2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第49页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
中考题型专练
一、语法填空。 [2024滨州
说明文 建议用时8min 难度★★★
阅读下面短文,用括号内所给词的适当形式填空,必要时可加助动词或情态动词。
The year2024celebrates
the Chinese Year of the Dragon. It is respected as a1.______(luck)year,fulll off hope for all.

Chinese people respect the dragon,and even see themselves as the descendants(后代)of the dragon.In Chinese culture,the dragon is a symbol of power and good luck.People believe it controls the water and brings a good harvest.So they 2.____________(admire)the dragon since ancient times.And people who are born in the dragon year are thought to be confident and unafraid to take risks.
But how did the dragon become one of the twelve3.________(animal)in the Chinese zodiac (生肖)?According to the legend,there was a party,and the order of the zodiac animals would be decided by the order in which they arrived.The dragon,although it had the ability4.______(fly),didn't come first because it stopped to make rain for farmers on5.______(it)way.So,it was the 6.______(five)one to arrive.
To show great respect towards the dragon,
Dragon Dance7.____________(start)by the
Chinese during the Han Dynasty.Now it has been spread all over the world.The length of dragons can be50to70meters because people believe that the 8.______(long)the dragon is,the more luck it will bring.But a small group9.__________(not run)a very long dragon because it needs great human power,much money and special skills.
The dragon is not just an animal in the
Chinese zodiac,it's also a powerful symbol that is rooted(根植)10.______(deep)in Chinese history and customs.
一、语法填空。 [2024滨州
说明文 建议用时8min 难度★★★
阅读下面短文,用括号内所给词的适当形式填空,必要时可加助动词或情态动词。
The year2024celebrates
the Chinese Year of the Dragon. It is respected as a1.______(luck)year,fulll off hope for all.
Chinese people respect the dragon,and even see themselves as the descendants(后代)of the dragon.In Chinese culture,the dragon is a symbol of power and good luck.People believe it controls the water and brings a good harvest.So they 2.____________(admire)the dragon since ancient times.And people who are born in the dragon year are thought to be confident and unafraid to take risks.
But how did the dragon become one of the twelve3.________(animal)in the Chinese zodiac (生肖)?According to the legend,there was a party,and the order of the zodiac animals would be decided by the order in which they arrived.The dragon,although it had the ability4.______(fly),didn't come first because it stopped to make rain for farmers on5.______(it)way.So,it was the 6.______(five)one to arrive.
To show great respect towards the dragon,
Dragon Dance7.____________(start)by the
Chinese during the Han Dynasty.Now it has been spread all over the world.The length of dragons can be50to70meters because people believe that the 8.______(long)the dragon is,the more luck it will bring.But a small group9.__________(not run)a very long dragon because it needs great human power,much money and special skills.
The dragon is not just an animal in the
Chinese zodiac,it's also a powerful symbol that is rooted(根植)10.______(deep)in Chinese history and customs.
答案:
1.lucky 【解析】所填词修饰名词year,应用形容词lucky。
2.have admired 【解析】由时间状语“since ancient times”可知,这里应用现在完成时,故填have admired。
3.animals 【解析】空前有数词twelve修饰,这里应用复数,故填animals。
4.to fly 【解析】“have the ability to do sth.”意为“有做某事的能力”,故填to fly。
5.its 【解析】此处表示龙不是第一个来的,因为它在路上停下来为农民降雨。on one’s way,表示在某人的路上,故填its。
6.fifth 【解析】由句意可知,此处指龙是第五个到达的,应填序数词,表先后顺序,故填fifth。
7.was started 【解析】根据“by the Chinese”可知应用被动语态,又由时间状语“during the Han Dynasty”可知应用一般过去时,故填was started。
8.longer 【解析】“the + 比较级,the + 比较级”意为“越……,越……”,故填longer。
9.can’t run 【解析】句意:但是一小组人无法舞动一条很长的龙,因为这需要巨大的人力、财力及特殊的技巧。由句意可判断,该空应加上表能力的情态动词can,故填can’t run。
10.deeply 【解析】分析句子结构可知,所填词修饰“is rooted”,应用副词形式,故填deeply。
2.have admired 【解析】由时间状语“since ancient times”可知,这里应用现在完成时,故填have admired。
3.animals 【解析】空前有数词twelve修饰,这里应用复数,故填animals。
4.to fly 【解析】“have the ability to do sth.”意为“有做某事的能力”,故填to fly。
5.its 【解析】此处表示龙不是第一个来的,因为它在路上停下来为农民降雨。on one’s way,表示在某人的路上,故填its。
6.fifth 【解析】由句意可知,此处指龙是第五个到达的,应填序数词,表先后顺序,故填fifth。
7.was started 【解析】根据“by the Chinese”可知应用被动语态,又由时间状语“during the Han Dynasty”可知应用一般过去时,故填was started。
8.longer 【解析】“the + 比较级,the + 比较级”意为“越……,越……”,故填longer。
9.can’t run 【解析】句意:但是一小组人无法舞动一条很长的龙,因为这需要巨大的人力、财力及特殊的技巧。由句意可判断,该空应加上表能力的情态动词can,故填can’t run。
10.deeply 【解析】分析句子结构可知,所填词修饰“is rooted”,应用副词形式,故填deeply。
二、阅读理解。
(一)[2024潍坊寿光−模改编]
说明文 建议用时6min 难度★★☆
HUAWEI,a big technology company,has made another big step in the phone industry with its newest phone,the Mate60.This phone is special because it uses a chip that HUAWEI made all by itself.
