C
EVs are quieter, smoother and more refined than petrol cars, and provided they’re showing a range of plenty of miles available, far more relaxing for the person behind the wheel. But it can be a different story for anyone riding shotgun or in the back, as evidenced by multiple social media posts from passengers who have found that they feel more carsick riding in EVs than in traditional petrol cars.
“In EVs, for both a driver and a passenger, their brains lack the ability to estimate the motion because they rely on previous experience in other types of cars,” said William Emond, who researches carsickness. Emond explains, if a person has spent most of their life driving a petrol-engine car, their brain anticipates the car speeding up after hearing the engine noise, a warning that they are about to experience a change in speed. In a battery-powered car, there is no clue for them to predict the change.
One 2024 study concluded that there were strong correlations between motion sickness severity and the seat vibrations(震动) of EVs, while a 2020 study found that no engine sound in an EV contributed to carsickness. Another study said EVs’ regenerative braking(刹车) resulted in gradual slowdown over a relatively longer period, making people sick.
Motion sickness is thought to be caused by a mismatch between various sensory signals the brain receives about the body’s movement at the same time. Specifically, it happens when the inner ear, which helps control balance, the eyes, and the body send conflicting information to the brain.
With EV adoption continuing to increase and autonomous EVs just around the corner, researchers are exploring ways to tackle the EV-related sickness. Some experts have claimed that motion sickness in EVs could be treated by using visual signals (such as interactive screens), or vibrational signals to allow a passenger’s brain to anticipate motion changes, easing the lurching(突然前倾) feeling in the back of an electric car.
28. Why do people in EVs feel more sick according to Emond?
A. EVs start at higher speed.
B. They fail to expect motion.
C. They dislike the noises in EVs.
D. EVs usually move too smoothly.
29. What do the studies link EV sickness with?
A. EVs’ sudden slowdown.
B. EVs’ seat material.
C. EVs’ major drawbacks.
D. EVs’ specific features.
30. What is the purpose of the last paragraph?
A. To call for further research.
B. To suggest possible applications.
C. To offer potential solutions.
D. To promote self-driving vehicles.
31. What can be a suitable title for the text?
A. EV Sickness: Worse than Ever
B. Quiet EVs, Upset Stomachs
C. Motion Sickness: Unavoidable in EVs
D. Green EVs, Hidden Problems
EVs are quieter, smoother and more refined than petrol cars, and provided they’re showing a range of plenty of miles available, far more relaxing for the person behind the wheel. But it can be a different story for anyone riding shotgun or in the back, as evidenced by multiple social media posts from passengers who have found that they feel more carsick riding in EVs than in traditional petrol cars.
“In EVs, for both a driver and a passenger, their brains lack the ability to estimate the motion because they rely on previous experience in other types of cars,” said William Emond, who researches carsickness. Emond explains, if a person has spent most of their life driving a petrol-engine car, their brain anticipates the car speeding up after hearing the engine noise, a warning that they are about to experience a change in speed. In a battery-powered car, there is no clue for them to predict the change.
One 2024 study concluded that there were strong correlations between motion sickness severity and the seat vibrations(震动) of EVs, while a 2020 study found that no engine sound in an EV contributed to carsickness. Another study said EVs’ regenerative braking(刹车) resulted in gradual slowdown over a relatively longer period, making people sick.
Motion sickness is thought to be caused by a mismatch between various sensory signals the brain receives about the body’s movement at the same time. Specifically, it happens when the inner ear, which helps control balance, the eyes, and the body send conflicting information to the brain.
With EV adoption continuing to increase and autonomous EVs just around the corner, researchers are exploring ways to tackle the EV-related sickness. Some experts have claimed that motion sickness in EVs could be treated by using visual signals (such as interactive screens), or vibrational signals to allow a passenger’s brain to anticipate motion changes, easing the lurching(突然前倾) feeling in the back of an electric car.
