第3页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
IV.阅读理解(共15小题,计20分)
第一节:阅读下面A、B、C三篇材料,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)
A中考新形式诗歌
Buzz!Buzz!Buzz!
This is the song of the bee.
His legs are yellow.
A happy,good fellow(家伙),
And yet a great worker is he.
On days that are sunny,
He gets his honey;
On days that are cloudy,
He makes his wax(蜂蜡);
On pinks(香石竹)and on lilies(百合花).
Buzz!Buzz!Buzz!
From morning's first light,
To the coming of ,
He sings and works.
The summer day through.

( )41.At the end of line 5,“he”refers to .
A.aman B.a child C.a song D.a bee
( )42.中考新趋势单词还原The missing word in the last third line may be .
A.night B.afternoon C.noon D.supper
( )43.This poem wants to show us that .
A.bees like singing songs very much
B.bees are hard - working but happy animals
C.bees like making honey on different flowers
D.bees are a group of animals with yellow legs
第一节:阅读下面A、B、C三篇材料,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)
A中考新形式诗歌
Buzz!Buzz!Buzz!
This is the song of the bee.
His legs are yellow.
A happy,good fellow(家伙),
And yet a great worker is he.
On days that are sunny,
He gets his honey;
On days that are cloudy,
He makes his wax(蜂蜡);
On pinks(香石竹)and on lilies(百合花).
Buzz!Buzz!Buzz!
From morning's first light,
To the coming of ,
He sings and works.
The summer day through.
( )41.At the end of line 5,“he”refers to .
A.aman B.a child C.a song D.a bee
( )42.中考新趋势单词还原The missing word in the last third line may be .
A.night B.afternoon C.noon D.supper
( )43.This poem wants to show us that .
A.bees like singing songs very much
B.bees are hard - working but happy animals
C.bees like making honey on different flowers
D.bees are a group of animals with yellow legs
答案:
41.D 根据“This is the song of the bee.”可知,这首诗歌介绍的是一只快乐而辛勤劳作的蜜蜂,he指代bee,故选D。
42.A 根据“From morning's first light”可知,这里表示“从清晨的第一缕曙光开始到夜幕的降临”,因此空处应填night,故选A。
43.B 这首诗歌主要讲述的是快乐而辛勤劳作的蜜蜂,故选B。
42.A 根据“From morning's first light”可知,这里表示“从清晨的第一缕曙光开始到夜幕的降临”,因此空处应填night,故选A。
43.B 这首诗歌主要讲述的是快乐而辛勤劳作的蜜蜂,故选B。
B(期中.21−22西工大附中改编)
Most people don't know blobfish(水滴鱼).They are the world's ugliest animal.
Blobfish live in the sea near Australia.Most of the time,they stay in the water from 600m to 1,200m deep.When some little fish swim past them,they try to catch them for food.They can grow up to 30cm long.They have very large heads,small bodies and thin tails.They look like a large jelly(果冻).So they get their name.
People don't eat blobfish,because they are not good for people to eat.But fishermen kill thousands of them each year when they catch other fish in the sea.Scientists are worried that this will put the blobfish on the list of animals in danger.
( )44.Blobfish look .
A.strong B.ugly C.friendly D.harmful
( )45.What can we learn about blobfish from the passage?
A.Blobfish look like other fish.
B.Blobfish live in the sea around the world.
C.Blobfish can grow up to 50cm long.
D.Each year thousands of blobfish are killed.
( )46.Blobfish get their name because of their .
A.colour B.shape C.heads D.eyes
( )47.Which of the following is NOT true?
A.Blobfish's heads are big. B.Blobfish's tails are thin.
C.Fishermen catch blobfish for food. D.Blobfish eat small fish.
Most people don't know blobfish(水滴鱼).They are the world's ugliest animal.
Blobfish live in the sea near Australia.Most of the time,they stay in the water from 600m to 1,200m deep.When some little fish swim past them,they try to catch them for food.They can grow up to 30cm long.They have very large heads,small bodies and thin tails.They look like a large jelly(果冻).So they get their name.
People don't eat blobfish,because they are not good for people to eat.But fishermen kill thousands of them each year when they catch other fish in the sea.Scientists are worried that this will put the blobfish on the list of animals in danger.
( )44.Blobfish look .
A.strong B.ugly C.friendly D.harmful
( )45.What can we learn about blobfish from the passage?
A.Blobfish look like other fish.
B.Blobfish live in the sea around the world.