The chip that HUAWEI made alone says a lot about how much they care about making new tech.This chip is very strong and special and can do many things like using the fast5G Internet and doing smart things with AI.This chip makes the Mate60even better.
Making phones has been hard for HUAWEI because of some problems they've had.But,instead of giving up,HUAWEI tried something new and worked harder.They built their own chip and became a better competiitor in the tech industry.Releasing(发行)the Mate60has made people notice HUAWEI's hard work.
HUAWEI's Mate60is a really good phone,and it shows how well HUAWEI understands what people need from a phone.It's designed to help people use it better.The chip that HUAWEI made can make users' experience even better,since it makes many things much more perfect.
The HUAWEI Mate60is a big win for HUAWEI.The success of the Mate60has opened new doors for HUAWEI all over the world.It shows HUAWEI's energy and skills in making new technology,and how well they understand what technology will be like in the future.We hope
HUAWEI will continue to do great things in the tech world and make more amazing products in the future.
1.What is special about HUAWEI's Mate60?
A.It uses a chip with smart AI.
B.It has the largest screen size ever.
C.Its chip was made all by HUAWEI itself.
D.It is the smartest phone with5G.
2.What's the main idea of Paragraph3?
A.HUAWEI released the Mate60.
B.HUAWEI made a big step in selling phones.
C.HUAWEI built their own useful and smart chip in the past.
D.HUAWEI created something new and worked harder continuously.
3.How does the Mate60show HUAWEI's understanding of users’needs?
A.By its low price and light body.
B.By its design that can help people use it better.
C.By showing its energy and calling clearly.
D.By doing many things much more perfectly.
(一)[2024潍坊寿光−模改编]
说明文 建议用时6min 难度★★☆
HUAWEI,a big technology company,has made another big step in the phone industry with its newest phone,the Mate60.This phone is special because it uses a chip that HUAWEI made all by itself.
The chip that HUAWEI made alone says a lot about how much they care about making new tech.This chip is very strong and special and can do many things like using the fast5G Internet and doing smart things with AI.This chip makes the Mate60even better.
Making phones has been hard for HUAWEI because of some problems they've had.But,instead of giving up,HUAWEI tried something new and worked harder.They built their own chip and became a better competiitor in the tech industry.Releasing(发行)the Mate60has made people notice HUAWEI's hard work.
HUAWEI's Mate60is a really good phone,and it shows how well HUAWEI understands what people need from a phone.It's designed to help people use it better.The chip that HUAWEI made can make users' experience even better,since it makes many things much more perfect.
The HUAWEI Mate60is a big win for HUAWEI.The success of the Mate60has opened new doors for HUAWEI all over the world.It shows HUAWEI's energy and skills in making new technology,and how well they understand what technology will be like in the future.We hope
HUAWEI will continue to do great things in the tech world and make more amazing products in the future.
1.What is special about HUAWEI's Mate60?
A.It uses a chip with smart AI.
B.It has the largest screen size ever.
C.Its chip was made all by HUAWEI itself.
D.It is the smartest phone with5G.
2.What's the main idea of Paragraph3?
A.HUAWEI released the Mate60.
B.HUAWEI made a big step in selling phones.
C.HUAWEI built their own useful and smart chip in the past.
D.HUAWEI created something new and worked harder continuously.
3.How does the Mate60show HUAWEI's understanding of users’needs?
A.By its low price and light body.
B.By its design that can help people use it better.
C.By showing its energy and calling clearly.
D.By doing many things much more perfectly.
