第二节 ( 共 5 小题; 每小题 2.5 分, 满分 12.5 分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Our homes consume a significant amount of energy, accounting for a large share of greenhouse gas release. Switching to more efficient electrical devices is a choice, which can certainly reduce household energy use. 36 . Installation(安装) expenses, and the need to replace still-functional equipment can be prohibitive for many families. In fact, you can reduce energy use more easily at a lower cost.
You can simply open a window instead of relying on air conditioning. 37 , especially in spring or on cool evenings. Opening two windows to create a wind can save up to 45% on energy use. This approach removes the need for air conditioning, which not only uses electricity but also releases harmful gases.
Sometimes, opening windows is not enough, and you still need to turn to a certain piece of equipment. Then you should never overlook the benefits of ceiling fans. 38 , reducing energy consumption and greenhouse gas discharge greatly, according to researchers. Combining ceiling fans with open windows can enhance this effect.
Heat tends to escape through the easiest paths, such as cracks(裂缝) around windows and doors, so block any air leaks in your home. Using tape or rubber around window edges to do this can cost under 10 and they are easily available at hardware stores or online. Addressing these leaks serves two purposes. 39 .
You can also set up shades outside rather than inside. Indoor shades only trap heat between the window and the curtain, but placing shades outside the windows works differently. 40 . Outside shades have been used for centuries in hot climates like the Mediterranean, where wooden shutters(百叶窗) keep heat outside.
A. This is an overlooked practice
B. But it isn’t a simple or cheap solution
C. Natural airflow can be just as effective
D. They block the heat from entering the house
E. They use far less energy than air conditioners
F. You may replace air conditioners with other devices
G. You can trap heat in winter and keep it out in summer
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Our homes consume a significant amount of energy, accounting for a large share of greenhouse gas release. Switching to more efficient electrical devices is a choice, which can certainly reduce household energy use. 36 . Installation(安装) expenses, and the need to replace still-functional equipment can be prohibitive for many families. In fact, you can reduce energy use more easily at a lower cost.
You can simply open a window instead of relying on air conditioning. 37 , especially in spring or on cool evenings. Opening two windows to create a wind can save up to 45% on energy use. This approach removes the need for air conditioning, which not only uses electricity but also releases harmful gases.
Sometimes, opening windows is not enough, and you still need to turn to a certain piece of equipment. Then you should never overlook the benefits of ceiling fans. 38 , reducing energy consumption and greenhouse gas discharge greatly, according to researchers. Combining ceiling fans with open windows can enhance this effect.
Heat tends to escape through the easiest paths, such as cracks(裂缝) around windows and doors, so block any air leaks in your home. Using tape or rubber around window edges to do this can cost under 10 and they are easily available at hardware stores or online. Addressing these leaks serves two purposes. 39 .
You can also set up shades outside rather than inside. Indoor shades only trap heat between the window and the curtain, but placing shades outside the windows works differently. 40 . Outside shades have been used for centuries in hot climates like the Mediterranean, where wooden shutters(百叶窗) keep heat outside.
