2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第58页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
### VII. 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
##### A (全国新语篇类型·表格)
Here are some restaurants where you can dine outdoors(露天用餐).
|Asian Bistro is pet - friendly. You can bring your cute pets with you. You can enjoy delicious Asian dishes and drinks. And the tastes of different Asian countries' dishes are mixed here.|Tel: 340 - 6599|
|Eli Falafel started as a small Lebanese restaurant on Wulumuqi Road. Now it has a few branches. People can enjoy the food from Eli Falafel in different places, not just on Wulumuqi Road.|Tel: 628 - 9098|
|Kitty Bear gives free lunch to people in need. This restaurant also collects different kinds of books for students in some village schools.|Tel: 355 - 9088|
|Solo Garden serves delicious Italian food. There are different kinds of plants in this restaurant. On weekends, you'd better book a table in advance(提前), or you'll likely need to wait in line for a while.|Tel: 580 - 3000|
41. (情境设问) Which restaurant can you choose if you want to take your pet with you?
A. Eli Falafel.
B. Asian Bistro.
C. Kitty Bear.
D. Solo Garden.
42. What does the underlined word “branches” mean in Chinese according to the passage?
A. 午餐
B. 分店
C. 顾客
D. 对手
43. If you want to send books to a village school, you can call ______.
A. 628 - 9098
B. 340 - 6599
C. 580 - 3000
D. 355 - 9088
44. (安徽新设问·推断文章出处) Where can you find this passage?
A. In a storybook.
B. In a science book.
C. In a travel guide.
D. In a diary.
##### B
Chen Xin lived in Guangzhou. She dreamed of experiencing cold weather. So during her last winter holiday, she went on a special trip to a beautiful city in north China—Harbin.
As soon as Chen Xin arrived in Harbin, she came to the Songhua River. There she saw many people collecting ice cubes(立方体) with different tools. And then the workers cut them into different but beautiful shapes. A worker told Chen Xin, “The ice - collecting festival is a symbol of Harbin. The ice sculptures brighten the long, cold months with their beauty.” The next two days, she went to the Harbin Ice and Snow World. She joined activities such as ice rock - climbing, skating and snow ball fights.
Chen Xin loved everything there and got to achieve her dream of playing in the snow. And she couldn't wait to share her experiences with others.
45. Why did Chen Xin choose to travel to Harbin?
A. To visit her friends there.
B. To see the Songhua River.
C. To experience cold weather.
D. To spend the festival.
46. What might the worker think of the ice - collecting festival according to his words?
A. It's creative.
B. It's educational.
C. It's important.
D. It's relaxing.
47. (全国新设问·组合选择) What activities did Chen Xin do in Harbin?
①She visited the Harbin Ice and Snow World.
②She took part in ice rock - climbing.
③She joined snow ball fights.
④She made a snowman.
A. ①②④
B. ①②③
C. ①③④
D. ②③④
48. What does the passage mainly talk about?
A. Some fun activities.
B. The beauty of ice.
C. An amazing festival.
D. A wonderful winter trip.
##### C
Nature is full of magic. There is a special desert—Lencois Maranhenses. It's desert on one side and beach on the other.
Lencois Maranhenses lies in the state of Maranhao, Brazil. It covers an area of about 1,500 square kilometers. The desert there is not as dry as other deserts. There are also some animals. People can see fish in the water and birds in the sky. It's more like an oasis(绿洲).
What makes this desert so special? This is because of its location. It lies near the equator and there is a lot of rain. And the sand from the coast(海岸) is blown by trade winds. Thanks to the rivers such as the Rio Negro, animals are brought there during the rainy season.
Of course, when the dry season comes, the salt lake will become dry and small. At the same time, animals will hide and wait for the next rainy season.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By giving an example.
B. By asking questions.
C. By telling a story.
D. By listing numbers.
50. Where is Lencois Maranhenses?
A. In Egypt.
B. In Brazil.
C. In Iceland.
D. In India.
51. Why is Lencois Maranhenses special according to Paragraph 3?
A. Because it is the largest desert.
B. Because it is in a special location.
C. Because there is a small forest.
D. Because there are all kinds of animals.
52. What will happen to animals when the dry season comes?
A. They will die because of the hot weather.
B. They will move away and find other places.
C. They will wait for the next rainy season.
D. They will live with people's help.
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
How to get ready for your trip? Here are some things you can do.
