2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年万唯大小卷八年级英语下册安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第10页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
### VII. 阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·网络媒体语篇)
Red Nose Day
Home > Who We Are > What We Do > Ways To Help > More >
Red Nose Day is a special day when people wear red noses and do fun activities to raise money for people in need. This charity(慈善) event started in England in 1988 and took place every two years. Since 2021, people have started to celebrate this festival every year.
On Red Nose Day, people wear funny red noses and dress up in strange clothes to make others laugh. This is different from other ways of doing charity work because people raise money by making people happy. They also organize different activities, such as charity sales, talent shows, and charity walks.
Schools also join the event by teaching people how to help others and organizing special money - raising activities. Many famous people perform comedies on TV to bring joy to people.
The money raised on Red Nose Day will be used to help the poor in the UK and Africa.
41. According to the passage, how often does Red Nose Day take place now?
A. Every year.
B. Every two years.
C. Every three years.
D. Every four years.
42. Why is Red Nose Day different from other charity events?
A. Because people raise money by making people happy.
B. Because many schools join the money - raising activities.
C. Because it provides different kinds of shows for people.
D. Because there will be many famous people acting on TV.
43. What does the underlined word “perform” in Paragraph 3 mean in Chinese?
A. 留下
B. 检查
C. 表演
D. 感受
44. How is the money raised on Red Nose Day used?
A. To plan more fun events for the poor.
B. To help the poor in the UK and Africa.
C. To buy red noses for the next Red Nose Day.
D. To hold talent shows to make people laugh.
#### 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
##### A(全国新语篇类型·网络媒体语篇)
Red Nose Day
Home > Who We Are > What We Do > Ways To Help > More >
Red Nose Day is a special day when people wear red noses and do fun activities to raise money for people in need. This charity(慈善) event started in England in 1988 and took place every two years. Since 2021, people have started to celebrate this festival every year.
On Red Nose Day, people wear funny red noses and dress up in strange clothes to make others laugh. This is different from other ways of doing charity work because people raise money by making people happy. They also organize different activities, such as charity sales, talent shows, and charity walks.
Schools also join the event by teaching people how to help others and organizing special money - raising activities. Many famous people perform comedies on TV to bring joy to people.
The money raised on Red Nose Day will be used to help the poor in the UK and Africa.
41. According to the passage, how often does Red Nose Day take place now?
A. Every year.
B. Every two years.
C. Every three years.
D. Every four years.
42. Why is Red Nose Day different from other charity events?
A. Because people raise money by making people happy.
B. Because many schools join the money - raising activities.
C. Because it provides different kinds of shows for people.
D. Because there will be many famous people acting on TV.
43. What does the underlined word “perform” in Paragraph 3 mean in Chinese?
A. 留下
B. 检查
C. 表演
D. 感受
44. How is the money raised on Red Nose Day used?
A. To plan more fun events for the poor.
B. To help the poor in the UK and Africa.
C. To buy red noses for the next Red Nose Day.
D. To hold talent shows to make people laugh.
答案:
A 部分:41. A
42. A 【解析】细节理解题。题干意为:为什么红鼻子日不同于其他慈善活动?根据第二段中的“This is different from other ways of doing charity work because people raise money by making people happy.”可知,红鼻子日不同于其他慈善活动是因为它是通过使人们开心来筹集钱的。故选A。
43. C 【解析】词义猜测题。题干意为:第三段中的画线单词“perform”的汉语意思是什么?根据画线单词所在句“Many famous people perform comedies on TV to bring joy to people.”可知,许多名人会在电视上表演喜剧来带给人们欢乐。故选C。
44. B 【解析】细节理解题。题干意为:红鼻子日筹到的钱是怎样被使用的?根据第四段中的“The money raised on Red Nose Day will be used to help the poor in the UK and Africa.”可知,红鼻子日筹到的钱将被用来帮助英国和非洲的贫困的人。故选B。
42. A 【解析】细节理解题。题干意为:为什么红鼻子日不同于其他慈善活动?根据第二段中的“This is different from other ways of doing charity work because people raise money by making people happy.”可知,红鼻子日不同于其他慈善活动是因为它是通过使人们开心来筹集钱的。故选A。
43. C 【解析】词义猜测题。题干意为:第三段中的画线单词“perform”的汉语意思是什么?根据画线单词所在句“Many famous people perform comedies on TV to bring joy to people.”可知,许多名人会在电视上表演喜剧来带给人们欢乐。故选C。
44. B 【解析】细节理解题。题干意为:红鼻子日筹到的钱是怎样被使用的?根据第四段中的“The money raised on Red Nose Day will be used to help the poor in the UK and Africa.”可知,红鼻子日筹到的钱将被用来帮助英国和非洲的贫困的人。故选B。
##### B
Ricky was a student. One day, a terrible earthquake hit his town. It was so strong and hurt many people.
