第11页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
IV.阅读理解(共15小题,计20分)
第一节:阅读下面A、B、C三篇材料,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)
A(期中.22−23西安交大附中)
It is Saturday tomorrow.Our teacher will take us to a farm and do some outdoor activities there.It's a good place for us to have fun.We can sing,dance,draw,fly kites and have a picnic there.Today our teacher tells us some rules of the outdoor activities.Please look at them.
Rules and Signs(标志)of the Outdoor Activities
Don't run fast after each other during the outdoor activities.
Don't climb the trees or walls on the farm.You may fall down and hurt your legs or arms.
There are many trees and a lot of grass on the farm.Anybody mustn't play with fire or cook food.It's very dangerous.
There is a river near the farm.Don't go swimming in it.Don't be close to it.It's dangerous too.
What's more,our teacher asks us not to go anywhere alone(独自).We must keep safe during the outdoor activities.
( )41.What day is it today?
A.It's Saturday. B.It's Friday.
C.It's Thursday. D.It's Sunday.
( )42.What does the first sign mean in English?
A.No swimming. B.No walking.
C.No running fast. D.No playing football.
( )43.What can't the students do when they see the fourth sign?
A.They can't swim in the river.
B.They can't swim alone.
C.They can't swim without swimming caps.
D.They can't swim in the swimming pool.
第一节:阅读下面A、B、C三篇材料,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)
A(期中.22−23西安交大附中)
It is Saturday tomorrow.Our teacher will take us to a farm and do some outdoor activities there.It's a good place for us to have fun.We can sing,dance,draw,fly kites and have a picnic there.Today our teacher tells us some rules of the outdoor activities.Please look at them.
Rules and Signs(标志)of the Outdoor Activities
What's more,our teacher asks us not to go anywhere alone(独自).We must keep safe during the outdoor activities.
( )41.What day is it today?
A.It's Saturday. B.It's Friday.
C.It's Thursday. D.It's Sunday.
( )42.What does the first sign mean in English?
A.No swimming. B.No walking.
C.No running fast. D.No playing football.
( )43.What can't the students do when they see the fourth sign?
A.They can't swim in the river.
B.They can't swim alone.
C.They can't swim without swimming caps.
D.They can't swim in the swimming pool.
答案:
41.B 根据“It is Saturday tomorrow.”可知,明天是星期六,今天是星期五,故选B。
42.C 根据“Don't run fast after each other during the outdoor activities.”可知,第一个标志的意思是不要飞快地跑闹追逐,故选C。
43.A 根据“There is a river near the farm. Don't go swimming in it.”可知,看见第四个标志时,学生们不能在河里游泳,故选A。
42.C 根据“Don't run fast after each other during the outdoor activities.”可知,第一个标志的意思是不要飞快地跑闹追逐,故选C。
43.A 根据“There is a river near the farm. Don't go swimming in it.”可知,看见第四个标志时,学生们不能在河里游泳,故选A。
B(期中.23−24西安莲湖区)
Every school has its rules.There are some rules in Singapore's schools too.Now let's read the school rules in a middle school in Singapore.
National song.Students and teachers must sing the national song in the morning every school day.
School uniforms.Students should wear school uniforms at school.They can't wear their own clothes at school.
Be on time.Students should get to school on time every school day.In the morning,students should be in school by 7:15 a.m.In the afternoon,they must be in school by 12:35 p.m.But on Wednesdays,they do sports,so they can get to school by 11:00.
Leave school.Students can't go out of school alone.If someone needs to leave school,the parents must come to school to pick their children up.
Visitors(来访者)to the school.Visitors to the school should report to the General Office first.They can't get into the school without permission(允许).
( )44.How many school rules are there in this passage?
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
( )45.Students should wear at school.
A.their own clothes B.white T - shirts
C.blue trousers D.school uniforms
( )46.Which of the following is TRUE about the rules in Maris Stella High School?
A.Students sing the national song every morning.
B.Students should be in school at 7:30 a.m.
C.Students can leave school alone.
D.With permission,visitors can get into the school.
Every school has its rules.There are some rules in Singapore's schools too.Now let's read the school rules in a middle school in Singapore.
National song.Students and teachers must sing the national song in the morning every school day.
School uniforms.Students should wear school uniforms at school.They can't wear their own clothes at school.
Be on time.Students should get to school on time every school day.In the morning,students should be in school by 7:15 a.m.In the afternoon,they must be in school by 12:35 p.m.But on Wednesdays,they do sports,so they can get to school by 11:00.
Leave school.Students can't go out of school alone.If someone needs to leave school,the parents must come to school to pick their children up.
Visitors(来访者)to the school.Visitors to the school should report to the General Office first.They can't get into the school without permission(允许).
( )44.How many school rules are there in this passage?
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
( )45.Students should wear at school.
A.their own clothes B.white T - shirts
C.blue trousers D.school uniforms
( )46.Which of the following is TRUE about the rules in Maris Stella High School?