C.Blobfish can grow up to 50cm long.
D.Each year thousands of blobfish are killed.
( )46.Blobfish get their name because of their .
A.colour B.shape C.heads D.eyes
( )47.Which of the following is NOT true?
A.Blobfish's heads are big. B.Blobfish's tails are thin.
C.Fishermen catch blobfish for food. D.Blobfish eat small fish.
答案:
44.B 根据“They are the world's ugliest animal.”可知,水滴鱼很丑,故选B。
45.D 根据“But fishermen kill thousands of them each year when they catch other fish in the sea.”可知,每年成千上万的水滴鱼被杀,故选D。
46.B 根据“They have very large heads, small bodies and thin tails. They look like a large jelly. So they get their name.”可知,水滴鱼因它的形状而得名,故选B。
47.C 根据“People don't eat blobfish, because they are not good for people to eat.”可知,C项表述不正确。
45.D 根据“But fishermen kill thousands of them each year when they catch other fish in the sea.”可知,每年成千上万的水滴鱼被杀,故选D。
46.B 根据“They have very large heads, small bodies and thin tails. They look like a large jelly. So they get their name.”可知,水滴鱼因它的形状而得名,故选B。
47.C 根据“People don't eat blobfish, because they are not good for people to eat.”可知,C项表述不正确。
C(月考.22−23西安铁一中)
Animals grow up in different ways.They have lots of lessons to learn.
Some animals are born(出生)helpless(无助的)but their mothers protect them.A newborn kangaroo(袋鼠)is the size of a bee.She stays in her mother's safe pouch(育儿袋).She doesn't open her eyes for over five months.A newborn monkey can't walk.His mother carries him everywhere.Other baby animals can walk soon after they're born.They learn to run with their mothers when danger is near.
A baby zebra(斑马)can run for an hour after she is born.
Some baby animals are born in a safe(安全的)place.Other baby animals are born outside.Baby wolves are born in big holes.A baby elephant is born on open,grassy land.Other elephants make a circle(圆圈)to protect her.
Animals that drink their mother's milk are called mammals(哺乳动物).A mother bear's milk is fat and rich.Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.They have milk for six months.Baby zebras drink milk for six months or more!As baby animals grow,they need more food.Baby lions eat what their mothers can catch(抓捕).
( )48.What does the underlined word“protect”mean?
A.Keep them safe. B.Make them happy.
C.Teach them lessons. D.Feed them food.
( )49.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Baby wolves are born outside.
B.Newborn lions only eat food.
C.Newborn monkeys can walk but can't jump.
D.Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.
( )50.中考新趋势推断文章结构The structure of this passage is________.(① = Paragraph 1
② = Paragraph 2,....)

Animals grow up in different ways.They have lots of lessons to learn.
Some animals are born(出生)helpless(无助的)but their mothers protect them.A newborn kangaroo(袋鼠)is the size of a bee.She stays in her mother's safe pouch(育儿袋).She doesn't open her eyes for over five months.A newborn monkey can't walk.His mother carries him everywhere.Other baby animals can walk soon after they're born.They learn to run with their mothers when danger is near.
A baby zebra(斑马)can run for an hour after she is born.
Some baby animals are born in a safe(安全的)place.Other baby animals are born outside.Baby wolves are born in big holes.A baby elephant is born on open,grassy land.Other elephants make a circle(圆圈)to protect her.
Animals that drink their mother's milk are called mammals(哺乳动物).A mother bear's milk is fat and rich.Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.They have milk for six months.Baby zebras drink milk for six months or more!As baby animals grow,they need more food.Baby lions eat what their mothers can catch(抓捕).
( )48.What does the underlined word“protect”mean?
A.Keep them safe. B.Make them happy.
C.Teach them lessons. D.Feed them food.
( )49.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Baby wolves are born outside.
B.Newborn lions only eat food.
C.Newborn monkeys can walk but can't jump.
D.Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.
( )50.中考新趋势推断文章结构The structure of this passage is________.(① = Paragraph 1
② = Paragraph 2,....)
