2026年高考领航卷英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年高考领航卷英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年高考领航卷英语》

B
[深圳市多校 2026 届 9 月开学质量检测] As a freelance (自由职业的) writer, the structure of my workday can often vary wildly. Sometimes, it feels as if I have too much to do — other days, too little. Yet no matter the shape of my working 9 to 5, one thing remains constant: emails.
About a year ago, I found my email-checking habit had become more distracting than usual. When working on my computer, I found myself nervously checking my phone for unread emails whenever hitting a mental block. Even worse, during lunch or walks, that habit of checking would come with me, making my breaks an extension of the workday.
The little red dot on my Gmail app had become a marker of my professional image: the faster I responded, the more I was seen as reliable by my paymasters. By responding to everyone immediately, I convinced myself I could secure more work — after all, I needed to pay my electricity bills.
However, speed didn’t always mean quality. I took on too much work, not allowing myself space to reflect on the value of my output. The content machine kept running, and I was busy producing “word salad” on the Internet.
After a particularly crazy week of non-stop emailing, I deleted the email app. The difference was immediately noticeable. I began to rest better. Now, my workdays remain unpredictable, but I’ve realized that a lack of structure wouldn’t stop me from setting boundaries for myself. Uninterrupted breaks help me focus when I return to work. Taking a few hours to respond to messages — instead of just minutes — often makes no difference to the sender and allows me to digest requests properly.
I am still surviving as a freelancer in a fast-paced industry, but now I can spend my time endlessly checking my phone for social media stories instead.
24. How did the email-checking habit affect the author?
A. It kept him extremely impatient.
B. It made him stressed and burdened.
C. It changed the structure of his work.
D. It caused him serious mental disorder.
25. Why did the author feel the need to respond to emails quickly?
A. He wanted to avoid long working hours.
B. He sought high pay to cover electricity bills.
C. He thought it made him seem more trustworthy.
D. He believed multitasking ensured employment.
26. What does the author imply by mentioning “word salad” in paragraph 4?
A. His productivity reached its peak.
B. His work lacked meaningful content.
C. He had difficulty working with machines.
D. He managed to balance quality and quantity.
27. What does the author learn after deleting the email app?
A. Email senders prefer thoughtful replies.
B. Social media is more important than email.
C. Setting boundaries can improve work efficiency.
D. Freelancers should get used to a fast-paced lifestyle.
答案: 24.B [命题立意]考查理解具体信息的能力。
  ①明题意 查看邮件的习惯对作者产生了什么影响?
A“它使他极度不耐烦”;B“它让他感到有压力和负担”;C“它改变了他的工作结构”;D“它导致他严重的心理障碍”。
  ②解题 根据第二段中的“nervously checking”和“making my breaks an extension of the workday”可知,该习惯给作者带来了焦虑并使他的休息时间被工作侵占。故选B项。
  ✘错因分析 A项,“不耐烦”未体现;C项,工作结构本身多变,非习惯所致;D项程度过重。
25.C [命题立意]考查推断的能力。
  ①明题意 作者为何觉得需要快速回复邮件?
A“他想避免长时间工作”;B“他寻求高薪以支付电费账单”;C“他认为这让他显得更可信”;D“他相信多任务处理能保障就业”。
  ②解题 根据第三段中的“The little red dot... the faster I responded, the more I was seen as reliable”可知,邮件应用上的小红点已经成了作者职业形象的标志:他回复得越快,付款方就越觉得他可靠。由此可知,作者认为快速回复邮件让自己显得更可信。故选C项。
  ✘错因分析 A项,快速回复邮件并未减少其工作时间;B项,“高薪”过度引申;D项错在“多任务处理”。
26.B [命题立意]考查推断的能力。
  ①明题意 作者在第四段提到“文字沙拉”暗示了什么?
A“他的生产力达到顶峰”;B“他的工作缺乏有意义的内容”;C“他与机器协作困难”;D“他设法平衡了质量与数量”。
  ②解题 根据第四段中的“However, speed didn't always mean quality. I took on too much work, not allowing myself space to reflect on the value of my output”可知,速度并不总等同于质量,作者揽下太多任务,没给自己留出反思成果价值的空间。由此可知,“word salad”暗示作品质量低下。故选B项。
  ✘错因分析 A项过度引申了“too much work”;C项未涉及;D项与“speed didn't always mean quality”矛盾。
27.C [命题立意]考查推断的能力。
  ①明题意 作者删除邮件应用后学到了什么?
A“邮件发送者更喜欢经过周密思考的回复”;B“社交媒体比邮件更重要”;C“设定界限可以提高工作效率”;
D“自由职业者应习惯快节奏生活”。
  ②解题 根据倒数第二段中的“I've realized that a lack of structure wouldn't stop me from setting boundaries for myself”和“Uninterrupted breaks help me focus when I return to work”可知,作者意识到即便没有周密安排,他也能为自己设限,不被打断的休息反而让他回到工作时更加专注。由此可知,作者意识到设定界限带来效率提升。故选C项。
  ✘错因分析 A项,发送者的偏好是作者的推测;B项的对比未提及;D项与作者最终选择的生活节奏相反。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