第55页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
单元阅读提优专训
- 天天收到了英国笔友Peter的一封信。阅读信件,完成下列任务。
- 主题:生活与学习—学校生活
- 语篇类型:信件
Dear Tiantian,
My music lesson was wonderful last week! We have a Chinese exchange student (交换生), Xiaofei at our school. He is now in our Music Club. He has a great instrument (乐器) from China. I can't remember (记起) what it's called, but it has two strings (弦), and it looks like a violin. It sounds nice! Do you know what it is?
I didn't like the music lesson before. Because I thought it was boring (枯燥的). But now I'm very interested in Chinese music. What Chinese music do you think I can listen to? The school holidays are coming soon, so I can learn more about Chinese music during the holidays.
John and I will start to learn Biology (生物), Geography (地理) and History this year. I'm really excited! I look forward to hearing from you!
Peter
任务一:根据信件内容,选择正确的答案。
( ) 1. Who writes this letter?
A. Tiantian.
B. Xiaofei.
C. Peter.
( ) 2. Which is Xiaofei's instrument?

( ) 3. What is Peter excited about this year?
A. The School Music Club.
B. New subjects to learn.
C. Xiaofei's coming.
任务二:根据信件内容,回答问题。
1. Does Peter like Chinese music?____________________
2. Which instrument do you like? 新题型·开放题____________________
- 天天收到了英国笔友Peter的一封信。阅读信件,完成下列任务。
- 主题:生活与学习—学校生活
- 语篇类型:信件
Dear Tiantian,
My music lesson was wonderful last week! We have a Chinese exchange student (交换生), Xiaofei at our school. He is now in our Music Club. He has a great instrument (乐器) from China. I can't remember (记起) what it's called, but it has two strings (弦), and it looks like a violin. It sounds nice! Do you know what it is?
I didn't like the music lesson before. Because I thought it was boring (枯燥的). But now I'm very interested in Chinese music. What Chinese music do you think I can listen to? The school holidays are coming soon, so I can learn more about Chinese music during the holidays.
John and I will start to learn Biology (生物), Geography (地理) and History this year. I'm really excited! I look forward to hearing from you!
Peter
任务一:根据信件内容,选择正确的答案。
( ) 1. Who writes this letter?
A. Tiantian.
B. Xiaofei.
C. Peter.
( ) 2. Which is Xiaofei's instrument?
( ) 3. What is Peter excited about this year?
A. The School Music Club.
B. New subjects to learn.
C. Xiaofei's coming.
任务二:根据信件内容,回答问题。
1. Does Peter like Chinese music?____________________
2. Which instrument do you like? 新题型·开放题____________________
答案:
C 【点拨】根据信的开头和落款可知,这封信是Peter写给天天的。
@@C 【点拨】由“...but it has two strings (弦), and it looks like a violin.”可知,这种乐器有两根弦,并且看起来像小提琴,是二胡。
@@B 【点拨】由“John and I will start to learn Biology (生物), Geography (地理) and History this year. I’m really excited!”可知,Peter因为今年新学的课程而兴奋。
@@Yes, he does. 【点拨】由“But now I’m very interested in Chinese music.”可知,Peter喜欢中国音乐。
@@The piano. (答案不唯一,合理即可)
@@C 【点拨】由“...but it has two strings (弦), and it looks like a violin.”可知,这种乐器有两根弦,并且看起来像小提琴,是二胡。
@@B 【点拨】由“John and I will start to learn Biology (生物), Geography (地理) and History this year. I’m really excited!”可知,Peter因为今年新学的课程而兴奋。
@@Yes, he does. 【点拨】由“But now I’m very interested in Chinese music.”可知,Peter喜欢中国音乐。
@@The piano. (答案不唯一,合理即可)
- 阅读鲤鱼跳龙门的故事,完成下列任务。
- 主题:生活与学习—坚持努力提升自我
- 语篇类型:童话故事
□Long long ago, there was a little koi (锦鲤). It lived in a small river. It was very smart. It had a dream: jump over that high Dragon Gate and go into a wider world. So it began to practice (练习) jumping.
□After a long time of hard work, it began to prepare (准备) to jump. But all its friends didn't believe it. They thought it was too small to jump over the Dragon Gate.