First, learn about the place. Before you visit a new place, you can learn about it on the Internet. When you get there, there won't be any misunderstandings(误解).
Second, take only what you need. You'd better write down what you must bring on paper. In this way, you won't forget some important things. But don't bring too many things. A heavy bag will make your trip difficult.
Third, watch the weather report. Knowing the weather will help you a lot. For example, if it is hot, you can take a pair of sunglasses with you and bring some light clothes.
By doing these things before setting off, you can have a wonderful trip.
53. What should we do to avoid misunderstandings before visiting a new place? (不超过10个词)
______________________________
54. What should we take when we go out on a hot day according to the passage? (不超过15个词)
______________________________
55. (全国新设问·开放性试题) What else do you think we should prepare before the trip?
______________________________
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
##### A (全国新语篇类型·表格)
Here are some restaurants where you can dine outdoors(露天用餐).
|Asian Bistro is pet - friendly. You can bring your cute pets with you. You can enjoy delicious Asian dishes and drinks. And the tastes of different Asian countries' dishes are mixed here.|Tel: 340 - 6599|
|Eli Falafel started as a small Lebanese restaurant on Wulumuqi Road. Now it has a few branches. People can enjoy the food from Eli Falafel in different places, not just on Wulumuqi Road.|Tel: 628 - 9098|
|Kitty Bear gives free lunch to people in need. This restaurant also collects different kinds of books for students in some village schools.|Tel: 355 - 9088|
|Solo Garden serves delicious Italian food. There are different kinds of plants in this restaurant. On weekends, you'd better book a table in advance(提前), or you'll likely need to wait in line for a while.|Tel: 580 - 3000|
41. (情境设问) Which restaurant can you choose if you want to take your pet with you?
A. Eli Falafel.
B. Asian Bistro.
C. Kitty Bear.
D. Solo Garden.
42. What does the underlined word “branches” mean in Chinese according to the passage?
A. 午餐
B. 分店
C. 顾客
D. 对手
43. If you want to send books to a village school, you can call ______.
A. 628 - 9098
B. 340 - 6599
C. 580 - 3000
D. 355 - 9088
44. (安徽新设问·推断文章出处) Where can you find this passage?
A. In a storybook.
B. In a science book.
C. In a travel guide.
D. In a diary.
##### B
Chen Xin lived in Guangzhou. She dreamed of experiencing cold weather. So during her last winter holiday, she went on a special trip to a beautiful city in north China—Harbin.
As soon as Chen Xin arrived in Harbin, she came to the Songhua River. There she saw many people collecting ice cubes(立方体) with different tools. And then the workers cut them into different but beautiful shapes. A worker told Chen Xin, “The ice - collecting festival is a symbol of Harbin. The ice sculptures brighten the long, cold months with their beauty.” The next two days, she went to the Harbin Ice and Snow World. She joined activities such as ice rock - climbing, skating and snow ball fights.
Chen Xin loved everything there and got to achieve her dream of playing in the snow. And she couldn't wait to share her experiences with others.
45. Why did Chen Xin choose to travel to Harbin?
A. To visit her friends there.
B. To see the Songhua River.
C. To experience cold weather.
D. To spend the festival.
46. What might the worker think of the ice - collecting festival according to his words?
A. It's creative.
B. It's educational.
C. It's important.
D. It's relaxing.
47. (全国新设问·组合选择) What activities did Chen Xin do in Harbin?
①She visited the Harbin Ice and Snow World.
②She took part in ice rock - climbing.
③She joined snow ball fights.
④She made a snowman.
A. ①②④
B. ①②③
C. ①③④
D. ②③④
48. What does the passage mainly talk about?
A. Some fun activities.
B. The beauty of ice.
C. An amazing festival.
D. A wonderful winter trip.
##### C
Nature is full of magic. There is a special desert—Lencois Maranhenses. It's desert on one side and beach on the other.
