2025年真题圈七年级英语下册人教版陕西专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年真题圈七年级英语下册人教版陕西专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年真题圈七年级英语下册人教版陕西专版》

IV.阅读理解(共15小题,计20分)
  第一节:阅读下面A、B、C三篇材料,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)
             A(月考.23−24陕师大附中)
  Hello, everyone. My name is Winston and I'm from Siberia. The winter here is always long and cold! It usually snows from November to May next year. It's usually about - 25°C here. Sometimes it is even colder. When it is - 35°C, we students can't go to school. But our parents still need to go to work. We wear a lot of warm clothes: socks, sweaters, hats and heavy coats. And in winter we never play outside. It's very boring for me. Every house in my country has central heating system(中央供暖系统),so it
never gets cold in the house. In winter, we close all the windows to stop the wind from getting in. We can open them again only in spring of the next year.
  In spring and summer, it rains a lot. And we can't see the sun. In summer, it's usually about 25°C, but the weather is changeable. One day it is 25°C and the next day it is 10°C.
(   )41.How long is the winter in Siberia?
    A.One year.    B.Half a year.    C.Three months.   D.Seven months.
(   )42.Which of the following is not true according to(根据)the passage?
    A.People usually wear warm clothes in winter.
    B.People use central heating system to keep warm.
    C.People can't see the sun in winter.
    D.People still go to work when it's cold.
(   )43.The following is mentioned(提及)in the passage except(除了)     .
    A.clothes B.schools C.work D.food and drinks
答案: 41. D 根据“It usually snows from November to May next year.”可知,从11月到次年5月都下雪,由此推出冬天一共7个月,故选D。
42. C 根据“In spring and summer, it rains a lot. And we can’t see the sun.”可知,春天和夏天看不到太阳,并未提到冬天看不到太阳,C项错误,故选C。
43. D 根据“When it is -35℃, we students can’t go to school. But our parents still need to go to work. We wear a lot of warm clothes: socks, sweaters, hats and heavy coats.”可知,提到了衣服、学校和工作,未提到食物和饮料,故选D。
B
  There are seasons on the earth. Different parts of the world have different seasons. We will start in the spring season. The reason we will start here is that spring is the season of the beginning. Many animals are born in spring. The weather starts to get warm, the days getting long. There is usually more rain too. This is good weather for plants to start growing.
  Summer is after spring. The sun is shining directly at our side of the earth, the Northern Hemisphere (北半球). This means the days are longer and that the weather is hot. Baby animals are growing, and many plants are growing and flowering.
  Autumn is the next season. During the autumn, the sun begins moving away from(远离)the Northern Hemisphere. Because of this, the weather gets cold. The days get short. In autumn, the leaves change colours and fall off the trees. Animals prepare for winter by collecting food.
  The winter season is the last. In winter, the sun stays away from the Northern Hemisphere. This means that it is cold and that the days are shorter. In some places, it snows. There are few leaves on the trees, and many plants die(死亡). Some animals hibernate(冬眠)because there is not much food. Some animals also grow long fur coats to keep warm.
(   )44.What happens in summer?
    A.All the plants start flowering.      B.Baby animals are growing.
    C.Animals prepare for winter.       D.Many kinds of plants die.
(   )45.Why do some animals grow long fur coats in winter?
    A.To get away from dangerous animals.   B.To run more quickly.
    C.To stay away from coldness.       D.To live a longer life.
(   )46.What is the best title for the passage?
    A.The sun and the earth B.Plants in spring
    C.Man and nature D.Four different seasons
答案: 44. B 根据第二段中的“Baby animals are growing...”可知,夏季小动物们在成长,故选B。 45. C 根据最后一段中的“Some animals also grow long fur coats to keep warm.”可知,一些动物长出长长的皮毛是为了保暖(御寒),故选C。 46. D 本文主要讲述了一年中的四个不同的季节,故选D。
C(期中.22−23西安曲江二中)
  Scientists are making an effort to find out how our feelings are affected. How you feel is decided by many things, such as your personality(性格)and the actions of others. You may be surprised to know the weather can also affect your feelings.
  People often say they feel good when it's sunny and sad when it's cloudy. In fact, sunlight makes us feel happy. When sunlight hits our skins, our bodies produce vitamin D(维生素D). Vitamin D helps our bodies make a special chemical which affects our brains and makes us happy. For example, the winter in Sweden and Norway is long and dark with little sunlight, so many people there often feel sad. To help the people in these countries feel happier, special “sunrooms” are built for people to get “sunlight,” for an hour or two!
