2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语中考山东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第116页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
中考题型专练
一、综合填空。 [2023湖南衡阳
阅读下面短文,在空白处填一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
记叙文 建议用时7min 难度★★☆
Our family bought a new smart TV set last week.It is 1.________(real)cool!But we didn't know what we should do 2.______ the old one.
Then I 3.______(see)an advertisement(广告)for Tech−Help.Tech−Help donates(捐赠)smart TV sets to people who need them.
4.______ far, Tech−Help has donated 5.______(many)than 2,000smart TV sets to different families across the country.Last year they gave smart TV sets to poor families.6.______is very easy to donate smart TV sets to Tech−Help.
Yesterday,my brother 7.______I took the old smart TV sett to a local shop.Two 8.______(hour) later,Tech−Help collected it from the shop.They will clean the smart TV set and make it better.
Right now,Tech−Help is giving smart TV sets to families in Xinjiang.There are about50families on the9.________(wait)list.They believe they willl get the smart TV sets soon.I'm10.________(excite)we could do something to help others!
一、综合填空。 [2023湖南衡阳
阅读下面短文,在空白处填一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
记叙文 建议用时7min 难度★★☆
Our family bought a new smart TV set last week.It is 1.________(real)cool!But we didn't know what we should do 2.______ the old one.
Then I 3.______(see)an advertisement(广告)for Tech−Help.Tech−Help donates(捐赠)smart TV sets to people who need them.
4.______ far, Tech−Help has donated 5.______(many)than 2,000smart TV sets to different families across the country.Last year they gave smart TV sets to poor families.6.______is very easy to donate smart TV sets to Tech−Help.
Yesterday,my brother 7.______I took the old smart TV sett to a local shop.Two 8.______(hour) later,Tech−Help collected it from the shop.They will clean the smart TV set and make it better.
Right now,Tech−Help is giving smart TV sets to families in Xinjiang.There are about50families on the9.________(wait)list.They believe they willl get the smart TV sets soon.I'm10.________(excite)we could do something to help others!
答案:
1.really 【解析】cool是形容词,所以应用副词really修饰,故填really。;2.with 【解析】固定短语do with“处理”,故填with。;3.saw 【解析】根据前句可知这里也应用一般过去时,动词用过去式,故填saw。;4.So 【解析】根据“...far,Tech-Help has donated...”可知,本句是现在完成时,所以应用时间状语so far,表示“到目前为止”。;5.more 【解析】根据“than”可知应用比较级。;6.It 【解析】此处是it作形式主语,动词不定式为真正的主语。;7.and 【解析】根据“my brother...I took the old smart TV set to a local shop”可知空处前后是并列关系,应用and连接。;8.hours 【解析】hour“小时”,可数名词,two后加名词复数。;9.waiting 【解析】wait是动词,此处应用其-ing形式作定语修饰list。;10.excited 【解析】句意是“我很激动我们能做些事情来帮助别人!”excite“使激动”,此处作表语,应用形容词,修饰人,应用excited。
二、阅读理解。 [2022烟台
记叙文 建议用时6min 难度★★★
The music band Coldplay is taking actions to protect the environment.This includes using their fans' energy to help provide electricity for their performances.In this way,they use electricity without adding carbon gases(碳气体)to the air.
The band hopes to cut the amount of CO₂ given out by its business activities by 50 percent.
The Coldplay stars have added special dance floors and energy−storing bicycles to their latest world tour performance.The purpose is to get fans to help produce electricity by dancing and riding.Each dance floor can support many people.It creates electricity when people move on it.Each of the bikes can create an average of200watts(瓦特)of electricity.In order to encourage fans to dance or ride more during the performance,they even have competitions to find out which group of fans can create the most electricity.
“Being green is a good business model.That's what we'd like to show,”said Coldplay lead singer Chris Martin.“The changes will bring a sense of belonging to the fans.Everything in our show is planned to bring everyone into the same group,singing together. It makes us feel part of a community."
Coldplay has taken other steps to protect the environment.One of its tour stages(舞台)uses recycled steel.The band also hopes to set up the world's first tour battery(电池)system,made from40recycled electric car batteries.The hope is to power the whole show with batteries.
“It's very expensive to try these things for the first time,”said Martin,“but we are very happy that we are changing."
Coldplay is just one music group working to help the environment.Some other famous bands are also taking such steps.
1.What does Coldplay use their fans' energy to do?
A.To create200watts of electricity.
B.To provide power for their shows.
C.To cut their business activities by50%.
D.To make their performances wonderful.
2. What does the underlined word “It” in the second paragraph refer to (指代)?
A.The floor.
B.The band.
C.The stage.
D.The bicycle.
3.How does Coldplay encourage fans to dance and ride more?
A.By helping them to buy bicycles.
B.By living in the same community.
C.By traveling around the world with them.
D.By having electricity−creating competitions.
4. Which ways are introduced to protect the environment in the passage?
①Riding energy−storing bicycles.
②Driving or taking electric cars.
③Recycling electric car batteries.
④Building stages with recycled steel.
A.①②③
B.②③④
C.①③④
D.①②④
记叙文 建议用时6min 难度★★★
The music band Coldplay is taking actions to protect the environment.This includes using their fans' energy to help provide electricity for their performances.In this way,they use electricity without adding carbon gases(碳气体)to the air.
The band hopes to cut the amount of CO₂ given out by its business activities by 50 percent.
The Coldplay stars have added special dance floors and energy−storing bicycles to their latest world tour performance.The purpose is to get fans to help produce electricity by dancing and riding.Each dance floor can support many people.It creates electricity when people move on it.Each of the bikes can create an average of200watts(瓦特)of electricity.In order to encourage fans to dance or ride more during the performance,they even have competitions to find out which group of fans can create the most electricity.
