2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇》

第152页
体裁:记叙文
主题:家庭主妇转型为竞技自行车手
词数:291
难度:★★★★★
用时:8 分钟
At the age of 52, Elaine Plant never expected to become a competitive cyclist (a person who rides a bicycle). Cycling was not a part of her busy life, which was focused on raising three children and running a family business. But in 2014, everything changed when her husband decided to join a charity bike ride. Elaine decided to join him and took out an old mountain bike from the garage (车库). That first ride was 15 miles, and it was very challenging. Elaine had to push her bike up many hills, but she started to feel curious about cycling.
Driven by her growing interest, Elaine soon got a new road bike from her husband. On her first ride with it, she had trouble with the brakes and nearly missed a crossroads, but she was undeterred. Her confidence grew as she practised, and she joined a local cycling club, the Bicester Millennium. There, she met other cyclists who taught her how to ride up hills, use the gears (变速器) properly and ride safely in a group. Elaine's love for cycling grew stronger, and she started competing in events. She even bought a special bike to try time trials (计时赛).
One evening before the club's first cyclo-cross (自行车越野赛), Elaine was getting her bike ready. Her husband put his hand on her shoulder and said, "Remember how you couldn't brake well before? Look how far you've come!" Elaine smiled and replied, " ▲ "
Now, Elaine encourages other women to try cycling. She says, "Challenge yourself! Enjoy being on your bike and connect with others. Cycling changed my life and helped me find myself."
(
C
) 1. What made Elaine start cycling?
A. Her love for mountain biking from an early age.
B. Her husband's encouragement.
C. Her first-ride experience and curiosity.
D. Her wish to win cycling competitions.
(
D
) 2. What does the underlined word "undeterred" in Paragraph 2 mean?
A. Not skilled.
B. Not injured.
C. Not experienced.
D. Not stopped.
(
B
) 3. Which of the following can be put into " ▲ " in Paragraph 3?
A. But I still need a new bike.
B. This time, I'm ready.
C. Maybe I should not join the race.
D. You've been a great teacher.
(
A
) 4. Which word can best describe Elaine according to the passage?
A. Strong-willed.
B. Warm-hearted.
C. Patient.
D. Responsible.
(
C
) 5. What might be the best title for the passage?
A. The Benefits of Exercising
B. Freeing Yourself from a Family Business
C. Finding Yourself Through Cycling
D. The Cycling Club's Achievements
答案: 1.C 由第一段中的That first ride was 15 miles, and it was very challenging. Elaine had to push her bike up many hills, but she started to feel curious about cycling.可知,第一次骑行的经历以及由此产生的好奇心让伊莱恩开始了骑行。故选C。
2.D 由第二段中的On her first ride with it, she had trouble with the brakes and nearly missed a crossroads, but she was undeterred. Her confidence grew as she practised .可知,她在第一次骑新车时遇到了刹车问题还差点错过十字路口。但她没有被这些困难阻止,反而在不断练习中增强信心。由此可知,undeterred意为未受阻的。故选D。
3.B 由第三段中丈夫的话Remember how you couldn’t brake well before? Look how far you’ve come!并结合前文提及的伊莱恩经过努力已取得很大进步可知,伊莱恩面对即将到来的比赛应是做好了准备。B项这次,我已经准备好了符合语境。故选B。
4.A 通读全文可知,52岁的伊莱恩由一位忙于家庭的主妇成为竞技自行车手。尽管初期练习时遭遇许多困难,但她没有停下脚步,仍然坚持练习、不断进步,这足以体现她坚强的意志。故选A。
5.C 通读全文,尤其是由最后一段中的Cycling changed my life and helped me find myself.可知,文章讲述了伊莱恩从最初尝试骑行到逐渐热爱并参加比赛,最终通过骑行找到自我的故事。因此,C项通过骑行找回自我符合文意。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