2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年春如金卷中考英语完形阅读与语法160篇》

第143页
体裁:记叙文
主题:善良与恶意
词数:292
难度:★★★★★
用时:8 分钟
Once upon a time, there lived a farmer who had some land. His name was Tuan and he was a very kind person. Whenever someone fell ill or was in need, Tuan was always there to help. He appeared to be loved by all.
But there was one person who hated Tuan very much. He was Juan, a neighbour of Tuan. He sat around all day and hardly put much effort into his land. When the harvest season arrived every year, Juan found that he had very few crops to sell. But Tuan made more money by selling his crops. Juan was jealous of Tuan and he was very angry.
One year, just days before Tuan was to harvest his crops, Juan did something terrible. He secretly set fire to Tuan’s crops at night. Tuan was asleep at that time and didn’t know about the fire at all. Luckily, one of his neighbours discovered it and saved most of Tuan’s crops. Tuan was sad, but he managed to sell the rest of his crops at a good price.
A few days later, Tuan found that Juan’s son was ill. He was so badly ill that the village doctor was unable to treat his illness. Tuan rushed to the town that was ten miles away and brought back a more experienced doctor. This doctor was able to treat the disease and gave the boy some medicine. Hours later, the boy slept soundly and Tuan went with the doctor to take him back to the town.
The next day, Juan went to Tuan’s house. He told Tuan the truth and apologized to him. Hearing that, Tuan laughed. He had already known the truth before, but that didn’t stop him from helping the sick boy!
(
C
) 1. Which word can best describe Juan?
A. Kind-hearted.
B. Rich.
C. Lazy.
D. Hard-working.
(
A
) 2. What caused Juan to set fire to Tuan’s field?
A. His jealousy.
B. His illness.
C. His poor family.
D. His victory.
(
D
) 3. What is the correct order of the following events?
a. Juan’s son fell ill.
b. Tuan sold the remaining crops.
c. Juan set fire to Tuan’s crops.
d. Juan came to say sorry to Tuan.
A. b-d-a-c
B. c-b-d-a
C. c-d-a-b
D. c-b-a-d
(
C
) 4. Which of the following is TRUE according to the story?
A. Juan helped Tuan when his crops were burnt.
B. Tuan’s son recovered from his illness quickly.
C. Tuan knew the truth about the fire before Juan told him.
D. Juan’s son died because the village doctor couldn’t treat him.
(
B
) 5. What does the writer want to tell us by telling this story?
A. He that runs fastest gets the ring.
B. He that is kind wins the victory.
C. He that climbs high falls heavily.
D. He that gains time gains all things.
答案: 1.C 由第二段中的“He was Juan, a neighbour of Tuan. He sat around all day and hardly put much effort into his land.”可知,Juan 是一个懒惰的人。故选 C。 2.A 由第二段中的“... Juan found that he had very few crops to sell. But Tuan made more money by selling his crops. Juan was jealous of Tuan and he was very angry.”可知,Tuan 卖农作物赚的钱比 Juan 多,所以 Juan 很忌妒,他的忌妒导致他烧了 Tuan 的庄稼。故选 A。 3.D 由第三段中的“He secretly set fire to Tuan’s crops at night.”和“Tuan was sad, but he managed to sell the rest of his crops at a good price.”、第四段中的“A few days later, Tuan found that Juan’s son was ill.”以及最后一段中的“He told Tuan the truth and apologized to him.”可知,正确的顺序是 c-b-a-d。故选 D。 4.C 由最后一段中的“Hearing that, Tuan laughed. He had already known the truth before”可知,Tuan 在 Juan 说出火灾真相之前就已经知晓。C 项表述正确。故选 C。 5.B 通读全文可知,本文主要讲述了一个名叫 Tuan 的善良的农民和有嫉妒心的邻居 Juan 之间的故事。故事告诉我们,善良的人总会得到好的回报。B 项“善良的人终将获得胜利”符合文意。故选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