第112页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
三、阅读理解
Dear Bob,
You asked me about the Awakening of Insects (惊蛰). Now let me tell you something about it.
As the third one of the 24 Chinese Solar Terms, the Awakening of Insects means the fact that spring thunder awakens the animals sleeping in winter, and that the earth begins to come back to life.
Just as the old Chinese saying goes, once the Awakening of Insects comes, spring ploughing (耕犁) never rests. It is the major time for spring farming activities. During this time, most parts of China get warmer and warmer, with the temperatures above 10℃. The days get longer and there is a marked increase in sunshine. It is good for farming.
People like going fishing during this time. Fishing can make people relaxed, especially for people in the city. Driving to the countryside, fishing in a lake, bathing in the sunlight and enjoying the singing of birds make for a perfect weekend in spring.
Eating pears around the Awakening of Insects is a widely-practised custom (习俗) in China. As the weather gets warmer and the air becomes dry, people feel their mouths are dry, which can cause colds or coughs (咳嗽). A pear is sweet, juicy and cold. It is especially good for people's health at this time of year.
The 24 Chinese Solar Terms are interesting, right? I'll tell you more about them next time.
Yours,
Arthur
( ) 1. From the passage, we can know that ____.
A. Bob is interested in the Awakening of Insects
B. Bob is from China
C. Bob is going to visit China soon
D. Bob knows much about the 24 Chinese Solar Terms
( ) 2. The underlined word “major” probably means “____” in the letter.
A. simple
B. possible
C. main
D. comfortable
( ) 3. People like to ____ during the Awakening of Insects.
A. awaken the animals
B. fly kites
C. eat jiaozi
D. eat pears
( ) 4. The passage mentions ____ customs people do during the Awakening of Insects.
A. two
B. three
C. four
D. five
( ) 5. This letter is mainly about ____.
A. the 24 Chinese Solar Terms
B. the Awakening of Insects
C. an old Chinese saying
D. a widely-practised custom
Dear Bob,
You asked me about the Awakening of Insects (惊蛰). Now let me tell you something about it.
As the third one of the 24 Chinese Solar Terms, the Awakening of Insects means the fact that spring thunder awakens the animals sleeping in winter, and that the earth begins to come back to life.
Just as the old Chinese saying goes, once the Awakening of Insects comes, spring ploughing (耕犁) never rests. It is the major time for spring farming activities. During this time, most parts of China get warmer and warmer, with the temperatures above 10℃. The days get longer and there is a marked increase in sunshine. It is good for farming.
People like going fishing during this time. Fishing can make people relaxed, especially for people in the city. Driving to the countryside, fishing in a lake, bathing in the sunlight and enjoying the singing of birds make for a perfect weekend in spring.
Eating pears around the Awakening of Insects is a widely-practised custom (习俗) in China. As the weather gets warmer and the air becomes dry, people feel their mouths are dry, which can cause colds or coughs (咳嗽). A pear is sweet, juicy and cold. It is especially good for people's health at this time of year.
The 24 Chinese Solar Terms are interesting, right? I'll tell you more about them next time.
Yours,
Arthur
( ) 1. From the passage, we can know that ____.
A. Bob is interested in the Awakening of Insects
B. Bob is from China
C. Bob is going to visit China soon
D. Bob knows much about the 24 Chinese Solar Terms
( ) 2. The underlined word “major” probably means “____” in the letter.
A. simple
B. possible
C. main
D. comfortable
( ) 3. People like to ____ during the Awakening of Insects.
A. awaken the animals
B. fly kites
C. eat jiaozi
D. eat pears
( ) 4. The passage mentions ____ customs people do during the Awakening of Insects.
A. two
B. three
C. four
D. five
( ) 5. This letter is mainly about ____.
A. the 24 Chinese Solar Terms
B. the Awakening of Insects
C. an old Chinese saying
D. a widely-practised custom
答案:
1.
A
解析:根据信的开头“You asked me about the Awakening of Insects”可知Bob对惊蛰感兴趣,A正确;B、C、D文中未提及。
2.
C
解析:根据“It is the major time for spring farming activities”及后文对农耕重要性的描述,“major”意为“主要的”,与“main”同义,选C。
3.
D
解析:根据“Eating pears around the Awakening of Insects is a widely-practised custom”可知人们喜欢在惊蛰期间吃梨,D正确;A、B、C文中未提及。
4.
A
解析:文中提到“going fishing”和“eating pears”两项习俗,选A。
5.
B
解析:信中主要介绍了惊蛰的含义、农耕活动、习俗等内容,B正确;A、C、D只是部分内容。
A
解析:根据信的开头“You asked me about the Awakening of Insects”可知Bob对惊蛰感兴趣,A正确;B、C、D文中未提及。
2.
C
解析:根据“It is the major time for spring farming activities”及后文对农耕重要性的描述,“major”意为“主要的”,与“main”同义,选C。
3.
D
解析:根据“Eating pears around the Awakening of Insects is a widely-practised custom”可知人们喜欢在惊蛰期间吃梨,D正确;A、B、C文中未提及。
4.
A
解析:文中提到“going fishing”和“eating pears”两项习俗,选A。
5.
B
解析:信中主要介绍了惊蛰的含义、农耕活动、习俗等内容,B正确;A、C、D只是部分内容。
查看更多完整答案,请扫码查看