2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
VII. 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·通知)

41. (全国新设问·推断文章写作对象)Who might be interested in this passage?
A. Perry, a kind boy, likes reading.
B. Nancy, a lovely girl, likes singing.
C. Mike, a careful boy, likes cleaning.
D. Molly, a sweet girl, likes dancing.
42. (情境设问)If you want to be a volunteer in the community library, you must ______.
A. care about others
B. work at least an hour each week
C. be over 13 years old
D. have working experience in a library
43. (全国新设问·段落标题匹配) Match the title with each part.
a. What You Can Get b. What You Should Do c. What We Need You to Be
A. ① - a; ② - b; ③ - c
B. ① - b; ② - a; ③ - c
C. ① - b; ② - c; ③ - a
D. ① - a; ② - c; ③ - b
44. How long will this program last?
A. For 2 months.
B. For 3 months.
C. For 4 months.
D. For 5 months.
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·通知)
41. (全国新设问·推断文章写作对象)Who might be interested in this passage?
A. Perry, a kind boy, likes reading.
B. Nancy, a lovely girl, likes singing.
C. Mike, a careful boy, likes cleaning.
D. Molly, a sweet girl, likes dancing.
42. (情境设问)If you want to be a volunteer in the community library, you must ______.
A. care about others
B. work at least an hour each week
C. be over 13 years old
D. have working experience in a library
43. (全国新设问·段落标题匹配) Match the title with each part.
a. What You Can Get b. What You Should Do c. What We Need You to Be
A. ① - a; ② - b; ③ - c
B. ① - b; ② - a; ③ - c
C. ① - b; ② - c; ③ - a
D. ① - a; ② - c; ③ - b
44. How long will this program last?
A. For 2 months.
B. For 3 months.
C. For 4 months.
D. For 5 months.
答案:
A【主旨大意】本文是一则通知。文章主要呈现了社区图书馆招募志愿者的相关信息。
41. A【解析】推断文章写作对象题。题干意为:谁可能对这篇文章感兴趣?根据第一段中的“Do you love reading books and want to help others find the joy of reading?”可推知,Perry,一个喜欢读书的善良男孩可能对这篇文章感兴趣。故选A。
42. C
43. C【解析】段落标题匹配题。题干意为:将标题与每个部分匹配。根据第一部分中的“·Put books in the bookcases ·Help people find books ·Keep the library clean and tidy”可知,第一部分是志愿者应该做的工作,故①与b对应;根据第二部分中的“·Be over 13 years old ·Be able to work for 2 hours each week ·Be friendly and easy - going”可知,第二部分是对志愿者的要求,故②与c对应;根据第三部分中的“·Great working experience ·New friends ·Helpful skills”可知,第三部分与参加志愿者项目之后你可以得到什么相关,故③与a对应。即① - b;② - c;③ - a。故选C。
44. B
41. A【解析】推断文章写作对象题。题干意为:谁可能对这篇文章感兴趣?根据第一段中的“Do you love reading books and want to help others find the joy of reading?”可推知,Perry,一个喜欢读书的善良男孩可能对这篇文章感兴趣。故选A。
42. C
43. C【解析】段落标题匹配题。题干意为:将标题与每个部分匹配。根据第一部分中的“·Put books in the bookcases ·Help people find books ·Keep the library clean and tidy”可知,第一部分是志愿者应该做的工作,故①与b对应;根据第二部分中的“·Be over 13 years old ·Be able to work for 2 hours each week ·Be friendly and easy - going”可知,第二部分是对志愿者的要求,故②与c对应;根据第三部分中的“·Great working experience ·New friends ·Helpful skills”可知,第三部分与参加志愿者项目之后你可以得到什么相关,故③与a对应。即① - b;② - c;③ - a。故选C。
44. B
##### B
Dear Cathy,
You'll never guess where I'm writing this e - mail! In a cave!