答案:
1.C 2.D 3.B
(二)[2023烟台]
说明文 建议用时7min 难度★★★
AI(人工智能)can help teenagers and students learn in several ways.
Personalized learning:AI can know better about students, including their advanttages,weaknesses,skills,learning favorites,learning needs,and so on.Then it can create a proper learning plan for each student.This can help students concentrate on areas that they need to improve at their own speed.
Interactive(交互的)learning:AI haS the ability to make learning more interactive and interesting.Things like interactive learning apps and educational games can make subject learning more interesting.What's more,they can make students interested in a subject at once.This kind of active learning is sure to be more helpful than studying alone.
Automated(自动的)advice and help:AI can
provide automated advice and answers to questions.It can examine students' work and provide personalized help.For example,ChatGPT can answer students' questions quickly in a private,low−pressure way.This kind of advice and answers can help students better understand knowledge and use their knowledge.
Greater resources(资源):AI can make many of the students' learning resources richer and wider,like electronic textbooks,online courses,and study apps.For example,a biology textbook with AI technology may provide interactive3D models of a human body that students can study more carefully.
AI can provide interactive examples,introduce important passages,and offer assessments(评价).
In a word,AI has a great ability to improve studying and learning.By using AI,students can study smarter and reach higher levels of learning and success.The future of AI in education iS hopeful as technologies continue to develop.
1.What can AI do by knowing better about students?
A.Get more learning experiences.
B.Find out students' learning speed.
C.Know more about learning favorites.
D.Offer proper personal learning plans.
2.How might students feel about educational games?
A.Traditional. B.Interesting.
C.Difficult. D.Knowledgeable.
3.Why does the writer give an example of a biology textbooD in Paragraph5?
A.To show biology is easy to learn.
B.To describe something more about3D.
C.To introduce a way of assessment.
D.To show AI can provide rich resources.
4.What's the best title(标题)for this passage?
A.AI−a smart help for learning
B.AI needs new technologies
C.AI is much better than a teacher
D.AI−hopeful or hopeless
说明文 建议用时7min 难度★★★
AI(人工智能)can help teenagers and students learn in several ways.
Personalized learning:AI can know better about students, including their advanttages,weaknesses,skills,learning favorites,learning needs,and so on.Then it can create a proper learning plan for each student.This can help students concentrate on areas that they need to improve at their own speed.
Interactive(交互的)learning:AI haS the ability to make learning more interactive and interesting.Things like interactive learning apps and educational games can make subject learning more interesting.What's more,they can make students interested in a subject at once.This kind of active learning is sure to be more helpful than studying alone.
Automated(自动的)advice and help:AI can
provide automated advice and answers to questions.It can examine students' work and provide personalized help.For example,ChatGPT can answer students' questions quickly in a private,low−pressure way.This kind of advice and answers can help students better understand knowledge and use their knowledge.
Greater resources(资源):AI can make many of the students' learning resources richer and wider,like electronic textbooks,online courses,and study apps.For example,a biology textbook with AI technology may provide interactive3D models of a human body that students can study more carefully.
AI can provide interactive examples,introduce important passages,and offer assessments(评价).
In a word,AI has a great ability to improve studying and learning.By using AI,students can study smarter and reach higher levels of learning and success.The future of AI in education iS hopeful as technologies continue to develop.
1.What can AI do by knowing better about students?
A.Get more learning experiences.
B.Find out students' learning speed.
C.Know more about learning favorites.
D.Offer proper personal learning plans.
2.How might students feel about educational games?
A.Traditional. B.Interesting.
C.Difficult. D.Knowledgeable.
3.Why does the writer give an example of a biology textbooD in Paragraph5?
A.To show biology is easy to learn.
B.To describe something more about3D.
C.To introduce a way of assessment.
D.To show AI can provide rich resources.
4.What's the best title(标题)for this passage?
A.AI−a smart help for learning
B.AI needs new technologies
C.AI is much better than a teacher
D.AI−hopeful or hopeless
答案:
1.D 2.B 3.D 【解析】推理判断题。根据“Greater resources:… For example,a biology textbook with AI technology may provide interactive 3D models of a human body…”可知,作者以生物课本为例,来说明本段的中心:AI可以提供更加丰富的资源。故选D。
4.A 【解析】最佳标题题。通读全文,重点结合首段和尾段可知,本文介绍了人工智能对学生学习的多方面帮助,A项适合作标题。故选A。
4.A 【解析】最佳标题题。通读全文,重点结合首段和尾段可知,本文介绍了人工智能对学生学习的多方面帮助,A项适合作标题。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看