第42页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 新情境·成语故事 阅读画龙点睛的故事,选择正确的答案。
- 主题:做人与做事—行为管理
- 语篇类型:成语故事
Zhang Sengyao was a famous painter. One day, the emperor ( 皇帝 ) asked him to draw four dragons on the wall of the temple ( 寺庙 ).
____▲____ The dragons looked like real ones. Many people went to see the dragons.
"Wow! Great dragons! But the dragons have no eyes," they said.
"If I draw eyes for them, they will fly away," Zhang Sengyao said.
Nobody believed ( 相信 ) this. So Zhang Sengyao took up ( 拿起 ) his brush and drew eyes for two of the dragons. In no time, they broke the wall and flew into the sky. People were surprised. Then they saw that there were only two dragons left on the wall.
( ) 1. The emperor asked Zhang Sengyao to ________.
A. draw four dragons on the wall of the temple
B. show the dragons he painted to people
C. add eyes to the dragons he drew on the wall
( ) 2. Which can be put in “____▲____” in Paragraph 2?
A. It took him three days to finish the painting.
B. The emperor asked his sons to learn painting from the painter.
C. Zhang Sengyao didn't want people to watch him painting.
( ) 3. The underlined word "brush" means “________” in Chinese. 新考法·词义猜测
A. 砚台
B. 毛笔
C. 宣纸
( ) 4. Why did Zhang Sengyao draw eyes for two dragons? 新考法·细节理解
A. Because people didn't believe what he said.
B. Because the emperor asked him to do that.
C. Because he wanted people to see dragons.
( ) 5. What happened at last? 新考法·细节理解
① Zhang Sengyao got lots of gifts from people.
② The two dragons with eyes flew into the sky quickly.
③ The emperor was angry with Zhang Sengyao.
④ The two dragons without eyes were still on the wall.
A. ①③
B. ①④
C. ②④
- 主题:做人与做事—行为管理
- 语篇类型:成语故事
Zhang Sengyao was a famous painter. One day, the emperor ( 皇帝 ) asked him to draw four dragons on the wall of the temple ( 寺庙 ).
____▲____ The dragons looked like real ones. Many people went to see the dragons.
"Wow! Great dragons! But the dragons have no eyes," they said.
"If I draw eyes for them, they will fly away," Zhang Sengyao said.
Nobody believed ( 相信 ) this. So Zhang Sengyao took up ( 拿起 ) his brush and drew eyes for two of the dragons. In no time, they broke the wall and flew into the sky. People were surprised. Then they saw that there were only two dragons left on the wall.
( ) 1. The emperor asked Zhang Sengyao to ________.
A. draw four dragons on the wall of the temple
B. show the dragons he painted to people
C. add eyes to the dragons he drew on the wall
( ) 2. Which can be put in “____▲____” in Paragraph 2?
A. It took him three days to finish the painting.
B. The emperor asked his sons to learn painting from the painter.
C. Zhang Sengyao didn't want people to watch him painting.
( ) 3. The underlined word "brush" means “________” in Chinese. 新考法·词义猜测
A. 砚台
B. 毛笔
C. 宣纸
( ) 4. Why did Zhang Sengyao draw eyes for two dragons? 新考法·细节理解
A. Because people didn't believe what he said.
B. Because the emperor asked him to do that.
C. Because he wanted people to see dragons.
( ) 5. What happened at last? 新考法·细节理解
① Zhang Sengyao got lots of gifts from people.
② The two dragons with eyes flew into the sky quickly.
③ The emperor was angry with Zhang Sengyao.
④ The two dragons without eyes were still on the wall.
A. ①③
B. ①④
C. ②④
答案:
A 【点拨】由第一段可知,皇帝让张僧繇在寺庙墙上画四条龙。
@@A 【点拨】由下文“The dragons looked like real ones.”可知,选项A “It took him three days to finish the painting.”符合语境。
@@B 【点拨】由“took up”以及“drew eyes for two of the dragons”可知,能画眼睛的只能是毛笔。
@@A 【点拨】由“If I draw eyes for them, they will fly away”以及“Nobody believed (相信) this. So Zhang Sengyao...drew eyes for two of the dragons.”可知,人们不相信张僧繇说的话,所以他才给龙画上眼睛。
@@C 【点拨】由最后一段可知,张僧繇给两条龙画上眼睛后,两条龙就飞上了天空。两条没有眼睛的龙还在墙上。
@@A 【点拨】由下文“The dragons looked like real ones.”可知,选项A “It took him three days to finish the painting.”符合语境。
@@B 【点拨】由“took up”以及“drew eyes for two of the dragons”可知,能画眼睛的只能是毛笔。
@@A 【点拨】由“If I draw eyes for them, they will fly away”以及“Nobody believed (相信) this. So Zhang Sengyao...drew eyes for two of the dragons.”可知,人们不相信张僧繇说的话,所以他才给龙画上眼睛。
@@C 【点拨】由最后一段可知,张僧繇给两条龙画上眼睛后,两条龙就飞上了天空。两条没有眼睛的龙还在墙上。
查看更多完整答案,请扫码查看