第24页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
五、完形填空。
There are purple clothes, purple handbags, purple bicycles, purple furniture, and even purple computers! So purple is one of the most 1 colours today. But in the past, purple was a very expensive and unusual colour. Let's take a look at the rich 2 of the colour purple.
Some scientists believe that the first plants to appear on the earth over 500 million years ago 3 looked purple, not green. Plants today are green because 4 use green chlorophyll (叶绿素) to produce energy. 5 these early plants probably used something called retinene (视黄醛), which is a dark purple colour.
During the time of the Roman Empire, it was very 6 to make purple dye(染料). The dye came from sea snails(海螺). But 10,000 dead sea snails 7 you just one gram(克) of purple dye as well as a very bad smell! This 8 purple dye was called Tyrian purple, and it was the preferred 9 of emperors.
In 16th-century Britain, purple was 10 for the king's family members. Queen Elizabeth I's clothes were purple, but ordinary people were not allowed to 11 the colour.
In 1856, William Perkin, an 18-year-old 12 student, noticed something strange while doing an experiment(实验). The chemicals(化学药品) he used to clean his instruments 13 with the chemicals he used in his experiment and produced a bright purple colour. This 14 led Perkin to start a company using this chemical mixture to make purple dye. The dye was much 15 than sea-snail dye. Thanks to Perkin, now anyone can afford to wear purple clothes.
( )1.
( )2.
( )3.
( )4.
( )5.
( )6.
( )7.
( )8.
( )9.
( )10.
( )11.
( )12.
( )13.
( )14.
( )15.
There are purple clothes, purple handbags, purple bicycles, purple furniture, and even purple computers! So purple is one of the most 1 colours today. But in the past, purple was a very expensive and unusual colour. Let's take a look at the rich 2 of the colour purple.
Some scientists believe that the first plants to appear on the earth over 500 million years ago 3 looked purple, not green. Plants today are green because 4 use green chlorophyll (叶绿素) to produce energy. 5 these early plants probably used something called retinene (视黄醛), which is a dark purple colour.
During the time of the Roman Empire, it was very 6 to make purple dye(染料). The dye came from sea snails(海螺). But 10,000 dead sea snails 7 you just one gram(克) of purple dye as well as a very bad smell! This 8 purple dye was called Tyrian purple, and it was the preferred 9 of emperors.
In 16th-century Britain, purple was 10 for the king's family members. Queen Elizabeth I's clothes were purple, but ordinary people were not allowed to 11 the colour.
In 1856, William Perkin, an 18-year-old 12 student, noticed something strange while doing an experiment(实验). The chemicals(化学药品) he used to clean his instruments 13 with the chemicals he used in his experiment and produced a bright purple colour. This 14 led Perkin to start a company using this chemical mixture to make purple dye. The dye was much 15 than sea-snail dye. Thanks to Perkin, now anyone can afford to wear purple clothes.
( )1.
B
( )2.
A
( )3.
D
( )4.
B
( )5.
C
( )6.
C
( )7.
A
( )8.
C
( )9.
A
( )10.
D
( )11.
A
( )12.
B
( )13.
B
( )14.
C
( )15.
C
答案:
1. B 【点拨】peaceful 和平的;popular 流行的;exciting 令人兴奋的;serious 严重的,严肃的。根据上文“There are purple clothes, purple handbags, purple bicycles...”可知,紫色现在很流行。故选 B。2. A 【点拨】history 历史;style 方式,样式;research 研究;product 产品。根据下文内容可知,本文主要介绍紫色的历史。故选 A。3. D 【点拨】gradually 逐渐地;especially 特别;exactly 恰恰,确切地;probably 可能。根据上下文可知,并没有确切的证据表明第一批植物是紫色的,此处只是推测。故选 D。4. B 【点拨】others 其他(人或物);they 他(她、它)们;we 我们;some 一些。根据上下文可知,此处用 they 代指上文的 Plants,在从句中作主语。故选 B。5. C 【点拨】and 和;so 所以;but 但是;until 直到……为止。根据上下文可知,现在的植物使用绿色的叶绿素产生能量,但是早期的植物可能使用深紫色的视黄醛产生能量。前后存在转折关系。故选 C。6. C 【点拨】dangerous 危险的;common 普通的;difficult 困难的;strange 奇怪的。根据下文“But 10,000 dead sea snails 7 you just one gram(克) of purple dye”可知,过去制作紫色染料是非常困难的。故选 C。7. A 【点拨】句意:但是一万只死去的海螺只能让你获得一克紫色染料,还带有非常难闻的气味。get 得到,获得;pass 通过;waste 浪费;cost 花费。故选 A。8. C 【点拨】basic 基本的;harmful 有害的;special 特殊的;perfect 完美的。根据上文可知,这种紫色染料来自死海螺,是很特殊的紫色染料。故选 C。9. A 【点拨】colour 颜色;smell 气味,嗅觉;plant 植物;animal 动物。根据语境及常识可知泰雅紫是一种颜色。故选 A。10. D 【点拨】even 甚至;never 从未,绝不;seldom 很少;only 仅仅。根据下文“Queen Elizabeth I's clothes were purple, but ordinary people were not allowed to 11 the colour.”可知,在 16 世纪的英国,紫色只供王室成员使用。故选 D。11. A 【点拨】wear 穿,戴;sell 卖;change 改变;make 制作。根据语境可知,此处指不准普通人穿紫色的衣服。故选 A。12. B 【点拨】geography 地理;science 科学,理科;art 艺术;maths 数学。根据下文及常识可知,化学属于理科,此处 science 是“理科”的意思。故选 B。13. B 【点拨】compare 比较;mix 混合;collect 收集;keep 保持。根据下文“a company using this chemical mixture to make purple dye”可推知,此处表示清洁仪器的化学药品与实验中使用的化学药品混在一起产生了亮紫色。故选 B。14. C 【点拨】survey 调查;suggestion 建议;discovery 发现;exam 考试。根据上文“noticed something strange while doing an experiment(实验)”可推知,这是一个新发现。故选 C。15. C 【点拨】healthier 更健康的;thicker 更厚的;cheaper 更便宜的;darker 更深的。根据下文“Thanks to Perkin, now anyone can afford to wear purple clothes.”可知,这种紫色染料比用海螺制出的染料便宜得多,现在任何人都能买得起紫色的衣服。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看