They can help with communication between different cultures.
Where may we read this passage?
A.In a guidebook. B.In a storybook. C.In a magazine.
方法点拨 文章主要阐述了中国的兔文化在世界上非常受欢迎,属于文化范畴。guidebook 旅行指南;storybook 故事书;magazine 杂志。结合选项可知,这篇文章可能出现在杂志上。
答案 C

In Chinese culture, twelve different animals are used to stand for the Chinese birth years. 2023 is the Chinese Year of the Rabbit. At the beginning of 2023, rabbits have been used for artistic themes around the world. As a cultural image(文化意象), rabbits have been in different forms of art worldwide, including stamps, colorful lights and exhibitions.
The worldwide popularity of the Chinese Rabbit might have something to do with Western culture. For people in Europe, rabbits mean new life and prosperity(繁荣) as they can give birth to many young ones. So the image of a rabbit is easily accepted by people in the West.
Through the Chinese Year of the Rabbit, people from other countries can get a closer look into Chinese culture. On January 21, an exhibition was held in a museum in the US to celebrate the Year of the Rabbit. 16 excellent Chinese artworks on rabbits were on show. It showed visitors that rabbits have been a popular artistic theme in China since ancient times. The museum has also explained the meaning behind rabbits in China to visitors. People could also learn about the stories of the rabbit and the moon in China.
Images of the 12 Chinese animals are fun to everyone. They can help with communication between different cultures.
Where may we read this passage?
A.In a guidebook. B.In a storybook. C.In a magazine.
方法点拨 文章主要阐述了中国的兔文化在世界上非常受欢迎,属于文化范畴。guidebook 旅行指南;storybook 故事书;magazine 杂志。结合选项可知,这篇文章可能出现在杂志上。
答案 C
答案:
C
方法 6 判断文章主题 适用于主旨大意题、最佳标题题和写作意图题
[首段] Can you imagine a school with only one student? There is one on the Out Skerries islands, and Aron is the only student.
...
[末段] But his mother is worried that Aron might get lonely. She would like to see more families with children coming to live there. Many people have moved away since the local factory closed ten years ago. That’s why there are so few children on the islands and why Aron has found himself being known as the loneliest schoolboy in Britain.
What is the passage mainly about?
A.The smallest school in Britain. B.The loneliest schoolboy in Britain.
C.Aron’s colorful life on the islands. D.Mom’s worries about Aron’s future.
方法点拨 本文是一篇记叙文,文章的主题通常在首/末段,首段中的“only one student”“the only student”和末段中的“get lonely”“the loneliest schoolboy in Britain”都在强调 Aron 的孤单,“The loneliest schoolboy in Britain.”与文章主题相符。
答案 B
[首段] Can you imagine a school with only one student? There is one on the Out Skerries islands, and Aron is the only student.
...
[末段] But his mother is worried that Aron might get lonely. She would like to see more families with children coming to live there. Many people have moved away since the local factory closed ten years ago. That’s why there are so few children on the islands and why Aron has found himself being known as the loneliest schoolboy in Britain.
What is the passage mainly about?
A.The smallest school in Britain. B.The loneliest schoolboy in Britain.
C.Aron’s colorful life on the islands. D.Mom’s worries about Aron’s future.
方法点拨 本文是一篇记叙文,文章的主题通常在首/末段,首段中的“only one student”“the only student”和末段中的“get lonely”“the loneliest schoolboy in Britain”都在强调 Aron 的孤单,“The loneliest schoolboy in Britain.”与文章主题相符。
答案 B
答案:
B
查看更多完整答案,请扫码查看