答案:
48.A 根据“A newborn kangaroo is the size of a bee. She stays in her mother's safe pouch.”可知,一只刚出生的袋鼠待在妈妈的育儿袋里,说明一些动物刚出生时是妈妈在保护它们,所以protect表示“保护”,与“keep them safe”同义,故选A。
49.D 根据“Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.”可知,熊宝宝在冬天需要大量的脂肪来保暖,故选D。
50.A 第一段点明主旨,第二至四段分别介绍不同的新生动物是如何得到照顾的,以及它们不同的生活方式,故选A。
49.D 根据“Baby bears need lots of fat to keep warm in winter.”可知,熊宝宝在冬天需要大量的脂肪来保暖,故选D。
50.A 第一段点明主旨,第二至四段分别介绍不同的新生动物是如何得到照顾的,以及它们不同的生活方式,故选A。
第二节:根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题,计5分)
(期中.23−24西安交大附中)When a young elephant is born,it stands quickly on its feet.It drinks milk from its mother for a few years.The mother elephant teaches it how to use its nose.She teaches it many things.51.____________
Elephants travel a lot.Sometimes they have to cross rivers.A young elephant can be washed away by a river.Or it can get into a hole(洞).52.____________it becomes an orphan(孤儿).Sometimes a young elephant becomes an orphan because its mother is killed.In the wild,a young elephant needs its mother.Because it can't live without her.If a young elephant lives alone(独自地),53.____________
Some people help to take care of these orphan elephants in parks.54.____________They take care of these elephants in a park until(直到……为止)the orphan elephants can take care of themselves.Then,the keepers take the elephants back to the wild.The keepers need to teach a young elephant how to feed.To make the young elephant more comfortable,the keepers put its nose on a quilt.In the wild,young elephants will go under their mothers when it is too hot.55.____________
Orphan elephants are so clever that they won't forget where they live and who takes care of them.
A.When a young elephant gets lost and can't find the mother elephant,
B.And she is very patient(耐心的)with the baby elephant.
C.it can live happily and freely.
D.it can meet many dangers or get sick.
E.They need to take care of themselves.
F.They are called keepers.
G.In the park,the keepers put an umbrella over them.
(期中.23−24西安交大附中)When a young elephant is born,it stands quickly on its feet.It drinks milk from its mother for a few years.The mother elephant teaches it how to use its nose.She teaches it many things.51.____________
Elephants travel a lot.Sometimes they have to cross rivers.A young elephant can be washed away by a river.Or it can get into a hole(洞).52.____________it becomes an orphan(孤儿).Sometimes a young elephant becomes an orphan because its mother is killed.In the wild,a young elephant needs its mother.Because it can't live without her.If a young elephant lives alone(独自地),53.____________
Some people help to take care of these orphan elephants in parks.54.____________They take care of these elephants in a park until(直到……为止)the orphan elephants can take care of themselves.Then,the keepers take the elephants back to the wild.The keepers need to teach a young elephant how to feed.To make the young elephant more comfortable,the keepers put its nose on a quilt.In the wild,young elephants will go under their mothers when it is too hot.55.____________
Orphan elephants are so clever that they won't forget where they live and who takes care of them.
A.When a young elephant gets lost and can't find the mother elephant,
B.And she is very patient(耐心的)with the baby elephant.
C.it can live happily and freely.
D.it can meet many dangers or get sick.
E.They need to take care of themselves.
F.They are called keepers.
G.In the park,the keepers put an umbrella over them.
答案:
51.B 根据“She teaches it many things.”可知,母象教幼象很多东西,可推出母象对幼象很有耐心,故选B。
52.A 根据“it becomes an orphan”可知,当幼象迷路找不到母象时,它会成为孤儿,故选A。
53.D 根据“If a young elephant lives alone”可知,幼象独自生活可能会遇到很多危险或者生病,故选D。
54.F 根据“They take care of these elephants in a park until the orphan elephants can take care of themselves. Then, the keepers take the elephants back to the wild.”可知,这些人被称为饲养员,他们照顾成为孤儿的大象,故选F。
55.G 根据“In the wild, young elephants will go under their mothers when it is too hot.”可知,在公园里,饲养员会在热的时候给幼象撑伞,故选G。
52.A 根据“it becomes an orphan”可知,当幼象迷路找不到母象时,它会成为孤儿,故选A。
53.D 根据“If a young elephant lives alone”可知,幼象独自生活可能会遇到很多危险或者生病,故选D。
54.F 根据“They take care of these elephants in a park until the orphan elephants can take care of themselves. Then, the keepers take the elephants back to the wild.”可知,这些人被称为饲养员,他们照顾成为孤儿的大象,故选F。
55.G 根据“In the wild, young elephants will go under their mothers when it is too hot.”可知,在公园里,饲养员会在热的时候给幼象撑伞,故选G。
查看更多完整答案,请扫码查看