Lencois Maranhenses lies in the state of Maranhao, Brazil. It covers an area of about 1,500 square kilometers. The desert there is not as dry as other deserts. There are also some animals. People can see fish in the water and birds in the sky. It's more like an oasis(绿洲).
What makes this desert so special? This is because of its location. It lies near the equator and there is a lot of rain. And the sand from the coast(海岸) is blown by trade winds. Thanks to the rivers such as the Rio Negro, animals are brought there during the rainy season.
Of course, when the dry season comes, the salt lake will become dry and small. At the same time, animals will hide and wait for the next rainy season.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By giving an example.
B. By asking questions.
C. By telling a story.
D. By listing numbers.
50. Where is Lencois Maranhenses?
A. In Egypt.
B. In Brazil.
C. In Iceland.
D. In India.
51. Why is Lencois Maranhenses special according to Paragraph 3?
A. Because it is the largest desert.
B. Because it is in a special location.
C. Because there is a small forest.
D. Because there are all kinds of animals.
52. What will happen to animals when the dry season comes?
A. They will die because of the hot weather.
B. They will move away and find other places.
C. They will wait for the next rainy season.
D. They will live with people's help.
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
How to get ready for your trip? Here are some things you can do.
First, learn about the place. Before you visit a new place, you can learn about it on the Internet. When you get there, there won't be any misunderstandings(误解).
Second, take only what you need. You'd better write down what you must bring on paper. In this way, you won't forget some important things. But don't bring too many things. A heavy bag will make your trip difficult.
Third, watch the weather report. Knowing the weather will help you a lot. For example, if it is hot, you can take a pair of sunglasses with you and bring some light clothes.
By doing these things before setting off, you can have a wonderful trip.
53. What should we do to avoid misunderstandings before visiting a new place? (不超过10个词)
______________________________
54. What should we take when we go out on a hot day according to the passage? (不超过15个词)
______________________________
55. (全国新设问·开放性试题) What else do you think we should prepare before the trip?
______________________________
答案:
A【主旨大意】本文是一篇应用文。文章主要呈现了四家提供户外就餐服务的餐馆的基本信息。
41. B
42. B【解析】词义猜测题。题干意为:根据文章,画线单词“branches”的汉语意思是什么?根据画线单词所在句的下一句“People can enjoy the food from Eli Falafel in different places, not just on Wulumuqi Road.”可知,人们可以在不同的地方享用Eli Falafel的食物,由此可推知,branches意为“分店”。故选B。
43. D
44. C【解析】推断文章出处题。题干意为:你在哪里可以找到这篇文章?根据文章内容可知,本文主要呈现了四家提供户外就餐服务的餐馆的基本信息,因此可能在旅游指南上找到这篇文章。故选C。
B【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了来自广州的女孩陈欣在寒假期间去哈尔滨旅游的经历。
45. C
46. C【解析】推理判断题。题干意为:根据工人的话,他对采冰节会有什么看法?根据第二段中“The ice - collecting festival is a symbol of Harbin. The ice sculptures brighten the long, cold months with their beauty.”可推知,工人认为这个节日很重要。故选C。
47. B【解析】组合选择题。题干意为:陈欣在哈尔滨做了什么活动?根据第二段中的“The next two days, she went to the Harbin Ice and Snow World. She joined activities such as ice rock - climbing, skating and snow ball fights.”可知,陈欣参观了哈尔滨冰雪大世界,参加了冰上攀岩和打雪仗。故选B。