A. This is an overlooked practice
B. But it isn’t a simple or cheap solution
C. Natural airflow can be just as effective
D. They block the heat from entering the house
E. They use far less energy than air conditioners
F. You may replace air conditioners with other devices
G. You can trap heat in winter and keep it out in summer
答案:
36.B 空前提到更换高效能电器可节能,空后列举安装费用高和需淘汰可用旧设备两大障碍。B项“但这并非简单或廉价的解决之道”承上转折,引出后文更简单、更省钱的替代方案。B项中的“isn't a simple or cheap”与后文中的“more easily at a lower cost”形成对比。
错因分析 A项“这是一个被忽视的做法”和空后提出的安装费用高、需淘汰可用旧设备衔接生硬,且无法与前句形成“肯定优点一指出缺陷”的转折逻辑。
37.C 本空需要根据前句“开窗”与后句“节能”之间的因果关系作出选择。C项“自然气流同样有效”既承接“开窗”这一动作,又说明其效果可与空调媲美,与后文节能数据形成因果链,逻辑顺畅。
错因分析 F项易误选,本段作者强调的是尝试零成本的自然通风,而F项直接跳到“用其他设备替换”,与段落主旨不符。
38.E 本空和吊扇与空调的能耗对比有关。前一句提到“never overlook the benefits of ceiling fans”,后文给出结果“reducing energy consumption... greatly”。E项“它们比空调耗能少得多”中用They指代吊扇,与空调对比,为下文降低能耗、减少温室气体排放提供原因。
39.G 前一句指出封堵漏风处有双重作用,本空作为段落尾句,应点明双重作用是什么。G项“你能够冬天保温、夏天隔热”具体列出冬夏两季的好处,对应“two purposes"。
40.D 空前提到室内窗帘仅把热气夹在窗与帘之间,按行文逻辑来说,空后需要说明室外窗帘的作用。D项“它们把热气挡在室外”直接点明工作机制,并能引出后文地中海百叶窗实例。D项中的“block the heat”与后文中的“keep heat outside”呼应。
二词次汇精 Para.1: consume ut.消耗,耗费 swittch to sth.转用某物 still−functional adj.仍可使用的 prohibitive adj.高昂得令人难以承受的;禁止的 Para.3:overlook ut.忽视;眺望 ceilingfan吊扇 dischargen.&v.排放 Para.4:airleak漏气 hardware store五金店
[一词多义]1.share常用义:u.分享 文章义:n.(分担的)一部分(Para.1)
Everyone must accept their share of the blame.每个人必须承担自己的那份责任。
2.shade常用义:n.阴凉处 文章义:n.窗帘,卷帘(Para.5)
Shelefttheshadesdownandthelightsoff她放下窗帘,关了灯
错因分析 A项“这是一个被忽视的做法”和空后提出的安装费用高、需淘汰可用旧设备衔接生硬,且无法与前句形成“肯定优点一指出缺陷”的转折逻辑。
37.C 本空需要根据前句“开窗”与后句“节能”之间的因果关系作出选择。C项“自然气流同样有效”既承接“开窗”这一动作,又说明其效果可与空调媲美,与后文节能数据形成因果链,逻辑顺畅。
错因分析 F项易误选,本段作者强调的是尝试零成本的自然通风,而F项直接跳到“用其他设备替换”,与段落主旨不符。
38.E 本空和吊扇与空调的能耗对比有关。前一句提到“never overlook the benefits of ceiling fans”,后文给出结果“reducing energy consumption... greatly”。E项“它们比空调耗能少得多”中用They指代吊扇,与空调对比,为下文降低能耗、减少温室气体排放提供原因。
39.G 前一句指出封堵漏风处有双重作用,本空作为段落尾句,应点明双重作用是什么。G项“你能够冬天保温、夏天隔热”具体列出冬夏两季的好处,对应“two purposes"。
40.D 空前提到室内窗帘仅把热气夹在窗与帘之间,按行文逻辑来说,空后需要说明室外窗帘的作用。D项“它们把热气挡在室外”直接点明工作机制,并能引出后文地中海百叶窗实例。D项中的“block the heat”与后文中的“keep heat outside”呼应。
二词次汇精 Para.1: consume ut.消耗,耗费 swittch to sth.转用某物 still−functional adj.仍可使用的 prohibitive adj.高昂得令人难以承受的;禁止的 Para.3:overlook ut.忽视;眺望 ceilingfan吊扇 dischargen.&v.排放 Para.4:airleak漏气 hardware store五金店
[一词多义]1.share常用义:u.分享 文章义:n.(分担的)一部分(Para.1)
Everyone must accept their share of the blame.每个人必须承担自己的那份责任。
2.shade常用义:n.阴凉处 文章义:n.窗帘,卷帘(Para.5)
Shelefttheshadesdownandthelightsoff她放下窗帘,关了灯
第一节 ( 共 15 小题; 每小题 1 分, 满分 15 分)
阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
Seven-year-old Vedant Singh, an autistic(孤独症的) child, faced damaging setbacks when his speech doctor discontinued his service. His mother, Tulika Prasad, could see the frustration(沮丧) building in her son who couldn’t 41 his emotions in words.
During what should have been a routine grocery trip, Vedant’s trapped emotions suddenly 42 at the checkout counter. He began crying 43 and grabbing his hair painfully tight. As curious shoppers 44 , Prasad felt extremely upset.
Suddenly, the woman ahead in line wordlessly turned, put Prasad’s groceries on the counter, and 45 their entire bill. Then after the groceries were 46 , she gave them to Prasad. When Prasad tried to give back the money, the stranger simply said, “I knew autism well, 47 any repayment. What followed was even more 48 . The woman walked Prasad to her car in complete silence, offering no advice or pity — just quiet 49 . For a mother constantly given well-meaning but tiring 50 suggestions, this respectful sympathy made all the difference.