28. Why do people in EVs feel more sick according to Emond?
A. EVs start at higher speed.
B. They fail to expect motion.
C. They dislike the noises in EVs.
D. EVs usually move too smoothly.
29. What do the studies link EV sickness with?
A. EVs’ sudden slowdown.
B. EVs’ seat material.
C. EVs’ major drawbacks.
D. EVs’ specific features.
30. What is the purpose of the last paragraph?
A. To call for further research.
B. To suggest possible applications.
C. To offer potential solutions.
D. To promote self-driving vehicles.
31. What can be a suitable title for the text?
A. EV Sickness: Worse than Ever
B. Quiet EVs, Upset Stomachs
C. Motion Sickness: Unavoidable in EVs
D. Green EVs, Hidden Problems
答案:
28.B [命题立意]考查理解具体信息的能力。
(1)明题意 在Emond看来,为何电动汽车中的人更易晕车?
A“电动汽车启动速度更快”;B“他们无法预判移动”;C “他们讨厌电动汽车噪声”;D“电动汽车通常移动过于平稳”。
(2)解题目 根据第二段中的“their brains... estimate the motion”“driving a petrol−engine car, their brain anticipates... In a battery−powered car, there is no clue for them to predict the change”可知,电动汽车中的人无法估计运动,坐燃油车时他们的大脑会有所预期,而在电动汽车中,没有线索让他们去预测速度变化。由此可知,原因是他们不能预判运动状态。
错因分析 A项,原文未比较启动速度;C项与“quieter”特征矛盾;D项,原文虽提及“smoother”,但没说这是晕车主因。
29.D [命题立意]考查推断的能力。
(1)明题意 这些研究把电动汽车晕车与什么联系起来?
A“电动汽车突然减速”;B“电动汽车座椅材料”;C“电动汽车的主要缺点”;D“电动汽车特性”。
(2)解题目 第三段中的研究聚焦“seat vibrations(震动)”“no engine sound”和“regenerative braking(刹车)”,这些可概括为电动汽车的特性。故选D项。
错因分析 A项与“gradual slowdown”不符;B项,文章提到座椅震动,未讨论座椅材料;C项,研究提到的几个特点并非缺点。
30.C [命题立意]考查理解目的的能力。
(1)明题意 最后一段的目的是什么?
A“呼吁深入研究”;B“推荐可能的应用”;C“提供潜在解决方案”;D“推广自动驾驶汽车”。
(2)解题目 最后一段中的“researchers are exploring ways to tackle the EV−related sickness”是段落中心,下文提到专家说电动汽车晕车可以通过使用“visua1 signals”或“vibrationalsignals”来应对。由此可知,本段旨在就前面提到的电动汽车晕车问题提供一些解决方案。
错因分析 A项错在“呼吁”;B项,应用尚在探索阶段;D项错在“推广”。
31.B [命题立意]考查理解主旨要义的能力。
(1)明题意 本文合适的标题是什么?
A“电动汽车晕车:比以往更糟”;B“安静的电动汽车,不舒服的胃”;C“晕车:电动汽车中不可避免的现象”;D“环保的电动汽车,隐藏的问题”。
(2)解题目 文章主要讲电动汽车因为安静等特征,引发人们比坐传统燃油车更容易晕车的现象。B项的两部分“Quiet EVs”和“Upset Stomachs”(表示晕车)分别对应文章中的因(车安静)与果(人晕车),简明又贴切。
错因分析 A项的“Worse than Ever”过于夸张;C项的“Unavoidable”暗示没有解决办法,与最后一段相悖;D项的“Green”在文中未涉及,“Hidden Problems”太笼统,本文聚焦晕车问题。
重点二次精读 Para.1: refined adj.完善的behind the wheel开车 rideshotgun坐在车的前排座位上 Para.2:estimate v.估计,估算 anticipate v.预期,预计;期盼 speedup加速clue n.线索 Para.3:correlation n.相互关系,相关severity n.严重,严重性 regenerattive adj.再生式制动的;再生的 slowdown n.减速 Para.4:mismatch n.不匹配
conflicting adj.冲突的,矛盾的 Para.5;adoption n.采用;收养 (just)aroundthecorner即将来临;就在附近 tackle ut.处理,应对 interactivescreen交互式屏幕 ease v.(使)
宽慰,减轻,缓解n.轻易,容易
[一词多义]evidence常用义:n.证据 文章义:vt.证明(Para.1)
Thevolcano is still active, as evidenced by the recent eruption.最近的喷发证明,这座火山依然活跃。
[难句分析]Emond explains, if a person has spent most of their life driving a petrol-engine car, their brain anticipates the car speeding up after hearing the engine noise, a warning (that they are about to experience a change in speed). (Para.2)
句意:Emond解释说,如果一个人大半辈子都在开燃油车,那么在听到发动机的声音(这会作为他即将经历速度变化的一个警示)后,他的大脑会预期汽车要加速。
(1)明题意 在Emond看来,为何电动汽车中的人更易晕车?
