2026年高考领航卷英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年高考领航卷英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年高考领航卷英语》

D
[安徽省皖南八校2026届高三摸底大联考]A new era requires a new vocabulary. Will we still talk about the “mobile” phone when all phones are mobile, or when they are implanted(植入)in us?
Technology is everywhere nowadays, especially at work. Some people are really good at using all the cool new tools that keep popping up. They have something called TQ, or technology quotient. It’s like a superpower for understanding the latest tech stuff that our great-grandparents would have found really impossible. Having a high TQ means you’re awesome at using all the cool new things that not everyone knows about yet.
The examples are common and becoming more and more frequent. For the parent it might be a home-schooling video class. For the brand manager it might be search engine boosting. And for the clinician, it might be the role of artificial intelligence in supporting the analysis of a CT scan. TQ attempts to quantify our ability to make sensible use of current technologies and to quickly adapt to, embrace and capitalize on future creations. This adoption is critical from a variety of perspectives, from social to business. One trip into the world of ChatGPT and we can see how the dynamics of AI and search are changing for just about everyone.
Any Mom or Dad can understand the value of IQ and EQ in projecting the potential for a child’s success. But what about technology? The ability for the child and the teacher to understand, embrace and adopt technology will be a defining aspect of their lives as we speed into the future. We are increasingly defined by technology and our active participation in everything from smart phones to social media. It might just be time for the basic human needs of food, water and shelter to incorporate(吸收)technology too. And when that happens, it just might be a good idea to measure it.
While this shift brings challenges, it’s unstoppable. As TQ rises, it will combine with IQ and EQ, reshaping how we live, work, and learn — turning adaptability with tech into a measurable edge.
32. What is TQ according to the passage?
A. Speed of learning new languages.
B. Skill of fixing high-tech products.
C. Talent for following modern changes.
D. Ability to apply new technologies.
33. Which of the following people has a high TQ?
A. A manager who often uses modern search engines.
B. A doctor who analyzes CT scans with AI assistance.
C. A grandparent who finds new tech devices awkward.
D. A mom who watches videos of her child’s school life.
34. What’s the writer’s attitude towards TQ?
A. Positive.
B. Negative.
C. Doubtful.
D. Contradictory.
35. What might be the best title for the passage?
A. Why Are IQ and EQ Important for TQ?
B. How Has TQ Changed in the Modern Era?
C. What Makes TQ the New Intelligence?
D. Where to Start Adapting to TQ Changes?
答案: 32.D [命题立意]考查理解具体信息的能力。
①明题意:根据文章内容,TQ是什么?
A“学习新语言的速度”;B“维修高科技产品的技能”;C“跟随时代变化的天赋”;D“应用新科技的能力”。
②解题目:第二段中的“It’s like a superpower for understanding the latest tech stuff... Having a high TQ means you’re awesome at using all the cool new things that not everyone knows about yet”说明TQ是我们理解、利用最新科技发明的能力,即利用新科技的本领。understanding the latest tech stuff + using all the cool new things→apply new technologies。
错因分析:A项,“languages”与TQ无关;B项,“fixing”与文中的“understanding”和“using”不是同一概念;C项范围过大,未点出新科技核心。
33.B [命题立意]考查推断的能力。
①明题意:下列人物中谁的TQ高?
A“经常使用现代搜索引擎的经理”;B“借助人工智能分析CT扫描结果的医生”;C“觉得新科技设备难以操作的祖父(母)”;D“观看孩子学校生活视频的妈妈”。
②解题目:第三段举例说明了三类高TQ人群——用视频网课的家长、优化搜索引擎的经理、借助人工智能分析CT扫描结果的医生。B项与文中例子相符。
错因分析:A项,经理虽用搜索引擎,但文中的“boosting”指高级优化,并非普通使用;C项描述的老人与高TQ人物形象相反;D项未提及利用最新科技。
34.A [命题立意]考查推断的能力。
题目问“作者对TQ持什么态度”。综观全文,尤其是最后一段中的“As TQ rises, it will combine with IQ and EQ, reshaping how we live, work, and learn — turning adaptability with tech into a measurable edge”(随着TQ变得重要,它将与IQ和EQ结合,重塑我们的生活、工作和学习方式——把对科技的适应能力转化为可衡量的优势)可知,作者对TQ的评价是积极的,故应选A项。
35.C [命题立意]考查理解主旨要义的能力。
①明题意:该篇文章的最佳标题可能是什么?
A“为什么IQ和EQ对TQ重要?”;B“TQ在现代是如何变化的?”;C“是什么让TQ成为新的智商?”;D“该从哪里开始适应TQ的变化?”。
②解题目:全文主要介绍了TQ是新时代的第三个评价标准,将和IQ、EQ一样能够预测个人成功的潜力,以及TQ为何如此重要。因此C项“是什么让TQ成为新的智商?”最符合文章主旨。
错因分析:A项,文章并未重点探讨三种智商的关系;B项只谈变化,未点出TQ的重要性;D项“从哪里开始适应”无依据,文章未给起始指南。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