Today, Vedant is a high school student at a specialized school. While public outings still 51 challenges, Prasad now faces them with renewed strength. “That woman knows what I’m 52 ,” Prasad said. “Her silence taught me more than any words could have.”
The brief grocery store 53 proved how simple acts from strangers are 54 . Prasad now knows that even in life’s most difficult moments, there are people who truly 55 .
41. A. feel
B. hide
C. express
D. monitor
42. A. erupted
B. improved
C. settled
D. disappeared
43. A. silently
B. unbelievably
C. blindly
D. uncontrollably
44. A. stared
B. helped
C. cheered
D. chatted
45. A. checked
B. reduced
C. showed
D. covered
46. A. delivered
B. bagged
C. confirmed
D. examined
47. A. expecting
B. explaining
C. refusing
D. delaying
48. A. generous
B. confusing
C. ordinary
D. meaningful
49. A. company
B. relief
C. gratitude
D. reflection
50. A. teaching
B. thinking
C. parenting
D. shopping
51. A. overcome
B. present
C. enjoy
D. avoid
52. A. getting into
B. going through
C. searching for
D. relying on
53. A. argument
B. routine
C. encounter
D. conflict
54. A. jaw-dropping
B. eye-opening
C. mind-blowing
D. life-changing
55. A. understand
B. judge
C. insist
D. notice
阅读下面短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
Seven-year-old Vedant Singh, an autistic(孤独症的) child, faced damaging setbacks when his speech doctor discontinued his service. His mother, Tulika Prasad, could see the frustration(沮丧) building in her son who couldn’t 41 his emotions in words.
During what should have been a routine grocery trip, Vedant’s trapped emotions suddenly 42 at the checkout counter. He began crying 43 and grabbing his hair painfully tight. As curious shoppers 44 , Prasad felt extremely upset.
Suddenly, the woman ahead in line wordlessly turned, put Prasad’s groceries on the counter, and 45 their entire bill. Then after the groceries were 46 , she gave them to Prasad. When Prasad tried to give back the money, the stranger simply said, “I knew autism well, 47 any repayment. What followed was even more 48 . The woman walked Prasad to her car in complete silence, offering no advice or pity — just quiet 49 . For a mother constantly given well-meaning but tiring 50 suggestions, this respectful sympathy made all the difference.
Today, Vedant is a high school student at a specialized school. While public outings still 51 challenges, Prasad now faces them with renewed strength. “That woman knows what I’m 52 ,” Prasad said. “Her silence taught me more than any words could have.”
The brief grocery store 53 proved how simple acts from strangers are 54 . Prasad now knows that even in life’s most difficult moments, there are people who truly 55 .
41. A. feel
B. hide
C. express
D. monitor
42. A. erupted
B. improved
C. settled
D. disappeared
43. A. silently
B. unbelievably
C. blindly
D. uncontrollably
44. A. stared