A“电动汽车启动速度更快”;B“他们无法预判移动”;C “他们讨厌电动汽车噪声”;D“电动汽车通常移动过于平稳”。
(2)解题目 根据第二段中的“their brains... estimate the motion”“driving a petrol−engine car, their brain anticipates... In a battery−powered car, there is no clue for them to predict the change”可知,电动汽车中的人无法估计运动,坐燃油车时他们的大脑会有所预期,而在电动汽车中,没有线索让他们去预测速度变化。由此可知,原因是他们不能预判运动状态。
错因分析 A项,原文未比较启动速度;C项与“quieter”特征矛盾;D项,原文虽提及“smoother”,但没说这是晕车主因。
29.D [命题立意]考查推断的能力。
(1)明题意 这些研究把电动汽车晕车与什么联系起来?
A“电动汽车突然减速”;B“电动汽车座椅材料”;C“电动汽车的主要缺点”;D“电动汽车特性”。
(2)解题目 第三段中的研究聚焦“seat vibrations(震动)”“no engine sound”和“regenerative braking(刹车)”,这些可概括为电动汽车的特性。故选D项。
错因分析 A项与“gradual slowdown”不符;B项,文章提到座椅震动,未讨论座椅材料;C项,研究提到的几个特点并非缺点。
30.C [命题立意]考查理解目的的能力。
(1)明题意 最后一段的目的是什么?
A“呼吁深入研究”;B“推荐可能的应用”;C“提供潜在解决方案”;D“推广自动驾驶汽车”。
(2)解题目 最后一段中的“researchers are exploring ways to tackle the EV−related sickness”是段落中心,下文提到专家说电动汽车晕车可以通过使用“visua1 signals”或“vibrationalsignals”来应对。由此可知,本段旨在就前面提到的电动汽车晕车问题提供一些解决方案。
错因分析 A项错在“呼吁”;B项,应用尚在探索阶段;D项错在“推广”。
31.B [命题立意]考查理解主旨要义的能力。
(1)明题意 本文合适的标题是什么?
A“电动汽车晕车:比以往更糟”;B“安静的电动汽车,不舒服的胃”;C“晕车:电动汽车中不可避免的现象”;D“环保的电动汽车,隐藏的问题”。
(2)解题目 文章主要讲电动汽车因为安静等特征,引发人们比坐传统燃油车更容易晕车的现象。B项的两部分“Quiet EVs”和“Upset Stomachs”(表示晕车)分别对应文章中的因(车安静)与果(人晕车),简明又贴切。
错因分析 A项的“Worse than Ever”过于夸张;C项的“Unavoidable”暗示没有解决办法,与最后一段相悖;D项的“Green”在文中未涉及,“Hidden Problems”太笼统,本文聚焦晕车问题。
重点二次精读 Para.1: refined adj.完善的behind the wheel开车 rideshotgun坐在车的前排座位上 Para.2:estimate v.估计,估算 anticipate v.预期,预计;期盼 speedup加速clue n.线索 Para.3:correlation n.相互关系,相关severity n.严重,严重性 regenerattive adj.再生式制动的;再生的 slowdown n.减速 Para.4:mismatch n.不匹配
conflicting adj.冲突的,矛盾的 Para.5;adoption n.采用;收养 (just)aroundthecorner即将来临;就在附近 tackle ut.处理,应对 interactivescreen交互式屏幕 ease v.(使)
宽慰,减轻,缓解n.轻易,容易
[一词多义]evidence常用义:n.证据 文章义:vt.证明(Para.1)
Thevolcano is still active, as evidenced by the recent eruption.最近的喷发证明,这座火山依然活跃。
[难句分析]Emond explains, if a person has spent most of their life driving a petrol-engine car, their brain anticipates the car speeding up after hearing the engine noise, a warning (that they are about to experience a change in speed). (Para.2)
句意:Emond解释说,如果一个人大半辈子都在开燃油车,那么在听到发动机的声音(这会作为他即将经历速度变化的一个警示)后,他的大脑会预期汽车要加速。
查看更多完整答案,请扫码查看