2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版》

VII. 阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·邮件)

41. How does Andrew feel about the relationship with his mother?
A. Sad.
B. Lucky.
C. Bored.
D. Enjoyable.
42. What does the underlined word “nagging” probably mean?
A. Spending time with someone.
B. Keeping talking to someone.
C. Turning down someone's invitation.
D. Doing something bad to someone.
43. Why does Mr. Smith think kids should understand and care about their parents?
A. Because parents are always right.
B. Because parents are good listeners.
C. Because parents care about their children.
D. Because no parents understand their children.
44. What could Mr. Smith possibly be?
A. A policeman.
B. A singer.
C. A teacher.
D. An engineer.
答案: 41. A.42. B【解析】词义猜测题。题干意为:画线单词“nagging”的意思可能是什么?根据第一封邮件中的“And she can't stop talking to me about all kinds of things—‘Get up, or you will be late! ’, ‘Tidy your room! ’, ‘Finish your homework now! ’”可知,“nagging”的意思应为一直和某人说话。故选B。43. C.44. C【解析】推理判断题。题干意为:Smith先生可能是干什么的?根据第一封邮件中的“You are very popular in our school because you...”并结合Andrew与妈妈发生矛盾寻求Smith先生的帮助,可推知Smith先生可能是一名老师。故选C。
##### B
My name's Lily. There were some problems between my mother and me. She pushed me to be good at everything. I felt very tired.
However, when I started to share my ideas with her, things changed. I understood she wanted me to take good care of myself in the future, but I also needed to rest. Finally, we found out the best way to solve this problem—to cut some of my activities. As our relationship improved, my mother became my friend.
My mother encouraged me a lot when I faced problems. Last month I was ill and couldn't get to school. My grades dropped a lot. My mother didn't blame(责怪) me and she helped me with my studies.
Luckily, my grades improved a lot. After the tests, I used my pocket money to buy a cake for her. The good grades were not only mine but also hers. I learned how important communication is from my experience. If we can stop arguing and start communicating with others, we will make a difference to our lives.
45. What was the best way to solve the problem between Lily and her mother?
A. To share some housework.
B. To take a trip to a new place.
C. To have a delicious dinner together.
D. To cut some of Lily's activities.
46. Why did Lily's grades drop?
A. Because she fought with her mother.
B. Because she got sick.
C. Because she went out and had fun.
D. Because she didn't listen carefully in class.
47. (全国新设问·句子排序)Put these sentences into the correct order.
a. Lily's grades dropped.
b. Lily bought a cake for her mother.
c. Lily's mother helped her with her studies.
d. Lily started to talk with her mother.
A. d→a→c→b
B. c→b→a→d
C. d→c→a→b
D. c→a→d→b
48. (安徽新设问·归纳段落大意)What does the last paragraph mainly talk about?
A. Ways to improve our grades.
B. Advice on working with others.
C. The importance of communication.
D. The most delicious cake in the world.
答案: @@45. D 46. B.47. A【解析】句子排序题。题干意为:将这些句子按正确的顺序排列。根据文章内容可知,Lily尝试与妈妈沟通后关系得到缓和;Lily成绩下降但妈妈没有责怪她反而鼓励她,帮助她提高学习成绩;当Lily在一次考试中取得好成绩后,她用自己的零花钱给妈妈买了蛋糕。故选A。48. C【解析】归纳段落大意题。题干意为:文章最后一段主要讲了什么?根据最后一段中的“I learned how important communication is from my experience. If we can stop arguing and start communicating with others, we will make a difference to our lives.”可推知,最后一段主要强调了沟通的重要性。故选C。
##### C
How should we keep the friendships with others? Good friends are very important to us, so it's not surprising that a fight with a friend can be very sad. Here are some useful ways to get along with friends.
Communicate with each other
Communication can help you and your friends get to know each other better. It is common to fight with friends, because they may not understand us all the time. So in our lives, we should communicate with them often.
Be a good listener
Listening to friends carefully can make them feel that we truly care about them. Being a good listener can also help us better understand our friends' thoughts.
Use “I” message
When we want to tell our friends something, we'd better use “I” message. Using “I” message may make our friends easily listen to our advice. It's better to say “I think” than “You should”. “You” message can make our friends feel that we are instructing(命令) them to do something. It is terrible.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式)How does the writer start the passage?
A. By telling a joke.
B. By using a saying.
C. By asking a question.
D. By showing a fact.
50. Why is communication useful for keeping friendships?
A. Because it can make friends listen.
B. Because it can stop us instructing others.
C. Because it helps us to share our stories.
D. Because it helps friends know each other.
51. (全国新设问·组合选择)What are the benefits(益处) of being a good listener?
①Give better advice.
②Make friends feel cared for.
③Make conversations interesting.
④Help us better understand friends' thoughts.
A. ①②
B. ①③
C. ②③
D. ②④
52. What is the best title for the passage?
A. How to make friends
B. How to talk with friends
C. How to keep friendships
D. How to listen to friends
答案: 49. C【解析】推断文章开篇方式题。题干意为:作者是怎样开始文章的?根据第一段中的“How should we keep the friendships with others?”可知,作者是通过提出一个问题来展开文章的。故选C。50. D【解析】细节理解题。题干意为:为什么交流对保持友谊是有用的?根据第二段中的“Communication can help you and your friends get to know each other better.”可知,是因为交流可以帮助你和你的朋友们更好地了解彼此。故选D。51. D【解析】组合选择题。题干意为:成为一名好的聆听者的益处是什么?根据第三段“Listening to friends carefully can make them feel that we truly care about them. Being a good listener can also help us better understand our friends' thoughts.”可知,可以让朋友们感到被关心,以及帮助我们更好地了解朋友们的想法。②④符合题意。故选D。52. C【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题是什么?通读全文可知,本文主要介绍了与朋友建立更坚固的友谊的三种方法。故选C。
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
A new word called social phobia(社交恐惧症) appeared. People with social phobia always feel unhappy and not comfortable when talking with others.
The Internet makes the MBTI test very popular. Many people take this test. According to the test, there are two kinds of people, extroverted(外向的) and introverted(内向的). Extroverted people enjoy making friends, while those who are introverted like to be alone.
However, many people can't find the differences between being introverted and having social phobia. Introverted people are not afraid of talking with others. They just like to stay alone to think more carefully. In this way, they can better solve problems. The people with social phobia are very different. Even those who are extroverted can have social phobia. Some people say they have social phobia deliberately(故意地) in order to get their own space sometimes, but this is not right. Just imagine that if a student refuses to answer teachers' questions because he said he has social phobia, he will not improve his grades and learn some useful things in the long term.
53. How do people with social phobia feel when talking with others? (不超过 10 个词)
______________________________
54. Why do some people say they have social phobia deliberately? (不超过 10 个词)
______________________________
55. What does the passage mainly talk about? (不超过 10 个词)
______________________________
答案: 53. They feel unhappy and not comfortable.【解析】细节理解题。题干意为:患社交恐惧症的人和别人说话时是什么感受?根据第一段中的“People with social phobia always feel unhappy and not comfortable when talking with others.”可知,他们会感到不快乐、不舒服。54. Because they want to get their own space.【解析】细节理解题。题干意为:为什么有些人故意说他们患有社交恐惧症?根据第三段中的“Some people say they have social phobia deliberately(故意地) in order to get their own space sometimes”可知,因为他们有时想拥有自己的空间。55. Differences between being introverted and having social phobia. 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要谈论什么?通读全文可知,本文主要告诉我们性格内向与社恐的区别。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