“Being green is a good business model.That's what we'd like to show,”said Coldplay lead singer Chris Martin.“The changes will bring a sense of belonging to the fans.Everything in our show is planned to bring everyone into the same group,singing together. It makes us feel part of a community."
Coldplay has taken other steps to protect the environment.One of its tour stages(舞台)uses recycled steel.The band also hopes to set up the world's first tour battery(电池)system,made from40recycled electric car batteries.The hope is to power the whole show with batteries.
“It's very expensive to try these things for the first time,”said Martin,“but we are very happy that we are changing."
Coldplay is just one music group working to help the environment.Some other famous bands are also taking such steps.
1.What does Coldplay use their fans' energy to do?
A.To create200watts of electricity.
B.To provide power for their shows.
C.To cut their business activities by50%.
D.To make their performances wonderful.
2. What does the underlined word “It” in the second paragraph refer to (指代)?
A.The floor.
B.The band.
C.The stage.
D.The bicycle.
3.How does Coldplay encourage fans to dance and ride more?
A.By helping them to buy bicycles.
B.By living in the same community.
C.By traveling around the world with them.
D.By having electricity−creating competitions.
4. Which ways are introduced to protect the environment in the passage?
①Riding energy−storing bicycles.
②Driving or taking electric cars.
③Recycling electric car batteries.
④Building stages with recycled steel.
A.①②③
B.②③④
C.①③④
D.①②④
答案:
1.B 2.A 【解析】代词指代题。根据“Each dance floor can support many people. It creates electricity when people move on it.”可知每个舞池可以容纳很多人,当人们在上面移动时,它就会发电。所以画线单词it指代的是“dance floor”。;3.D 4.C
三、阅读表达。 [2024临沂]
说明文 建议用时8min 难度★★★
阅读下面短文,完成短文后的问题。
After a game like football,the players might get an X−ray in the hospital if they hurt their legs or arms.A dentist can use X−rays to look at teeth.
And airport workers use an X−ray machine to check objects before a plane leaves.Nowadays,X−ray technology is widely used in medicine and other fields.
X−rays were first discovered by a German scientist,Wilhelm Conrad Röntgen(1845 - 1923).He found them quite by accident in1895.One day,he discovered that an unknown kind of radiation (放射线)could hardly pass through hard objects like bones(骨头).Later,Röntgen took a photo of his wife's hand. It clearly showed her ring and her bones.That was the first X−ray photo in the world.
Why is there an“X”in the word X−ray?It's because Röntgen couldn't explain exactly how it worked.He just knew that X−rays were new and useful for science.In fact,X−rays soon became an important tool in medicine.With the help of X−rays,doctors could see inside the human body for the first time without surgery(外科手术).
Röntgen was awarded the first Nobel Prize(诺贝尔奖)in physics in1901for his discovery.When he was asked what he was thinking at the moment of discovery,he replied,“I didn't think;I investigated(研究).”Röntgen gave away his Nobel Prize money to his university.And he never took out any patents(专利权)on X−rays,to make sure that the world could freely make use of his discovery.
1.Where is X−ray technology used?
______________________________
2.When were X−rays discovered?
______________________________
3.Whose hand was in the first X−ray photo?
______________________________
4.Why did Röntgen name the ray“X−ray”?
______________________________
5.What do you think of Röntgen?And why?
______________________________
说明文 建议用时8min 难度★★★
阅读下面短文,完成短文后的问题。
After a game like football,the players might get an X−ray in the hospital if they hurt their legs or arms.A dentist can use X−rays to look at teeth.
And airport workers use an X−ray machine to check objects before a plane leaves.Nowadays,X−ray technology is widely used in medicine and other fields.
X−rays were first discovered by a German scientist,Wilhelm Conrad Röntgen(1845 - 1923).He found them quite by accident in1895.One day,he discovered that an unknown kind of radiation (放射线)could hardly pass through hard objects like bones(骨头).Later,Röntgen took a photo of his wife's hand. It clearly showed her ring and her bones.That was the first X−ray photo in the world.
Why is there an“X”in the word X−ray?It's because Röntgen couldn't explain exactly how it worked.He just knew that X−rays were new and useful for science.In fact,X−rays soon became an important tool in medicine.With the help of X−rays,doctors could see inside the human body for the first time without surgery(外科手术).
Röntgen was awarded the first Nobel Prize(诺贝尔奖)in physics in1901for his discovery.When he was asked what he was thinking at the moment of discovery,he replied,“I didn't think;I investigated(研究).”Röntgen gave away his Nobel Prize money to his university.And he never took out any patents(专利权)on X−rays,to make sure that the world could freely make use of his discovery.
1.Where is X−ray technology used?
______________________________
2.When were X−rays discovered?
______________________________
3.Whose hand was in the first X−ray photo?
______________________________
4.Why did Röntgen name the ray“X−ray”?
______________________________
5.What do you think of Röntgen?And why?
______________________________
答案:
1.In medicine and other fields.;2. In 1895.;3.Wilhelm Conrad Röntgen’s wife.;4.Because he couldn’t explain exactly how it worked.;5.I think he is selfless. Because he gave away his Nobel Prize money to his university. And he never took out any patents on X-rays, to make sure that the world could freely make use of his discovery.(答案不唯一,言之有理即可)【解析】根据最后一段中“Röntgen gave away his Nobel Prize money to his university. And he never took out any patents on X-rays, to make sure that the world could freely make use of his discovery.”可知,Röntgen把他的诺贝尔奖奖金捐给了他的大学,而且他从未为X射线申请过任何专利,以确保世界人民可以免费地使用,故可知他是一个无私的人。
查看更多完整答案,请扫码查看