第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
Ⅴ.(2025·昆山、太仓、常熟、张家港四市期中)阅读理解
你喜欢旅游吗?你去过苏州吗?苏州风景秀丽,气候宜人,同时还是我国著名的鱼米之乡。让我们跟随作者的脚步一探苏州的风貌吧!
Do you have a favourite place—a place with family and relatives, good weather and fun things to do? I'm glad I do. Suzhou is my favourite place. I like it for many reasons(原因).
The first reason is my family and relatives. Over half of my relatives live in Suzhou. When I visit them, my cousins and I play games and have fun together all the day. My uncles and aunts like taking me to the park. There we can ride roller coasters(过山车) and row a boat. We all feel happy to stay together.
The second reason is the weather. It is warm in spring and cool in autumn. When I think about my visits to Suzhou, I can just feel the little wind in my hair. It's so great to stay there.

The third reason is crabbing(捕蟹). If it's the crab season,we often catch crabs. Once,my cousin catches a crab. It is so big that it can't get out of the crab bag! Finally, we help it get out, but it hurts one of its legs. Poor crab!
For all these reasons, Suzhou is my favourite place.
1. How many reasons does the writer mention(提到)in this passage?
A. 1.
B. 2.
C. 3.
D. 4.
2. 中考新考法 推断篇章结构 What's the right structure(结构) of the passage?

A.
B.
C.
D.
3. What can we know from this passage?
A. The writer lives with his uncle and aunt.
B. The writer can catch crabs in Suzhou.
C. The weather in Suzhou is too cold.
D. The writer likes to stay with his classmates in Suzhou.
4. 中考新考法 推断文章主题 What does the writer mainly(主要) tell us?
A. Why he likes Suzhou.
B. What he can do in Suzhou.
C. What his favourite thing is in Suzhou.
D. What the weather is like in Suzhou.
你喜欢旅游吗?你去过苏州吗?苏州风景秀丽,气候宜人,同时还是我国著名的鱼米之乡。让我们跟随作者的脚步一探苏州的风貌吧!
Do you have a favourite place—a place with family and relatives, good weather and fun things to do? I'm glad I do. Suzhou is my favourite place. I like it for many reasons(原因).
The first reason is my family and relatives. Over half of my relatives live in Suzhou. When I visit them, my cousins and I play games and have fun together all the day. My uncles and aunts like taking me to the park. There we can ride roller coasters(过山车) and row a boat. We all feel happy to stay together.
The second reason is the weather. It is warm in spring and cool in autumn. When I think about my visits to Suzhou, I can just feel the little wind in my hair. It's so great to stay there.
The third reason is crabbing(捕蟹). If it's the crab season,we often catch crabs. Once,my cousin catches a crab. It is so big that it can't get out of the crab bag! Finally, we help it get out, but it hurts one of its legs. Poor crab!
For all these reasons, Suzhou is my favourite place.
1. How many reasons does the writer mention(提到)in this passage?
A. 1.
B. 2.
C. 3.
D. 4.
2. 中考新考法 推断篇章结构 What's the right structure(结构) of the passage?
A.
B.
C.
D.
3. What can we know from this passage?
A. The writer lives with his uncle and aunt.
B. The writer can catch crabs in Suzhou.
C. The weather in Suzhou is too cold.
D. The writer likes to stay with his classmates in Suzhou.
4. 中考新考法 推断文章主题 What does the writer mainly(主要) tell us?
A. Why he likes Suzhou.
B. What he can do in Suzhou.
C. What his favourite thing is in Suzhou.
D. What the weather is like in Suzhou.
答案:
1. C [解析]细节理解题。根据文中提到“家人和亲戚、天气和捕蟹”可知,作者提到了三个原因。故选 C。2. C [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段作者先总述喜欢苏州,第二至四段分别说明了喜欢苏州的三个原因,第四段再次点明主题。故选 C。3. B [解析]细节理解题。根据第四段中的“If it's the crab season,we often catch crabs.”可知,作者可以在苏州捕蟹。故选 B。4. A [解析]主旨大意题。文章主要论述了作者喜欢苏州的原因。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看