2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第16页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
### VII. 阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·调查报告)
Last month, we asked 100 students about their free time activities. Here are the results.

41. How many students do exercise at least three times a week?
A. 25.
B. 35.
C. 50.
D. 60.
42. What kind of sport do most students like according to the result?
A. Running.
B. Ball games.
C. Swimming.
D. Skating.
43. What can we know from Chart(图表) ③?
A. Many students never do housework.
B. Few students do housework every day.
C. Half of the students do housework sometimes.
D. Most students choose to help with housework.
44. What's the passage mainly about?
A. Some results about doing sports.
B. Some results about housework.
C. Some results about students' free time activities.
D. Some reasons for doing housework.
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·调查报告)
Last month, we asked 100 students about their free time activities. Here are the results.
41. How many students do exercise at least three times a week?
A. 25.
B. 35.
C. 50.
D. 60.
42. What kind of sport do most students like according to the result?
A. Running.
B. Ball games.
C. Swimming.
D. Skating.
43. What can we know from Chart(图表) ③?
A. Many students never do housework.
B. Few students do housework every day.
C. Half of the students do housework sometimes.
D. Most students choose to help with housework.
44. What's the passage mainly about?
A. Some results about doing sports.
B. Some results about housework.
C. Some results about students' free time activities.
D. Some reasons for doing housework.
答案:
A【主旨大意】本文是一篇调查报告。调查报告主要呈现的是100名学生自由时间活动的调查结果。
41. D 42. A
43. D【解析】推理判断题。题干意为:我们能从图表③知道什么?根据图表③可推断,大部分学生都帮助他们的父母做家务。故选D。
44. C【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要是关于什么的?根据文章主要内容可知,文章主要呈现的是一些学生自由时间活动的调查结果。故选C。
B【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了家庭机器人是什么,可以帮人们做哪些事情,以及存在的安全隐患。
41. D 42. A
43. D【解析】推理判断题。题干意为:我们能从图表③知道什么?根据图表③可推断,大部分学生都帮助他们的父母做家务。故选D。
44. C【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要是关于什么的?根据文章主要内容可知,文章主要呈现的是一些学生自由时间活动的调查结果。故选C。
B【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了家庭机器人是什么,可以帮人们做哪些事情,以及存在的安全隐患。
##### B
Fred Yang, the leader(领导者) of UniX AI, made a home robot in five months with his team.
What is a home robot? According to IEEE(电气和电子工程师协会), it is a kind of robot that we can use just for fun or to help us with hard work and chores.
Home robots can help us with a lot of things. First, they can help us clean rooms. Second, they can check the environment inside and around the houses. They can help make our homes safe. Third, they can bring us a lot of fun. For example, they are able to talk, play games with us or tell jokes to us.
With home robots becoming more and more popular, there is one thing we should notice: the safety(安全) of personal information. Many home robots work with the help of the Internet and need our information. As a result, our information will be put at risk...
45. Who is Fred Yang?
A. He is the leader of IEEE.
B. He is a doctor in UniX AI.
C. He is the leader of UniX AI.
D. He is a keeper of some robots.
46. (全国新设问·组合选择) Which of the following can home robots do?
①make us happy ②look after children ③help clean rooms
④make our homes safe ⑤teach us to study
A. ①②⑤
B. ①③④
C. ②③④
D. ①③⑤
47. What can we know from the last paragraph?
A. The home robot is not real.
B. The home robot is popular.
C. Everyone has a home robot.
D. The Internet needs the help of home robots.
48. (全国新设问·推断文章后续发展) What might the writer talk about at the end of the passage?
A. Where we can buy home robots.
B. Which kind of robots people like best.
C. How to make our information safe.
D. What home robots can bring us in the future.
Fred Yang, the leader(领导者) of UniX AI, made a home robot in five months with his team.
What is a home robot? According to IEEE(电气和电子工程师协会), it is a kind of robot that we can use just for fun or to help us with hard work and chores.
Home robots can help us with a lot of things. First, they can help us clean rooms. Second, they can check the environment inside and around the houses. They can help make our homes safe. Third, they can bring us a lot of fun. For example, they are able to talk, play games with us or tell jokes to us.
With home robots becoming more and more popular, there is one thing we should notice: the safety(安全) of personal information. Many home robots work with the help of the Internet and need our information. As a result, our information will be put at risk...
45. Who is Fred Yang?
A. He is the leader of IEEE.
B. He is a doctor in UniX AI.
C. He is the leader of UniX AI.
D. He is a keeper of some robots.
46. (全国新设问·组合选择) Which of the following can home robots do?