You know I am on holiday, right? Well, my friends and I came to spend a few days in Guadix. And guess what? We couldn't get a hotel because there were too many visitors but not enough beds! I was worried about where to sleep. Then someone said, “Why don't you try the cave house in Guadix?” We were surprised. The cave house? You probably think caves are impossible to live in. In fact, a cave house here can be anything from a small house to a big cave hotel. You can find everything you need, such as lights, phones and hot water... Some caves even have an area for swimming. The temperature in the cave is about 20℃, even on a cold winter day! It's really warm!
Tomorrow we're going to visit other interesting places in Guadix. We love this place!
Edward
45. Why was Edward worried when he came to Guadix?
A. Because there were not enough restaurants for visitors.
B. Because Edward didn't find comfortable hotels to live in.
C. Because the room was too expensive and he couldn't get one.
D. Because there were no enough beds and he didn't know where to sleep.
46. (安徽新设问·图片理解)What is the temperature in the cave on a cold winter day?

47. What is Edward going to do the next day?
A. Stay in the cave and enjoy himself.
B. Leave Guadix and go to other places.
C. Visit other interesting places in Guadix.
D. Go back home and go to school.
48. What did Edward tell Cathy in his e - mail?
A. The terrible trip.
B. The plan for the holiday.
C. The advice on traveling.
D. The cave experience.
Dear Cathy,
You'll never guess where I'm writing this e - mail! In a cave!
You know I am on holiday, right? Well, my friends and I came to spend a few days in Guadix. And guess what? We couldn't get a hotel because there were too many visitors but not enough beds! I was worried about where to sleep. Then someone said, “Why don't you try the cave house in Guadix?” We were surprised. The cave house? You probably think caves are impossible to live in. In fact, a cave house here can be anything from a small house to a big cave hotel. You can find everything you need, such as lights, phones and hot water... Some caves even have an area for swimming. The temperature in the cave is about 20℃, even on a cold winter day! It's really warm!
Tomorrow we're going to visit other interesting places in Guadix. We love this place!
Edward
45. Why was Edward worried when he came to Guadix?
A. Because there were not enough restaurants for visitors.
B. Because Edward didn't find comfortable hotels to live in.
C. Because the room was too expensive and he couldn't get one.
D. Because there were no enough beds and he didn't know where to sleep.
46. (安徽新设问·图片理解)What is the temperature in the cave on a cold winter day?
47. What is Edward going to do the next day?
A. Stay in the cave and enjoy himself.
B. Leave Guadix and go to other places.
C. Visit other interesting places in Guadix.
D. Go back home and go to school.
48. What did Edward tell Cathy in his e - mail?
A. The terrible trip.
B. The plan for the holiday.
C. The advice on traveling.
D. The cave experience.
答案:
B【主旨大意】本文是一封邮件。文章主要呈现了作者给朋友讲述自己度假时住进洞穴的经历。
45. D
46. C【解析】图片理解题。题干意为:在一个寒冷的冬日,洞穴里的温度是多少?根据第二段中的“The temperature in the cave is about 20℃, even on a cold winter day!”可知,大概在20度。故选C。
47. C【解析】细节理解题。题干意为:Edward接下来的一天打算做什么?根据第三段中的“Tomorrow we’re going to visit other interesting places in Guadix.”可知,接下来的一天他将参观Guadix其他有趣的地方。故选C。
48. D【解析】主旨大意题。题干意为:Edward在邮件中主要给Cathy讲述了什么?通读全文可知,邮件主要讲述了Edward在度假时住进洞穴的经历,由此可知D项“洞穴经历”符合原文。故选D。
45. D
46. C【解析】图片理解题。题干意为:在一个寒冷的冬日,洞穴里的温度是多少?根据第二段中的“The temperature in the cave is about 20℃, even on a cold winter day!”可知,大概在20度。故选C。
47. C【解析】细节理解题。题干意为:Edward接下来的一天打算做什么?根据第三段中的“Tomorrow we’re going to visit other interesting places in Guadix.”可知,接下来的一天他将参观Guadix其他有趣的地方。故选C。
48. D【解析】主旨大意题。题干意为:Edward在邮件中主要给Cathy讲述了什么?通读全文可知,邮件主要讲述了Edward在度假时住进洞穴的经历,由此可知D项“洞穴经历”符合原文。故选D。
##### C
Liu Lingli is a very good teacher. She loves her students very much and is a great example for others.