Ricky was stuck(卡住) under the pieces of the classroom for many hours before someone saved him. When he woke up in the hospital, he found that he lost his right leg. He was so sad and thought he could never play football. Then a charity organization came to the hospital. They made a prosthesis(假肢) for Ricky.
Because of that, Ricky felt hopeful. He started to learn how to use his new leg. He practiced every day. After getting better, he joined a charity to help more people. There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories. Ricky felt happy to be able to help others. One day he was reported on a TV program. He said to the reporter, “Helping others is really meaningful. ”
45. What do we know about Ricky?
A. He went to dangerous areas.
B. He lost his right leg.
C. He played football well.
D. He was quiet and shy.
46. (全国新设问·组合选择) How did Ricky help others in the charity?
①By sharing life skills.
②By giving away money.
③By helping disabled people find jobs.
④By cheering people up with his stories.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
47. (全国新设问·推断人物情绪变化) How did Ricky's feelings change?
A. Sad→hopeful→happy.
B. Sad→helpless→serious.
C. Worried→helpless→hopeful.
D. Worried→nervous→happy.
48. What does the passage mainly talk about?
A. A special prosthesis.
B. A terrible earthquake.
C. A good charity organization.
D. A kind boy called Ricky.
Ricky was a student. One day, a terrible earthquake hit his town. It was so strong and hurt many people.
Ricky was stuck(卡住) under the pieces of the classroom for many hours before someone saved him. When he woke up in the hospital, he found that he lost his right leg. He was so sad and thought he could never play football. Then a charity organization came to the hospital. They made a prosthesis(假肢) for Ricky.
Because of that, Ricky felt hopeful. He started to learn how to use his new leg. He practiced every day. After getting better, he joined a charity to help more people. There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories. Ricky felt happy to be able to help others. One day he was reported on a TV program. He said to the reporter, “Helping others is really meaningful. ”
45. What do we know about Ricky?
A. He went to dangerous areas.
B. He lost his right leg.
C. He played football well.
D. He was quiet and shy.
46. (全国新设问·组合选择) How did Ricky help others in the charity?
①By sharing life skills.
②By giving away money.
③By helping disabled people find jobs.
④By cheering people up with his stories.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
47. (全国新设问·推断人物情绪变化) How did Ricky's feelings change?