A.Students sing the national song every morning.
B.Students should be in school at 7:30 a.m.
C.Students can leave school alone.
D.With permission,visitors can get into the school.
答案:
[短文大意]本文介绍了新加坡一个学校的校规。
44.C 根据“National song.”“School uniforms.”“Be on time.”“Leave school.”“Visitors to the school.”可知,本文一共介绍了五条校规,故选C。
45.D 根据“Students should wear school uniforms at school.”可知,学生们在学校要穿校服,故选D。
46.D 根据“They can't get into the school without permission.”可知,未经允许不能进入学校,那么经过允许可以进入学校,故选D。
44.C 根据“National song.”“School uniforms.”“Be on time.”“Leave school.”“Visitors to the school.”可知,本文一共介绍了五条校规,故选C。
45.D 根据“Students should wear school uniforms at school.”可知,学生们在学校要穿校服,故选D。
46.D 根据“They can't get into the school without permission.”可知,未经允许不能进入学校,那么经过允许可以进入学校,故选D。
C典故商鞅立木
Shang Yang is an official(官员)in the state of Qin during the Warring States period(战国时期).To make Qin be a stronger and better state,Shang Yang makes some new laws(法律).But the question is:How can he make people trust(信任)him and follow the rules?
Shang Yang gets an idea.He sets up a tall wooden pole near the south gate of the city.Then he brings his people together and tells them,“Anyone who can move the pole to the north gate will(将)get 10 pieces of gold."People think this is very strange and don't try to move the pole.
Later,Shang Yang says,“Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate."This time,a man stands up and moves the pole.Shang Yang gives him 50 pieces of gold.
After that,people think that they can Shang Yang.So they follow Shang Yang's new laws.Qin becomes stronger.
( )47.From Paragraph 1,what does Shang Yang want people to do?
A.To follow his new laws. B.To ask him questions.
C.To become good officials. D.To make friends with others.
( )48.Why does Shang Yang give gold to the person who moves a wooden pole?
A.To help people build a new north gate.
B.To test if the people are strong enough.
C.To teach people a lesson about hard work.
D.To let people know he can keep his word.
( )49.Which of the following words can fill in the blank in the last paragraph?
A.change into B.move to C.believe in D.think about
( )50.What can we learn from the passage?
A.There was no law in the state of Qin.
B.People in the state of Qin lived a free life.
C.Keeping one's word can win people's trust.
D.Using a wooden pole to build trust is strange.
Shang Yang is an official(官员)in the state of Qin during the Warring States period(战国时期).To make Qin be a stronger and better state,Shang Yang makes some new laws(法律).But the question is:How can he make people trust(信任)him and follow the rules?
Shang Yang gets an idea.He sets up a tall wooden pole near the south gate of the city.Then he brings his people together and tells them,“Anyone who can move the pole to the north gate will(将)get 10 pieces of gold."People think this is very strange and don't try to move the pole.
Later,Shang Yang says,“Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate."This time,a man stands up and moves the pole.Shang Yang gives him 50 pieces of gold.
After that,people think that they can Shang Yang.So they follow Shang Yang's new laws.Qin becomes stronger.
( )47.From Paragraph 1,what does Shang Yang want people to do?
A.To follow his new laws. B.To ask him questions.
C.To become good officials. D.To make friends with others.
( )48.Why does Shang Yang give gold to the person who moves a wooden pole?
A.To help people build a new north gate.
B.To test if the people are strong enough.
C.To teach people a lesson about hard work.
D.To let people know he can keep his word.
( )49.Which of the following words can fill in the blank in the last paragraph?
A.change into B.move to C.believe in D.think about
( )50.What can we learn from the passage?
A.There was no law in the state of Qin.
B.People in the state of Qin lived a free life.
C.Keeping one's word can win people's trust.
D.Using a wooden pole to build trust is strange.
答案:
[短文大意]本文主要讲述了商鞅立木的故事。
47.A 细节理解题。根据“But the question is: How can he make people trust him and follow the rules?”可知,他想让人们信服并遵守他制定的法律,故选A。
48.D 根据“Later, Shang Yang says, 'Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate.' This time, a man stands up and moves the pole... Shang Yang gives him 50 pieces of gold.”可知,商鞅这样做是为了让人们知道他能信守诺言,故选D。
49.C 根据“So they follow Shang Yang's new laws.”可知,人们信任商鞅,并遵守商鞅的新律法,因此空处应填believe in,故选C。
50.C 本文讲述了商鞅想要百姓遵守新的律法,于是想到用奖励搬柱子的人的办法让人们相信他是一个言出必行的人,从而使变法顺利进行的故事。通过这个故事我们明白了信守承诺才能赢得人们的信任,故选C。
47.A 细节理解题。根据“But the question is: How can he make people trust him and follow the rules?”可知,他想让人们信服并遵守他制定的法律,故选A。
48.D 根据“Later, Shang Yang says, 'Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate.' This time, a man stands up and moves the pole... Shang Yang gives him 50 pieces of gold.”可知,商鞅这样做是为了让人们知道他能信守诺言,故选D。
49.C 根据“So they follow Shang Yang's new laws.”可知,人们信任商鞅,并遵守商鞅的新律法,因此空处应填believe in,故选C。
50.C 本文讲述了商鞅想要百姓遵守新的律法,于是想到用奖励搬柱子的人的办法让人们相信他是一个言出必行的人,从而使变法顺利进行的故事。通过这个故事我们明白了信守承诺才能赢得人们的信任,故选C。
第二节:根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题,计5分)
(月考.22−23陕师大附中)Hello!I'm Peter,a student from Guangdong.51.____________Here are some things we have to know when we take a swimming class.