48. D【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要讲了什么?通读全文可知,本文主要讲述了来自广州的女孩陈欣在寒假期间去哈尔滨旅游的经历;再由最后一段“Chen Xin loved everything there and got to achieve her dream of playing in the snow. And she couldn’t wait to share her experiences with others.”可知,此次旅行对陈欣来说很棒,由此可知“一次美妙的冬季旅行”符合题意。故选D。
C【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了巴西的Lençóis Maranhenses沙漠。
49. A【解析】推断文章开篇方式题。题干意为:作者是如何开始这篇文章的?根据第一段中“There is a special desert—Lençóis Maranhenses. It’s desert on one side and beach on the other.”可知,作者通过举例开始文章。故选A。
50. B 51. B
52. C【解析】细节理解题。题干意为:旱季来临时,动物会怎么样?根据最后一段中“At the same time, animals will hide and wait for the next rainy season.”可知,动物们会藏起来等待下一个雨季。故选C。
D【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了该如何为旅行做准备。
53. We should learn about the place on the Internet.【解析】细节理解题。题干意为:在去一个新的地方之前,我们应该做些什么来避免误解?根据第二段中的“Before you visit a new place, you can learn about it on the Internet. When you get there, there won’t be any misunderstandings (误解).”可知,我们应该提前在网上了解这个地方。
54. We should take a pair of sunglasses and bring some light clothes.【解析】细节理解题。题干意为:根据文章,当我们在炎热的一天出门的时候应该带什么?根据第四段中的“For example, if it is hot, you can take a pair of sunglasses with you and bring some light clothes.”可知,我们应该带一副太阳镜和一些轻便的衣服。
55. Prepare enough money and plan well./Make a travel plan./...【解析】开放性试题。题干意为:你认为我们在旅行前还应该准备些什么?本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
41. B
42. B【解析】词义猜测题。题干意为:根据文章,画线单词“branches”的汉语意思是什么?根据画线单词所在句的下一句“People can enjoy the food from Eli Falafel in different places, not just on Wulumuqi Road.”可知,人们可以在不同的地方享用Eli Falafel的食物,由此可推知,branches意为“分店”。故选B。
43. D
44. C【解析】推断文章出处题。题干意为:你在哪里可以找到这篇文章?根据文章内容可知,本文主要呈现了四家提供户外就餐服务的餐馆的基本信息,因此可能在旅游指南上找到这篇文章。故选C。
B【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了来自广州的女孩陈欣在寒假期间去哈尔滨旅游的经历。
45. C
46. C【解析】推理判断题。题干意为:根据工人的话,他对采冰节会有什么看法?根据第二段中“The ice - collecting festival is a symbol of Harbin. The ice sculptures brighten the long, cold months with their beauty.”可推知,工人认为这个节日很重要。故选C。
47. B【解析】组合选择题。题干意为:陈欣在哈尔滨做了什么活动?根据第二段中的“The next two days, she went to the Harbin Ice and Snow World. She joined activities such as ice rock - climbing, skating and snow ball fights.”可知,陈欣参观了哈尔滨冰雪大世界,参加了冰上攀岩和打雪仗。故选B。
48. D【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要讲了什么?通读全文可知,本文主要讲述了来自广州的女孩陈欣在寒假期间去哈尔滨旅游的经历;再由最后一段“Chen Xin loved everything there and got to achieve her dream of playing in the snow. And she couldn’t wait to share her experiences with others.”可知,此次旅行对陈欣来说很棒,由此可知“一次美妙的冬季旅行”符合题意。故选D。
C【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了巴西的Lençóis Maranhenses沙漠。
49. A【解析】推断文章开篇方式题。题干意为:作者是如何开始这篇文章的?根据第一段中“There is a special desert—Lençóis Maranhenses. It’s desert on one side and beach on the other.”可知,作者通过举例开始文章。故选A。
50. B 51. B
52. C【解析】细节理解题。题干意为:旱季来临时,动物会怎么样?根据最后一段中“At the same time, animals will hide and wait for the next rainy season.”可知,动物们会藏起来等待下一个雨季。故选C。
D【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了该如何为旅行做准备。
53. We should learn about the place on the Internet.【解析】细节理解题。题干意为:在去一个新的地方之前,我们应该做些什么来避免误解?根据第二段中的“Before you visit a new place, you can learn about it on the Internet. When you get there, there won’t be any misunderstandings (误解).”可知,我们应该提前在网上了解这个地方。
54. We should take a pair of sunglasses and bring some light clothes.【解析】细节理解题。题干意为:根据文章,当我们在炎热的一天出门的时候应该带什么?根据第四段中的“For example, if it is hot, you can take a pair of sunglasses with you and bring some light clothes.”可知,我们应该带一副太阳镜和一些轻便的衣服。
55. Prepare enough money and plan well./Make a travel plan./...【解析】开放性试题。题干意为:你认为我们在旅行前还应该准备些什么?本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
查看更多完整答案,请扫码查看