A. Sad→hopeful→happy.
B. Sad→helpless→serious.
C. Worried→helpless→hopeful.
D. Worried→nervous→happy.
48. What does the passage mainly talk about?
A. A special prosthesis.
B. A terrible earthquake.
C. A good charity organization.
D. A kind boy called Ricky.
答案:
B 部分:45. B
46. C 【解析】组合选择题。题干意为:Ricky在慈善机构中是如何帮助其他人的?根据第三段中的“There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories.”可知是①③④。故选C。
47. A 【解析】推断人物情绪变化题。题干意为:Ricky的情绪是怎样变化的?根据第二段中的“He was so sad”可知,起初他是伤心的;根据第三段中的“Because of that, Ricky felt hopeful.”可知,他感到充满希望;根据第三段中的“Ricky felt happy to be able to help others.”可知,Ricky因为帮助了别人而感到开心。A项符合文章内容。故选A。
48. D
46. C 【解析】组合选择题。题干意为:Ricky在慈善机构中是如何帮助其他人的?根据第三段中的“There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories.”可知是①③④。故选C。
47. A 【解析】推断人物情绪变化题。题干意为:Ricky的情绪是怎样变化的?根据第二段中的“He was so sad”可知,起初他是伤心的;根据第三段中的“Because of that, Ricky felt hopeful.”可知,他感到充满希望;根据第三段中的“Ricky felt happy to be able to help others.”可知,Ricky因为帮助了别人而感到开心。A项符合文章内容。故选A。
48. D
##### B
Ricky was a student. One day, a terrible earthquake hit his town. It was so strong and hurt many people.
Ricky was stuck(卡住) under the pieces of the classroom for many hours before someone saved him. When he woke up in the hospital, he found that he lost his right leg. He was so sad and thought he could never play football. Then a charity organization came to the hospital. They made a prosthesis(假肢) for Ricky.
Because of that, Ricky felt hopeful. He started to learn how to use his new leg. He practiced every day. After getting better, he joined a charity to help more people. There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories. Ricky felt happy to be able to help others. One day he was reported on a TV program. He said to the reporter, “Helping others is really meaningful. ”
45. What do we know about Ricky?
A. He went to dangerous areas.
B. He lost his right leg.
C. He played football well.
D. He was quiet and shy.
46. (全国新设问·组合选择) How did Ricky help others in the charity?
①By sharing life skills.
②By giving away money.
③By helping disabled people find jobs.
④By cheering people up with his stories.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
47. (全国新设问·推断人物情绪变化) How did Ricky's feelings change?
A. Sad→hopeful→happy.
B. Sad→helpless→serious.
C. Worried→helpless→hopeful.
D. Worried→nervous→happy.
48. What does the passage mainly talk about?
A. A special prosthesis.
B. A terrible earthquake.
C. A good charity organization.
D. A kind boy called Ricky.
Ricky was a student. One day, a terrible earthquake hit his town. It was so strong and hurt many people.
Ricky was stuck(卡住) under the pieces of the classroom for many hours before someone saved him. When he woke up in the hospital, he found that he lost his right leg. He was so sad and thought he could never play football. Then a charity organization came to the hospital. They made a prosthesis(假肢) for Ricky.
Because of that, Ricky felt hopeful. He started to learn how to use his new leg. He practiced every day. After getting better, he joined a charity to help more people. There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories. Ricky felt happy to be able to help others. One day he was reported on a TV program. He said to the reporter, “Helping others is really meaningful. ”
45. What do we know about Ricky?
A. He went to dangerous areas.
B. He lost his right leg.
C. He played football well.
D. He was quiet and shy.
46. (全国新设问·组合选择) How did Ricky help others in the charity?
①By sharing life skills.
②By giving away money.
③By helping disabled people find jobs.
④By cheering people up with his stories.
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
D. ②③④
47. (全国新设问·推断人物情绪变化) How did Ricky's feelings change?
