2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版》

第69页
中考题型专练
一、综合填空。 [2024泰安新泰九年级期中]
根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,使文章通顺、完整。(每词限用一次)
记叙文     建议用时7min    难度★★
against, blow, luck, window, really, so, heavy, quiet, whole, pass
The news said that a heavy storm would come. Melanie had just got home from school when the sky began to get darker and the wind began to blow more 1.______. She hurried around the house to close the 2.______ so that rain wouldn't pour in. Luckily, Melanie's mom and dad got home from work before the sky was 3.______ dark.
Suddenly, the rain poured down. It was raining 4.______ heavily that Melanie could hardly see anything clearly, but she could certainly hear the wind. It whipped(鞭打) the trees around and hit 5.______ the windows and doors. The wind 6.______ hard. Then, everything went dark. The lights were off. For a moment, everybody sat 7.______, and then Melanie made her way to the kitchen for some flashlights. Melanie's dad went to get candles and her mom found some clothes to keep warm in the living room as they waited for the storm to 8.______.
By the next morning, the storm had gone away. The 9.______ neighborhood was in a mess, and everything was wet from the heavy rain. But everyone was safe, and there had been no real damage(损害). Melanie and her family felt 10.______ about that. It had actually been kind of fun, and it had certainly been an adventure!
答案: 一、1.heavily 2.windows 3.really 4.so 5.against 6.blew 7.quietly 8.pass 9.whole 10.lucky
二、阅读理解。 [2024烟台]
记叙文     建议用时6min    难度★★★
Wangari Maathai, a Nobel Peace Prize winner, was born on April1,1940,in Kenya(肯尼亚). Growing up in the countryside,Wangari was deeply connected to the land from an early age. This early experience with the environment
后来激发了她一生的工作,这给世界留下了难忘的印记。
With the help of a program,Wangari received her university education in the United States.After graduation,she returned to Kenya.In1971,she got a doctor's degree from the University of Nairobi,becoming the first woman doctor in East and Central Africa.But her greater achievement was outside the university.In1977,Wangari set up the Green Belt Movement,an organization focused on tree planting,environmental protection,and women's rights.She called on Kenyan women to plant trees in their hometown.This simple act not only helped to protect the environment but also made women powerful economically(经济地)and socially.
Wangari focused not only on environmental problems.She made great efforts to fight for democracy(民主) ,human rights,and social fairness.Her activism(激进主义)often put her in disagreement with the Kenyan government.As a result,she was put in prison(监狱)several times,but she kept fighting bravely.It was because of her tireless work that she was awarded the Nobel Peace Prize in2004.She became the first African woman to receive the award.
Wangari passed away on September25,2011, but her spirit continues to inspire a worldwide movement towards environmental protection and social fairness. Her book,Unbowed, records her life journey and the challenges she faced,offering an inspiration to countless people worldwide.Her story lives on through the millions of trees planted by the Green
Belt Movement and the countless lives she touched through her hard work.It serves as a reminder that even the smallest actions,like planting a tree,can have a great influence on the world.
1. For what purpose does the writer mention Wangari's early life in Paragraph1?
A. To describe how she grew up in the countryside.
B.To tell us why she studied hard for a doctor's degree.
C.To explain why she cared for environmental problems.
D.To show how she became a Nobel Peace Prize winner.
2. What does the underlined part “This simple act” mean in Paragraph2?
A.Setting up an organization.
B.Planting trees in Kenya.
C.Focusing on women's rights.
D.Fighting for democracy.
3. Why was Wangari put in prison several times?
A.Because there was something harmful in her book Unbowed.
B.Because she founded the Green Belt Movement organization.
C. Because the Kenyan government was angry with her activism.
D.Because she received her university education in the United States.
4. What can we learn from Wangari's story?
A.Small actions can make great differences.
B.Brave people should win the Nobel Prize.
C.Good education can help one be successful.
D.We shouldn't look down upon African women.
答案: 二、1.C 2.B 3.C 4.A

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