In 1991, Liu finished school. After that, she began to teach the students who had hearing problems. In order to help them make sound, she let the students put their hands on her mouth or on her neck. Liu Jingjing is one of her students. She had problems hearing and speaking. Liu taught her to speak carefully. With her help, Liu Jingjing could speak and was more confident(自信的).
At the age of 32, Liu finally had her own child. However, the child couldn't hear. Other teachers and students advised her to take the child to a big hospital far away, but she didn't want to give up her students. Finally, she decided to stay there and train her child by herself.
Up to now, she has taught in the special school for thirty - four years. More than thirty students recovered(康复) and fifteen students entered normal schools to study. The students thanked her very much.
49. How did Liu Lingli help students with hearing problems make sound?
A. By letting them listen to music.
B. By asking them to write down their ideas.
C. By making them read words after her.
D. By putting their hands on her mouth and neck.
50. What did Liu Lingli do when she knew her own child had hearing problems?
A. She took her child to a big hospital.
B. She gave up her job.
C. She asked a doctor for help.
D. She trained her child by herself.
51. What achievement did Liu Lingli make?
A. She got a great job at a normal school.
B. She helped her child become more confident.
C. She helped over 30 students recover and 15 students enter normal schools.
D. She wrote a book about how to make children with hearing difficulties speak.
52. (安徽新设问·推断人物性格) Which of the following words can best describe Liu Lingli?
A. Smart and friendly.
B. Careless and shy.
C. Hard - working and helpful.
D. Warm - hearted and funny.
Liu Lingli is a very good teacher. She loves her students very much and is a great example for others.
In 1991, Liu finished school. After that, she began to teach the students who had hearing problems. In order to help them make sound, she let the students put their hands on her mouth or on her neck. Liu Jingjing is one of her students. She had problems hearing and speaking. Liu taught her to speak carefully. With her help, Liu Jingjing could speak and was more confident(自信的).
At the age of 32, Liu finally had her own child. However, the child couldn't hear. Other teachers and students advised her to take the child to a big hospital far away, but she didn't want to give up her students. Finally, she decided to stay there and train her child by herself.
Up to now, she has taught in the special school for thirty - four years. More than thirty students recovered(康复) and fifteen students entered normal schools to study. The students thanked her very much.
49. How did Liu Lingli help students with hearing problems make sound?
A. By letting them listen to music.
B. By asking them to write down their ideas.
C. By making them read words after her.
D. By putting their hands on her mouth and neck.
50. What did Liu Lingli do when she knew her own child had hearing problems?
A. She took her child to a big hospital.
B. She gave up her job.
C. She asked a doctor for help.
D. She trained her child by herself.
51. What achievement did Liu Lingli make?
A. She got a great job at a normal school.
B. She helped her child become more confident.
C. She helped over 30 students recover and 15 students enter normal schools.
D. She wrote a book about how to make children with hearing difficulties speak.
52. (安徽新设问·推断人物性格) Which of the following words can best describe Liu Lingli?
A. Smart and friendly.
B. Careless and shy.
C. Hard - working and helpful.
D. Warm - hearted and funny.
答案:
C【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了教师刘玲琍对学生的无私奉献,包括她独特的教学方法、帮助听障学生康复和成长的事迹,以及在面对自己孩子听力障碍时所做的抉择,展现了她在特殊教育领域的坚持和成就。
49. D 50. D 51. C
52. C【解析】推断人物性格题。题干意为:以下哪些词能最好地描述刘玲琍?根据第二段中的“She had problems hearing and speaking. Liu taught her to speak carefully. With her help, Liu Jingjing could speak and was more confident(自信的).”及第三段中的“but she didn't want to give up her students. Finally, she decided to stay there and train her child by herself”可知,刘玲琍工作勤奋且乐于助人。故选C。
49. D 50. D 51. C
52. C【解析】推断人物性格题。题干意为:以下哪些词能最好地描述刘玲琍?根据第二段中的“She had problems hearing and speaking. Liu taught her to speak carefully. With her help, Liu Jingjing could speak and was more confident(自信的).”及第三段中的“but she didn't want to give up her students. Finally, she decided to stay there and train her child by herself”可知,刘玲琍工作勤奋且乐于助人。故选C。
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
My name is Ted. At the age of eleven, I saw my mother washing clothes. I told my mother I wanted to have a try and she agreed. I found that the wet clothes were really heavy.