A. Sad→hopeful→happy.
B. Sad→helpless→serious.
C. Worried→helpless→hopeful.
D. Worried→nervous→happy.
48. What does the passage mainly talk about?
A. A special prosthesis.
B. A terrible earthquake.
C. A good charity organization.
D. A kind boy called Ricky.
答案:
B 部分:45. B
46. C 【解析】组合选择题。题干意为:Ricky在慈善机构中是如何帮助其他人的?根据第三段中的“There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories.”可知是①③④。故选C。
47. A 【解析】推断人物情绪变化题。题干意为:Ricky的情绪是怎样变化的?根据第二段中的“He was so sad”可知,起初他是伤心的;根据第三段中的“Because of that, Ricky felt hopeful.”可知,他感到充满希望;根据第三段中的“Ricky felt happy to be able to help others.”可知,Ricky因为帮助了别人而感到开心。A项符合文章内容。故选A。
48. D
46. C 【解析】组合选择题。题干意为:Ricky在慈善机构中是如何帮助其他人的?根据第三段中的“There, he helped a lot of disabled people find jobs and shared many life skills. He also told them not to give up by sharing his stories.”可知是①③④。故选C。
47. A 【解析】推断人物情绪变化题。题干意为:Ricky的情绪是怎样变化的?根据第二段中的“He was so sad”可知,起初他是伤心的;根据第三段中的“Because of that, Ricky felt hopeful.”可知,他感到充满希望;根据第三段中的“Ricky felt happy to be able to help others.”可知,Ricky因为帮助了别人而感到开心。A项符合文章内容。故选A。
48. D
##### C
Have you ever worked as a volunteer? And do you think you are an excellent volunteer? Volunteering is a good way to help others and enrich (丰富) our lives. Many people want to help others through volunteering. Do you know how to become an excellent volunteer? Here are three ways to help you.
Firstly, learn to love volunteering. Excellent volunteers can help others without getting money. They help others and that makes them happy and satisfied. They think volunteering can show their values to society(社会).
Secondly, start with something easy. Many people think volunteering means doing something big. In fact, for all the excellent volunteers, they start their volunteer experiences by doing something easy.
Lastly, try to solve all the problems. For excellent volunteers, when they are facing problems, their first thought is not giving up, but finding ways to solve them. Sometimes it's difficult to solve problems only by themselves. They always work together to come up with new ideas.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By telling stories.
B. By giving examples.
C. By showing facts.
D. By asking questions.
50. (安徽新设问·代词指代) What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to(指的是)?
A. Finding a job.
B. Helping others.
C. Getting money.
D. Loving volunteering.
51. What will excellent volunteers do when they can't solve problems alone?
A. They will stop and think.
B. They will work with others.
C. They will come up with new ideas.
D. They will ask their parents for help.
52. (全国新设问·推断文章结构) What's the structure of the passage? (① = Paragraph 1,... )
A. ① - ②③④
B. ① - ②③ - ④
C. ① - ② - ③④
D. ①② - ③ - ④
Have you ever worked as a volunteer? And do you think you are an excellent volunteer? Volunteering is a good way to help others and enrich (丰富) our lives. Many people want to help others through volunteering. Do you know how to become an excellent volunteer? Here are three ways to help you.
Firstly, learn to love volunteering. Excellent volunteers can help others without getting money. They help others and that makes them happy and satisfied. They think volunteering can show their values to society(社会).
Secondly, start with something easy. Many people think volunteering means doing something big. In fact, for all the excellent volunteers, they start their volunteer experiences by doing something easy.
Lastly, try to solve all the problems. For excellent volunteers, when they are facing problems, their first thought is not giving up, but finding ways to solve them. Sometimes it's difficult to solve problems only by themselves. They always work together to come up with new ideas.
49. (全国新设问·推断文章开篇方式) How does the writer start the passage?
A. By telling stories.
B. By giving examples.
C. By showing facts.
D. By asking questions.
50. (安徽新设问·代词指代) What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to(指的是)?