□The little koi didn't give up (放弃). It believed that it could. It tried again and again, and finally jumped over the Dragon Gate.
□At this time, it turned into a big dragon. It flew back to its friends and said, "Don't be afraid! I'm your friend, Little Koi. I jumped over the Dragon Gate, so I became a dragon. The outside world is more beautiful! You all can have a try bravely!"
任务一:新考法·图文转换 根据故事内容,给各段配图。将序号填在段前方框中。

任务二:根据故事内容,判断下列句子正(T)误(F)。
( ) 1. The little koi wanted to see the outside world.
( ) 2. It was hard for the little koi to jump over the Dragon Gate.
( ) 3. The little koi's friends helped it a lot when it began to jump.
( ) 4. The little koi became a dragon when it jumped over the Dragon Gate.
( ) 5. Finally, the little koi told its family not to jump over the Dragon Gate.
- 主题:生活与学习—坚持努力提升自我
- 语篇类型:童话故事
□Long long ago, there was a little koi (锦鲤). It lived in a small river. It was very smart. It had a dream: jump over that high Dragon Gate and go into a wider world. So it began to practice (练习) jumping.
□After a long time of hard work, it began to prepare (准备) to jump. But all its friends didn't believe it. They thought it was too small to jump over the Dragon Gate.
□The little koi didn't give up (放弃). It believed that it could. It tried again and again, and finally jumped over the Dragon Gate.
□At this time, it turned into a big dragon. It flew back to its friends and said, "Don't be afraid! I'm your friend, Little Koi. I jumped over the Dragon Gate, so I became a dragon. The outside world is more beautiful! You all can have a try bravely!"
任务一:新考法·图文转换 根据故事内容,给各段配图。将序号填在段前方框中。
任务二:根据故事内容,判断下列句子正(T)误(F)。
( ) 1. The little koi wanted to see the outside world.
( ) 2. It was hard for the little koi to jump over the Dragon Gate.
( ) 3. The little koi's friends helped it a lot when it began to jump.
( ) 4. The little koi became a dragon when it jumped over the Dragon Gate.
( ) 5. Finally, the little koi told its family not to jump over the Dragon Gate.
答案:
D C B A
@@T 【点拨】由第一段中的“It had a dream: jump over that high Dragon Gate and go into a wider world.”可知,小锦鲤想看看外面的世界。
@@T 【点拨】由第二段中的“After a long time of hard work, it began to prepare (准备) to jump.”可知,对于小锦鲤而言,想跳龙门很难。
@@F 【点拨】由第二段中的“But all its friends didn’t believe it. They thought it was too small to jump over the Dragon Gate.”可知,小锦鲤跳龙门时,它的朋友们并没有帮助它,而是不相信它能跳过去。
@@T 【点拨】由第三段最后一句“... finally jumped over the Dragon Gate.”和第四段第一句“At this time, it turned into a big dragon.”可知,小锦鲤跃过龙门,变成了一条龙。
@@F 【点拨】由第四段中的“It flew back to its friends and said, ‘... You all can have a try bravely!’ ”可知,最后变成龙的小锦鲤鼓励朋友们一起跃龙门,而不是不让家人跃龙门。
@@T 【点拨】由第一段中的“It had a dream: jump over that high Dragon Gate and go into a wider world.”可知,小锦鲤想看看外面的世界。
@@T 【点拨】由第二段中的“After a long time of hard work, it began to prepare (准备) to jump.”可知,对于小锦鲤而言,想跳龙门很难。
@@F 【点拨】由第二段中的“But all its friends didn’t believe it. They thought it was too small to jump over the Dragon Gate.”可知,小锦鲤跳龙门时,它的朋友们并没有帮助它,而是不相信它能跳过去。
@@T 【点拨】由第三段最后一句“... finally jumped over the Dragon Gate.”和第四段第一句“At this time, it turned into a big dragon.”可知,小锦鲤跃过龙门,变成了一条龙。
@@F 【点拨】由第四段中的“It flew back to its friends and said, ‘... You all can have a try bravely!’ ”可知,最后变成龙的小锦鲤鼓励朋友们一起跃龙门,而不是不让家人跃龙门。
查看更多完整答案,请扫码查看