2025年5年中考3年模拟中考英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟中考英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟中考英语》

Cloze 1
题源 2024 四川成都 话题 自我管理 体裁 记叙文 难度 ★ 建议用时 5min 正确率 _/5
On Saturday afternoon, Mom asked Jim to tidy his bedroom. A few 1 later he came back.
“It is tidy now,” Jim said.
“Good,” said Mom. “Take some 2 from my drawer(抽屉) and buy some candies.”
Jim opened the drawer 3 . He found six pens, four keys, three gloves, two tickets and a notebook.
“What are all these things?” asked Jim.
“Oh, that’s my safe place,” said Mom. “Let’s go and see your room.”
They went to Jim’s bedroom. It looked nice and tidy. Then Mom looked 4 Jim’s bed. All Jim’s clothes, books and toys were there.
“What are all these things?” she asked.
“That’s my 5 place,” said Jim.
Mom laughed. “Let’s tidy your room and then we can tidy my drawer.”
( ) 1.A.minutes B.hours C.days
( ) 2.A.tickets B.gloves C.money
( ) 3.A.cheerfully B.patiently C.carefully
( ) 4.A.on B.under C.at
( ) 5.A.own B.safe C.favorite
答案: 【解析】考查名词辨析。minute分钟;hour小时;day天。根据第七段最后一句“All Jim’s clothes, books and toys were there.”可知,Jim没有用心打扫,结合选项推断他只用了几分钟时间。故选A。@@【解析】考查名词辨析。ticket票;glove手套;money钱。根据空后的“buy some candies”可知,是从抽屉拿钱,故选C。@@【解析】考查副词辨析。cheerfully愉快地;patiently耐心地;carefully小心地。根据上文中的“buy some candies”可推知,Jim高兴地打开抽屉。cheerfully符合语境。故选A。@@【解析】考查介词辨析。on在……之上;under在……之下;at在(某处)。根据前面的“It looked nice and tidy.”及后面的“All Jim’s clothes, books and toys were there.”可推知,房间看似干净整洁,实际上所有衣服、书和玩具都在床下。故选B。@@【解析】考查形容词辨析。own自己的;safe安全的;favorite特别喜爱的。根据上面妈妈说的“Oh, that’s my safe place”可推知,此处遇到相同的情况时,Jim也说这是他的安全场所。故选B。
Cloze 2
题源 2024 四川南充 话题 科技发展 体裁 说明文 难度 ★★ 建议用时 5min 正确率 _/5
Within the next 80 years, our lives may be changed a lot by 3D printing. It has already 1 many things in our lives, right down to the food we eat. For example, some 2 in London have served 3D-printed hamburgers to customers.
But perhaps the biggest success that people have achieved is in medicine. It is 3 when people see a beating heart printed with 3D printing technology. The printed body part might help people live a normal life again 4 an illness or an accident. And it is not just humans who are 5 —in Brazil, people have built new 3D-printed body parts for animals injured in a forest fire!
( ) 1.A.wasted B.tested C.influenced D.separated
( ) 2.A.restaurants B.offices C.libraries D.hospitals
( ) 3.A.tiring B.relaxing C.amazing D.disappointing
( ) 4.A.before B.after C.until D.through
( ) 5.A.training B.arguing C.fighting D.benefiting
答案: 【解析】考查动词辨析。waste浪费;test测试;influence影响;separate分离。根据上文中的“our lives may be changed a lot by 3D printing”和空后的many things in our lives可知,这里指的是3D打印技术影响了我们生活中的许多事物。故选C。@@【解析】考查名词辨析。restaurant餐馆;office办公室;library图书馆;hospital医院。根据空后的“in London have served 3D - printed hamburgers to customers”可知,是餐馆供应3D打印的汉堡。故选A。@@【解析】考查形容词辨析。tiring累人的;relaxing令人放松的;amazing令人惊叹的;disappointing令人失望的。根据“when people see a beating heart printed with 3D printing technology”可知,3D打印技术打印心脏是一件令人惊叹的事。故选C。@@【解析】考查介词辨析。before在……之前;after在……之后;until直到……为止;through通过。根据空前的help people live a normal life again与空后的an illness or an accident可知,是帮助人们在疾病或事故之后重新过上正常的生活,after符合语境。故选B。@@【解析】考查动词辨析。train训练;argue争论;fight战斗;benefit受益。根据“people have built new 3D - printed body parts for animals injured in a forest fire”可知,3D打印技术对动物也有益,benefit符合语境。故选D。
Cloze 3
题源 2024 山西 话题 环保行动 体裁 记叙文 难度 ★★ 建议用时 8min 正确率 _/8

Marco and Kim left the school and walked towards home.