52.____________
The swimming pool(游泳池)in our school is very big,so we can’t swim in it by ourselves.We must have a teacher with us every time we go to swim in the pool.I think this rule is good for us.
No food in the pool.
We must know that the pool is for taking our lessons.53.____________So we can't bring food there.We can eat before or after we have swimming classes.
Don't fight in the pool.
We can play in the pool,but we can't fight there.54.____________We must know it's not good to fight and fighting in the pool can be really dangerous.
55.____________
Near the swimming pool,the floor(地板)is wet(湿的).This can be very dangerous.So,parents must tell their children not to do that when they have fun.
It's important for us to learn to swim.But we must remember all of these rules when we are having swimming classes.I'm sure they will be very useful for us.
A.Don't run.
B.This is very important.
C.Don't swim in the pool without a teacher.
D.Tell the teachers when we don't feel well.
E.Every student must keep the swimming pool clean.
F.So we must follow the rules when we are swimming.
G.This year our school has swimming lessons and all the students have to take them.
(月考.22−23陕师大附中)Hello!I'm Peter,a student from Guangdong.51.____________Here are some things we have to know when we take a swimming class.
52.____________
The swimming pool(游泳池)in our school is very big,so we can’t swim in it by ourselves.We must have a teacher with us every time we go to swim in the pool.I think this rule is good for us.
No food in the pool.
We must know that the pool is for taking our lessons.53.____________So we can't bring food there.We can eat before or after we have swimming classes.
Don't fight in the pool.
We can play in the pool,but we can't fight there.54.____________We must know it's not good to fight and fighting in the pool can be really dangerous.
55.____________
Near the swimming pool,the floor(地板)is wet(湿的).This can be very dangerous.So,parents must tell their children not to do that when they have fun.
It's important for us to learn to swim.But we must remember all of these rules when we are having swimming classes.I'm sure they will be very useful for us.
A.Don't run.
B.This is very important.
C.Don't swim in the pool without a teacher.
D.Tell the teachers when we don't feel well.
E.Every student must keep the swimming pool clean.
F.So we must follow the rules when we are swimming.
G.This year our school has swimming lessons and all the students have to take them.
答案:
[短文大意]本文介绍了在Peter的学校上游泳课要遵守的规则。
[备选项分析]
51.G 根据“Here are some things we have to know when we take a swimming class.”可知,下面介绍了一些上游泳课要知道的事情,说明Peter的学校里有游泳课,故选G。
52.C 根据“The swimming pool in our school is very big, so we can't swim in it by ourselves. We must have a teacher with us every time we go to swim in the pool.”可知,本段介绍了在没有老师的情况下不能在游泳池里游泳,故选C。
53.E 根据“We must know that the pool is for taking our lessons.”可知,游泳池是上课的地方,所以要保持干净,不能带食物去那儿,故选E。
54.B 根据“We must know it’s not good to fight and fighting in the pool can be really dangerous.”可知,打架不好而且很危险,所以不能在游泳池打架,这点很重要,故选B。
55.A 根据“Near the swimming pool, the floor is wet. This can be very dangerous.”可知,在游泳池附近,地板是湿的,所以不要跑,很危险,故选A。
[备选项分析]
51.G 根据“Here are some things we have to know when we take a swimming class.”可知,下面介绍了一些上游泳课要知道的事情,说明Peter的学校里有游泳课,故选G。
52.C 根据“The swimming pool in our school is very big, so we can't swim in it by ourselves. We must have a teacher with us every time we go to swim in the pool.”可知,本段介绍了在没有老师的情况下不能在游泳池里游泳,故选C。
53.E 根据“We must know that the pool is for taking our lessons.”可知,游泳池是上课的地方,所以要保持干净,不能带食物去那儿,故选E。
54.B 根据“We must know it’s not good to fight and fighting in the pool can be really dangerous.”可知,打架不好而且很危险,所以不能在游泳池打架,这点很重要,故选B。
55.A 根据“Near the swimming pool, the floor is wet. This can be very dangerous.”可知,在游泳池附近,地板是湿的,所以不要跑,很危险,故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看