①make us happy ②look after children ③help clean rooms
④make our homes safe ⑤teach us to study
A. ①②⑤
B. ①③④
C. ②③④
D. ①③⑤
47. What can we know from the last paragraph?
A. The home robot is not real.
B. The home robot is popular.
C. Everyone has a home robot.
D. The Internet needs the help of home robots.
48. (全国新设问·推断文章后续发展) What might the writer talk about at the end of the passage?
A. Where we can buy home robots.
B. Which kind of robots people like best.
C. How to make our information safe.
D. What home robots can bring us in the future.
答案:
45. C
46. B【解析】组合选择题。题干意为:家用机器人可以做以下哪些事?根据第三段中的“help us clean rooms”“make our homes safe”及“bring us a lot of fun”可知,家用机器人可以帮助“我们”打扫房间,让“我们”家变得安全以及给“我们”带来很多乐趣。故选B。
47. B【解析】细节理解题。题干意为:从最后一段我们可以知道什么?根据最后一段中的“With home robots becoming more and more popular”可知,家用机器人深受人们的欢迎。故选B。
48. C【解析】推断文章后续发展题。题干意为:作者在文章的最后可能会谈论什么?根据最后一段中的“With home robots becoming more and more popular, there is one thing we should notice: the safety (安全) of personal information.”及“As a result, our information will be put at risk....”可知,作者可能会谈论如何确保我们的信息安全。故选C。
C【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了家务是什么,以及做家务对孩子的益处。
46. B【解析】组合选择题。题干意为:家用机器人可以做以下哪些事?根据第三段中的“help us clean rooms”“make our homes safe”及“bring us a lot of fun”可知,家用机器人可以帮助“我们”打扫房间,让“我们”家变得安全以及给“我们”带来很多乐趣。故选B。
47. B【解析】细节理解题。题干意为:从最后一段我们可以知道什么?根据最后一段中的“With home robots becoming more and more popular”可知,家用机器人深受人们的欢迎。故选B。
48. C【解析】推断文章后续发展题。题干意为:作者在文章的最后可能会谈论什么?根据最后一段中的“With home robots becoming more and more popular, there is one thing we should notice: the safety (安全) of personal information.”及“As a result, our information will be put at risk....”可知,作者可能会谈论如何确保我们的信息安全。故选C。
C【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了家务是什么,以及做家务对孩子的益处。
##### C
Some parents help their children do all the things. Other parents want their children to learn useful things, so they teach them to do chores early. What are chores? Chores are the things we need to do every day. Here are some benefits(益处) that helping out with chores will bring to children.
First, doing chores teaches children life skills(技能). Children will need to do some hard things by themselves one day, so they should learn more life skills as early as possible. Doing chores like cooking, feeding pets, and cleaning the house can help them become independent and teach them how to solve problems.
Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time. There are a lot of things to do every day, and it's hard to fit them all in. They need to do their homework, do housework and make friends. Learning to do chores well helps them know how to organize their time well.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By showing an idea.
C. By asking a question.
D. By showing a difference.
50. Why do some parents teach their children to do chores?
A. Because doing chores is the schoolwork.
B. Because doing chores is useful.
C. Because they can stay together.
D. Because children have free time.
51. How many benefits can children get from doing chores?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
52. (全国新设问·句意理解) What does the underlined sentence in Paragraph 3 probably mean?
A. Children should give up their plans.
B. Children should ask for help.
C. Children need to plan their time well.
D. Children should clean their homes.
Some parents help their children do all the things. Other parents want their children to learn useful things, so they teach them to do chores early. What are chores? Chores are the things we need to do every day. Here are some benefits(益处) that helping out with chores will bring to children.
First, doing chores teaches children life skills(技能). Children will need to do some hard things by themselves one day, so they should learn more life skills as early as possible. Doing chores like cooking, feeding pets, and cleaning the house can help them become independent and teach them how to solve problems.
Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time. There are a lot of things to do every day, and it's hard to fit them all in. They need to do their homework, do housework and make friends. Learning to do chores well helps them know how to organize their time well.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By showing an idea.
C. By asking a question.
D. By showing a difference.
50. Why do some parents teach their children to do chores?
A. Because doing chores is the schoolwork.
B. Because doing chores is useful.
C. Because they can stay together.
D. Because children have free time.
51. How many benefits can children get from doing chores?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
52. (全国新设问·句意理解) What does the underlined sentence in Paragraph 3 probably mean?