“I wish we could play basketball at our neighborhood park,” said Kim.
“But the basketball hoop at the park is 1 ,” said Marco. “It hasn’t been fixed yet.”
Marco and Kim walked past the town’s recycling station. 2 Marco saw many recyclable plastic, paper and metal objects, he thought of an idea—Maybe we could reuse something to make a basketball hoop. As he looked around the station, an old plastic laundry basket(洗衣篮) caught his 3 . “We can use this,” he held it up and said to Kim.
Kim 4 , “It looks useless.”
Marco smiled and said, “It won’t look so bad. I could make a fine hoop with it.”
At home, Marco made a post and a backboard with some waste wood. Then he 5 the bottom of the basket, stuck the basket to the backboard, and the backboard to the post. After that, he went to the park, dug a hole, and put the post in the 6 .
The next day, Kim saw the recycled hoop. He tried and scored a goal. He said 7 , “I was wrong. It is a lot better than I thought.”
“When we reuse things, we make waste 8 again.”
“Wonderful! Now we can play basketball whenever we want!” Kim shouted and scored another goal.
( ) 1.A.old B.dirty C.broken
( ) 2.A.If B.When C.Though
( ) 3.A.eye B.ear C.nose
( ) 4.A.doubted B.explained C.suggested
( ) 5.A.cut off B.played with C.looked for
( ) 6.A.lake B.street C.ground
( ) 7.A.clearly B.patiently C.excitedly
( ) 8.A.tidy B.useful C.fresh
答案: 【解析】考查形容词辨析。old旧的;dirty脏的;broken坏的。根据后文“It hasn’t been fixed yet.”可知,篮圈应该是坏了,还没有修好。故选C。@@【解析】考查连词辨析。if如果;when在……时候;though尽管。根据备选词和语境可知,设空处所在句表示当看到这些可回收物品时,Marco想到了一个主意。when符合语境,故选B。@@【解析】考查名词辨析。eye眼睛;ear耳朵;nose鼻子。根据前文可知,Marco环顾回收站后,注意到了一个洗衣篮。catch one’s eye“引起某人注意”,符合语境。故选A。@@【解析】考查动词辨析。doubt怀疑;explain解释;suggest建议。根据Kim的话“It looks useless.”可知,Kim对此表示怀疑。故选A。@@【解析】考查动词短语辨析。cut off切掉;play with与……玩;look for寻找。结合备选短语及常识可知,制作篮圈要切掉洗衣篮的底部。故选A。@@【解析】考查名词辨析。lake湖;street街道;ground地面。结合备选词和前文描述可知,Marco去公园并挖了一个洞,推断是把杆插入地里。ground符合语境,故选C。@@【解析】考查副词辨析。clearly清楚地;patiently耐心地;excitedly激动地。根据上文“He tried and scored a goal.”以及“I was wrong. It is a lot better than I thought.”可知,Kim在投篮后,心情非常激动,并承认自己以前错了,这里应该是激动地说。故选C。@@【解析】考查形容词辨析。tidy整洁的;useful有用的;fresh新鲜的。根据前文中利用废旧物品制作篮球架的经历可知这里指的是使废物变得有用。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