A. Finding a job.
B. Helping others.
C. Getting money.
D. Loving volunteering.
51. What will excellent volunteers do when they can't solve problems alone?
A. They will stop and think.
B. They will work with others.
C. They will come up with new ideas.
D. They will ask their parents for help.
52. (全国新设问·推断文章结构) What's the structure of the passage? (① = Paragraph 1,... )
A. ① - ②③④
B. ① - ②③ - ④
C. ① - ② - ③④
D. ①② - ③ - ④
答案:
C 部分:49. D 【解析】推断文章开篇方式题。题干意为:作者如何开始这篇文章?根据第一段内容可知,作者是通过提问题开始文章的。故选D。
50. B 【解析】代词指代题。题干意为:第二段中画线单词“that”指的是什么?根据画线单词前的“They help others and”可知,that指帮助他人。故选B。
51. B 【解析】细节理解题。题干意为:优秀的志愿者遇到自己解决不了的问题会怎么办?根据第四段中的“They always work together to come up with new ideas.”可知,一个人无法解决问题时,他们会一起想办法。故选B。
52. A 【解析】推断文章结构题。题干意为:这篇文章的结构是什么?通读文章可知,第一段提出问题,如何做一名优秀的志愿者,后面三段分别介绍成为优秀志愿者的方法,文章结构为总—分。故选A。
50. B 【解析】代词指代题。题干意为:第二段中画线单词“that”指的是什么?根据画线单词前的“They help others and”可知,that指帮助他人。故选B。
51. B 【解析】细节理解题。题干意为:优秀的志愿者遇到自己解决不了的问题会怎么办?根据第四段中的“They always work together to come up with new ideas.”可知,一个人无法解决问题时,他们会一起想办法。故选B。
52. A 【解析】推断文章结构题。题干意为:这篇文章的结构是什么?通读文章可知,第一段提出问题,如何做一名优秀的志愿者,后面三段分别介绍成为优秀志愿者的方法,文章结构为总—分。故选A。
#### 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
##### D
Jack lived in a small town. He was very kind and he loved helping others. One day, he heard that a local animal care center needed volunteers to care for the animals.
Jack decided to go to the center to do something. He fed the dogs, cleaned the cages(笼子) and played with the cats. He felt happy that he could help the animals.
From then on, Jack's love for volunteering grew stronger. He also started to do volunteer work at an old people's home. He helped the old wash their clothes and read newspapers to them. Thanks to Jack, they could know about the passages(文章) in the newspapers. The rooms were always full of laughter.
Jack's volunteer work not only made a difference to the animals and the old, but also filled his heart with happiness. He realized that his acts could bring great happiness to others. He wanted to do more volunteer work. He had some plans...
53. How many things did Jack do at the animal care center? (不超过 5 个词)
______________________________
54. What did Jack do at the old people's home? (不超过 10 个词)
______________________________
55. (全国新设问·推断文章后续发展) What may the writer talk about next? (不超过 5 个词)
______________________________
##### D
Jack lived in a small town. He was very kind and he loved helping others. One day, he heard that a local animal care center needed volunteers to care for the animals.
Jack decided to go to the center to do something. He fed the dogs, cleaned the cages(笼子) and played with the cats. He felt happy that he could help the animals.
From then on, Jack's love for volunteering grew stronger. He also started to do volunteer work at an old people's home. He helped the old wash their clothes and read newspapers to them. Thanks to Jack, they could know about the passages(文章) in the newspapers. The rooms were always full of laughter.
Jack's volunteer work not only made a difference to the animals and the old, but also filled his heart with happiness. He realized that his acts could bring great happiness to others. He wanted to do more volunteer work. He had some plans...
53. How many things did Jack do at the animal care center? (不超过 5 个词)
______________________________
54. What did Jack do at the old people's home? (不超过 10 个词)
______________________________
55. (全国新设问·推断文章后续发展) What may the writer talk about next? (不超过 5 个词)
______________________________
答案:
D 部分:53. Three.
54. He washed their clothes and read newspapers to them. 【解析】细节理解题。题干意为:Jack在老人看护中心做了什么?根据第三段中的“He helped the old wash their clothes and read newspapers to them.”可知,他帮老人洗衣服并给他们读报纸。
55. Jack's plans for volunteer work. 【解析】推断文章后续发展题。题干意为:作者接下来可能会谈论什么?根据最后一段中的“He wanted to do more volunteer work. He had some plans...”可推知,作者接下来可能会谈论Jack的志愿工作计划。
54. He washed their clothes and read newspapers to them. 【解析】细节理解题。题干意为:Jack在老人看护中心做了什么?根据第三段中的“He helped the old wash their clothes and read newspapers to them.”可知,他帮老人洗衣服并给他们读报纸。
55. Jack's plans for volunteer work. 【解析】推断文章后续发展题。题干意为:作者接下来可能会谈论什么?根据最后一段中的“He wanted to do more volunteer work. He had some plans...”可推知,作者接下来可能会谈论Jack的志愿工作计划。
查看更多完整答案,请扫码查看