A. Children should give up their plans.
B. Children should ask for help.
C. Children need to plan their time well.
D. Children should clean their homes.
答案:
49. D【解析】推断文章开篇方式题。题干意为:作者是怎样开始文章的?根据第一段中的“Some parents help their children do all the things. Other parents want their children to learn useful things, so they teach them to do chores early.”可知,作者是通过作对比的方式展开文章的。故选D。
50. B【解析】细节理解题。题干意为:为什么一些父母要教他们的孩子做家务?根据第一段中的“Other parents want their children to learn useful things, so they teach them to do chores early.”可知,做家务是一件有用的事,因此家长会教孩子。故选B。
51. B【解析】细节理解题。题干意为:孩子能从做家务中得到多少益处?根据第二段中的“First, doing chores teaches children life skills(技能).”及第三段中的“Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time.”可知,文章总共阐述了做家务的两点益处。故选B。
52. C【解析】句意理解题。题干意为:第三段中画线句子可能是什么意思?根据第三段中的“Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time.”及“Learning to do chores well helps them know how to organize their time well.”可推知,画线句子的意思是:孩子们需要安排好自己的时间。故选C。
D【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的妈妈在患病做完手术后无法做重活,因此作者承担了一些家务活,由此明白了学习做家务的必要性的故事。
50. B【解析】细节理解题。题干意为:为什么一些父母要教他们的孩子做家务?根据第一段中的“Other parents want their children to learn useful things, so they teach them to do chores early.”可知,做家务是一件有用的事,因此家长会教孩子。故选B。
51. B【解析】细节理解题。题干意为:孩子能从做家务中得到多少益处?根据第二段中的“First, doing chores teaches children life skills(技能).”及第三段中的“Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time.”可知,文章总共阐述了做家务的两点益处。故选B。
52. C【解析】句意理解题。题干意为:第三段中画线句子可能是什么意思?根据第三段中的“Second, doing chores helps children be good at making plans and organizing their time.”及“Learning to do chores well helps them know how to organize their time well.”可推知,画线句子的意思是:孩子们需要安排好自己的时间。故选C。
D【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的妈妈在患病做完手术后无法做重活,因此作者承担了一些家务活,由此明白了学习做家务的必要性的故事。
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
My name is Mary. When I was ten years old, my mother had a surgery(手术) because of a heart problem. After that, my mother couldn't do tiring work and needed to rest more often.
At that time, I took over the housework. I cleaned our house every day. Also, I learned to cook meals. One day, I decided to make my mother's favorite food—Huainan Beef Soup. It was hard for me at first. I hurt my two fingers when I was cutting the beef because I couldn't use the knife well. My mother helped bandage my cut. As time went by, I could finish a lot of housework by myself well.
From this experience, I know that we should learn to do housework as early as possible. After all, we can't always depend on our parents. And learning to do housework makes me independent.
53. What was wrong with Mary's mother? (不超过 10 个词)
______________________________
54. What happened when Mary was cutting the beef? (不超过 10 个词)
______________________________
55. (全国新设问·开放性试题) What housework do you often do?
______________________________
##### D
My name is Mary. When I was ten years old, my mother had a surgery(手术) because of a heart problem. After that, my mother couldn't do tiring work and needed to rest more often.
At that time, I took over the housework. I cleaned our house every day. Also, I learned to cook meals. One day, I decided to make my mother's favorite food—Huainan Beef Soup. It was hard for me at first. I hurt my two fingers when I was cutting the beef because I couldn't use the knife well. My mother helped bandage my cut. As time went by, I could finish a lot of housework by myself well.
From this experience, I know that we should learn to do housework as early as possible. After all, we can't always depend on our parents. And learning to do housework makes me independent.
53. What was wrong with Mary's mother? (不超过 10 个词)
______________________________
54. What happened when Mary was cutting the beef? (不超过 10 个词)
______________________________
55. (全国新设问·开放性试题) What housework do you often do?
______________________________
答案:
53. She had a surgery because of a heart problem.【解析】细节理解题。题干意为:Mary的母亲怎么了?根据第一段中的“When I was ten years old, my mother had a surgery(手术) because of a heart problem.”可知,她的母亲由于心脏病做了手术。
54. She hurt her two fingers. 【解析】细节理解题。题干意为:当Mary切牛肉的时候发生了什么?根据第二段中的“I hurt my two fingers when I was cutting the beef because I couldn't use the knife well.”可知,她弄伤了她的两根手指。
55. I often water the flowers and sweep the floor. /...【解析】开放性试题。题干意为:你经常做什么家务?本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
54. She hurt her two fingers. 【解析】细节理解题。题干意为:当Mary切牛肉的时候发生了什么?根据第二段中的“I hurt my two fingers when I was cutting the beef because I couldn't use the knife well.”可知,她弄伤了她的两根手指。
55. I often water the flowers and sweep the floor. /...【解析】开放性试题。题干意为:你经常做什么家务?本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
查看更多完整答案,请扫码查看