  The weather can affect our feelings in other ways as well. Rain can make people angry because being wet makes people unhappy. In the same way, hot weather can make people angry because people don't feel comfortable when feeling hot. As you can see, the weather can influence the chemicals which control our brains. Through these ways, the weather can affect our feelings. Sadly, while the weather can change us, we cannot change the weather.
(   )47.Why does sunlight make us feel happy?
    A.Because sunlight hits our skins and we feel warm.
    B.Because people can get “sunlight” in special “sunrooms”.
    C.Because vitamin D helps make a special chemical which affects our brains and makes us happy.
    D.Because vitamin D affects our brains and makes us happy.
(   )48.What is the purpose(目的)of special “sunrooms” in Sweden and Norway?
    A.To help people feel better.        B.To help people get warmer.
    C.To help people feel sad.         D.To help people feel hot.
(   )49.What kind of weather can make us angry according to the passage?
    A.Rainy and cloudy days.         B.Windy and cloudy days.
    C.Windy and hot days.          D.Rainy and hot days.
(   )50.The passage mainly tells us that     .
    A.our personality can affect our feelings B.the weather can affect our feelings
    C.the actions of others can affect our feelings D.music can affect our feelings
答案: 47. C 根据“In fact, sunlight makes us feel happy. When sunlight hits our skins, our bodies produce vitamin D. Vitamin D helps our bodies make a special chemical which affects our brains and makes us happy.”可知,阳光让我们感到快乐是因为阳光照射我们的皮肤时,我们的身体会产生维生素D。维生素D有助于产生一种特殊的化学物质,这种化学物质会影响我们的大脑,让我们快乐,故选C。 48. A 根据“To help the people in these countries feel happier, special ‘sunrooms’ are built for people to get ‘sunlight’ for an hour or two!”可知,瑞典和挪威的特殊“日光房”的目的是帮助人们感觉更好,故选A。 49. D 根据“Rain can make people angry because being wet makes people unhappy. In the same way, hot weather can make people angry because people don’t feel comfortable when feeling hot.”可知,雨天和炎热的日子会让人生气,故选D。 50. B 根据“As you can see, the weather can influence the chemicals which control our brains. Through these ways, the weather can affect our feelings.”以及全文内容可知,天气会影响我们的情绪,故选B。
  第二节:根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题,计5分)
  (月考.23−24西安铁一中)Usually,winter is the best season for children.51.____________But is it a good season for all people?
  52.____________With winter coming, the night comes early and the day becomes shorter. Many workers say they usually have problems getting up early.53.____________Sometimes they don't have much time to visit their friends or take vacation.
54.____________In the UK, about 2 million people have this problem. Doctors think it is the Winter
Blues(冬季抑郁症). In December and January, people can get the Winter Blues.55.____________The best way to do with the problem is to do more outdoor(户外的)exercise. Eating healthy food and keeping good eating habits also work. People can enjoy sunshine and clean air to solve the problem too.
A.People can sleep late in winter.
 B.Winter is a bad season for workers.
 C.And it is also hard to finish their work in the daytime.
 D.Going skating and playing ice hockey are their favourites.
 E.It is cold outside and people have to wear many warm clothes.
 F.But there are a lot of things people can do to stop the blues from coming on.
 G.Many people feel unhappy about work because of the weather change in winter.
答案: 51. D 根据“Usually, winter is the best season for children.”可知,此处应介绍孩子们在冬季可以做的活动,D项“去滑冰和打冰球是他们的最爱”符合语境,故选D。 52. B 根据“But is it a good season for all people?”以及“Many workers say they usually have problems getting up early.”可知,此处介绍冬季对于工人们来说是不好的,B项“冬天对工人们来说是一个糟糕的季节”符合语境,故选B。 53. C 根据“Many workers say they usually have problems getting up early.”可知,此处介绍冬季对于工人们的坏处,C项“而且白天也很难完成他们的工作”符合语境,故选C。 54. G 根据“In the UK, about 200,000 people have this problem. Doctors think it is the Winter Blues.”可知,此处介绍人们在这个季节会变得不开心,G项“由于冬天天气变化,许多人对工作感到不开心”符合语境,故选G。 55. F 根据“The best way to do with the problem is to do more outdoor exercise.”可知,此处介绍一些解决问题的建议,F项“但是人们可以做很多事情来阻止抑郁的到来”符合语境,故选F。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