B. helped
C. cheered
D. chatted
45. A. checked
B. reduced
C. showed
D. covered
46. A. delivered
B. bagged
C. confirmed
D. examined
47. A. expecting
B. explaining
C. refusing
D. delaying
48. A. generous
B. confusing
C. ordinary
D. meaningful
49. A. company
B. relief
C. gratitude
D. reflection
50. A. teaching
B. thinking
C. parenting
D. shopping
51. A. overcome
B. present
C. enjoy
D. avoid
52. A. getting into
B. going through
C. searching for
D. relying on
53. A. argument
B. routine
C. encounter
D. conflict
54. A. jaw-dropping
B. eye-opening
C. mind-blowing
D. life-changing
55. A. understand
B. judge
C. insist
D. notice
答案:
41.C 主线关联:Vedant不能用语言“表达”情感是故事冲突的起点,也是整篇文章的背景,为后文Vedant情绪爆发做铺垫。结合有关孤独症的常识和后文的“in words”“trapped emotions”可知,此处表示Vedant不能用语言表达自己的情感。feel“感受到”;hide“隐藏”;express“表达”;monitor“监控”。
42.A 主线关联:Vedant情绪“爆发”是故事发展的关键,为陌生人的善举铺垫了叙事背景。后文的“began crying 43 and grabbing his hair painfully tight”具体描述爆发行为。erupt“爆发”;improve“改善”;settle“平息”;disappear“消失”。
43.D “grabbing his hair painfully tight”中的painfully印证了Vedant失控的状态。silently“静静地”;unbelievably“难以置信地”;blindly“盲目地”;uncontrollably“失控地”。
44.A 主线关联:购物者“盯着看”反衬Prasad的苦恼和陌生人善举的可贵。“curious shoppers stared”和儿子失控共同使得“Prasad felt extremely upsett”。stare“盯着看”;help“帮助”;cheer“欢呼”;chat“闲聊”。
45.D 主线关联:“支付”账单标志着转折点,将情节从无助引向温暖和力量,推动了主线发展。后文的“tried to give back the money”直接呼应该行为。check“核对”;reduce“减少”;show“展示”;cover“支付”。
46.B 前文的“grocery trip”和“checkout counter”等暗示结账流程:把食品杂货放到结账柜台→付款→装袋。deliver“递送”;bag“把……装进袋子”;confirm“确认”;examine“检查”。
47.C 主线关联:“拒绝”Prasad的还款进一步突出了陌生人的纯粹善意,也为后续情节发展奠定了情感基础。根据前文的“the stranger simply said, ‘I knew autism well,’”可推知,陌生人应是拒绝了Prasad给她钱,后文“any more”印证了陌生人的拒绝。expect“期待”;expllain “解释”;refuse“拒绝”;delay“使拖延”。
48.D 根据后文的“For a mother constantly given well−meaning... suggestions, this respectful sympathy made all the difference”可知,陌生人接下来做的事情更具有意义。generous“慷慨的”;confusing“令人困惑的”;ordinary“普通的”;meaningful“有意义的”。
49.A 主线关联:无声的“陪伴”,而非说教或怜悯,对Prasad是一种特别的支持。“walked... in complete silence”与“respectful sympathy”直接对应“quiet company”。company“陪伴”;relief“宽慰,解脱”;gratitude“感激”;reflection“沉思”。
50.C 结合Prasad是一个孤独症孩子的母亲以及前文的“well−meaning but tiring”可知,她在生活中常常听到各种关于育儿的建议,这些建议虽然出于好意,但却让她感到疲惫不堪。teaching“教学”;thinking“思考”;parenting“育儿”;shopping“购物”。
51.B “still”暗含转折,强调孤独症家庭面对的困难是长期的。overcome“克服”;present“带来”;enjoy“享受”;avoid“避免”。
52.B 主线关联:“经历”与前文的“I knew autism well”呼应,说明陌生人对Prasad的经历感同身受。PrasSad感叹陌生人能够理解自己正在经历的困境,紧扣主题。get into“参与,学会”;go through“经历”;search for“寻找”;relyon“依赖”。
53.C 主线关联:超市的一次“邂逅”成为故事的转折点,也揭示了陌生人的行为对Prasad的重要意义。encounter贴合主题,点明了“偶然的善意”对生活的深刻影响。argument“争吵”;routine“常规”;encounter“相遇”;conflict“冲突”。
54.D 前文的“this respectful sympathy made all the difference”和结尾的“Prasad now knows that even in life's most difficult moments... 55 ”说明了陌生人的做法对Prasad的影响很大。jaw−dropping“令人吃惊的”;eye−opening“使人大开眼界的”;mind−blowing“非常令人兴奋的”;life−changing“能改变人生的”。