One day in the same year, my family and I were doing the year - end cleaning. In the past, my mother usually tidied up the bookcase. That year, I wanted to do it by myself. But when I began to do it, I found it difficult. I decided to do it alone and didn't ask my mother for help, so it took me a long time to finish. Although I put many books in the wrong places, my mother thanked me.
Since then, I knew the difficulty of doing housework and decided to help my parents to do more. And now, I am not only good at washing clothes, but also good at organizing things. I also learn how to take care of myself and my family.
53. When did Ted first wash clothes according to the passage? (不超过5个词)
______________________________
54. What was the result of Ted not asking his mother for help? (不超过15个词)
______________________________
55. (安徽新设问·推断作者写作意图)What is the writer's purpose of writing the passage? (不超过15个词)
______________________________
##### D
My name is Ted. At the age of eleven, I saw my mother washing clothes. I told my mother I wanted to have a try and she agreed. I found that the wet clothes were really heavy.
One day in the same year, my family and I were doing the year - end cleaning. In the past, my mother usually tidied up the bookcase. That year, I wanted to do it by myself. But when I began to do it, I found it difficult. I decided to do it alone and didn't ask my mother for help, so it took me a long time to finish. Although I put many books in the wrong places, my mother thanked me.
Since then, I knew the difficulty of doing housework and decided to help my parents to do more. And now, I am not only good at washing clothes, but also good at organizing things. I also learn how to take care of myself and my family.
53. When did Ted first wash clothes according to the passage? (不超过5个词)
______________________________
54. What was the result of Ted not asking his mother for help? (不超过15个词)
______________________________
55. (安徽新设问·推断作者写作意图)What is the writer's purpose of writing the passage? (不超过15个词)
______________________________
答案:
D【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者第一次洗衣服和整理书架的经历。从这两件事中,作者知道了做家务的难处,同时培养了自己做家务和照顾身边人的能力。
53. At the age of eleven.
54. He took a long time and put many books in the wrong places.【解析】细节理解题。题干意为:Ted没向妈妈求助的后果是什么?根据第二段中的“I decided to do it alone and didn't ask my mother for help, so it took me a long time to finish. Although I put many books in the wrong places, my mother thanked me.”可知,后果是他花了很长时间,还把许多书放错了地方。
55. To tell us to share the housework and care for our family.【解析】推断作者写作意图题。题干意为:作者写这篇文章的目的是什么?通读全文可知,本文讲述了作者第一次洗衣服和整理书架的经历。从这两件事中作者知道了做家务的难处,同时培养了自己做家务和照顾身边人的能力。由此可知,作者写这篇文章的目的是告诉我们我们应该分担家务和照顾我们的家庭。
53. At the age of eleven.
54. He took a long time and put many books in the wrong places.【解析】细节理解题。题干意为:Ted没向妈妈求助的后果是什么?根据第二段中的“I decided to do it alone and didn't ask my mother for help, so it took me a long time to finish. Although I put many books in the wrong places, my mother thanked me.”可知,后果是他花了很长时间,还把许多书放错了地方。
55. To tell us to share the housework and care for our family.【解析】推断作者写作意图题。题干意为:作者写这篇文章的目的是什么?通读全文可知,本文讲述了作者第一次洗衣服和整理书架的经历。从这两件事中作者知道了做家务的难处,同时培养了自己做家务和照顾身边人的能力。由此可知,作者写这篇文章的目的是告诉我们我们应该分担家务和照顾我们的家庭。
查看更多完整答案,请扫码查看