55.A 主线关联:文章的核心是“理解与支持”,陌生人的行为让Prasad感到真正被理解,这种理解是文章升华主题的关键。此处呼应前文的“knew”与“knows”。understand“理解”;judge“评判”;insist“坚持”;notice“注意到”。
二次精读 damaging adj.造成破坏的,有害的
setback n.挫折,阻碍 discontinue ut.停止,中断 Para.2:routine adj.常规的n.常规 traput.困住 checkout n.(超市的)付款处;结账离开的时间 shopper n.购物者
还债务 well−meaning adj.出于好心的(但常事与愿违)
Para.4:outing n.出门,外出 renewed adj.再次发生的,更新的
[一词多义]bag常用义:n.袋子 文章义:ut.把……装进袋子(T46)
Thefruit is washed,sortedand bagged at the farm.水果在农场洗净、分拣并装袋。
42.A 主线关联:Vedant情绪“爆发”是故事发展的关键,为陌生人的善举铺垫了叙事背景。后文的“began crying 43 and grabbing his hair painfully tight”具体描述爆发行为。erupt“爆发”;improve“改善”;settle“平息”;disappear“消失”。
43.D “grabbing his hair painfully tight”中的painfully印证了Vedant失控的状态。silently“静静地”;unbelievably“难以置信地”;blindly“盲目地”;uncontrollably“失控地”。
44.A 主线关联:购物者“盯着看”反衬Prasad的苦恼和陌生人善举的可贵。“curious shoppers stared”和儿子失控共同使得“Prasad felt extremely upsett”。stare“盯着看”;help“帮助”;cheer“欢呼”;chat“闲聊”。
45.D 主线关联:“支付”账单标志着转折点,将情节从无助引向温暖和力量,推动了主线发展。后文的“tried to give back the money”直接呼应该行为。check“核对”;reduce“减少”;show“展示”;cover“支付”。
46.B 前文的“grocery trip”和“checkout counter”等暗示结账流程:把食品杂货放到结账柜台→付款→装袋。deliver“递送”;bag“把……装进袋子”;confirm“确认”;examine“检查”。
47.C 主线关联:“拒绝”Prasad的还款进一步突出了陌生人的纯粹善意,也为后续情节发展奠定了情感基础。根据前文的“the stranger simply said, ‘I knew autism well,’”可推知,陌生人应是拒绝了Prasad给她钱,后文“any more”印证了陌生人的拒绝。expect“期待”;expllain “解释”;refuse“拒绝”;delay“使拖延”。
48.D 根据后文的“For a mother constantly given well−meaning... suggestions, this respectful sympathy made all the difference”可知,陌生人接下来做的事情更具有意义。generous“慷慨的”;confusing“令人困惑的”;ordinary“普通的”;meaningful“有意义的”。
49.A 主线关联:无声的“陪伴”,而非说教或怜悯,对Prasad是一种特别的支持。“walked... in complete silence”与“respectful sympathy”直接对应“quiet company”。company“陪伴”;relief“宽慰,解脱”;gratitude“感激”;reflection“沉思”。
50.C 结合Prasad是一个孤独症孩子的母亲以及前文的“well−meaning but tiring”可知,她在生活中常常听到各种关于育儿的建议,这些建议虽然出于好意,但却让她感到疲惫不堪。teaching“教学”;thinking“思考”;parenting“育儿”;shopping“购物”。
51.B “still”暗含转折,强调孤独症家庭面对的困难是长期的。overcome“克服”;present“带来”;enjoy“享受”;avoid“避免”。
52.B 主线关联:“经历”与前文的“I knew autism well”呼应,说明陌生人对Prasad的经历感同身受。PrasSad感叹陌生人能够理解自己正在经历的困境,紧扣主题。get into“参与,学会”;go through“经历”;search for“寻找”;relyon“依赖”。
53.C 主线关联:超市的一次“邂逅”成为故事的转折点,也揭示了陌生人的行为对Prasad的重要意义。encounter贴合主题,点明了“偶然的善意”对生活的深刻影响。argument“争吵”;routine“常规”;encounter“相遇”;conflict“冲突”。
54.D 前文的“this respectful sympathy made all the difference”和结尾的“Prasad now knows that even in life's most difficult moments... 55 ”说明了陌生人的做法对Prasad的影响很大。jaw−dropping“令人吃惊的”;eye−opening“使人大开眼界的”;mind−blowing“非常令人兴奋的”;life−changing“能改变人生的”。
55.A 主线关联:文章的核心是“理解与支持”,陌生人的行为让Prasad感到真正被理解,这种理解是文章升华主题的关键。此处呼应前文的“knew”与“knows”。understand“理解”;judge“评判”;insist“坚持”;notice“注意到”。
二次精读 damaging adj.造成破坏的,有害的
setback n.挫折,阻碍 discontinue ut.停止,中断 Para.2:routine adj.常规的n.常规 traput.困住 checkout n.(超市的)付款处;结账离开的时间 shopper n.购物者
还债务 well−meaning adj.出于好心的(但常事与愿违)
Para.4:outing n.出门,外出 renewed adj.再次发生的,更新的
[一词多义]bag常用义:n.袋子 文章义:ut.把……装进袋子(T46)
Thefruit is washed,sortedand bagged at the farm.水果在农场洗净、分拣并装袋。
查看更多完整答案,请扫码查看