精英家教网 > 练习册解析答案 > 学典四川九年级英语人教版 > 第66页解析答案
学典四川九年级英语人教版

学典四川九年级英语人教版

注:当前书本只展示部分页码答案,查看完整答案请下载作业精灵APP。练习册学典四川九年级英语人教版答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。

一、从括号内选出一个符合语意的单词或词组,并用其正确形式完成句子。
1. I often feel lonely at home because my parents
seldom
stay with me.
2. She failed
to catch
the bus because she got to the bus station late.
3. My grandfather still plays tennis now and then
even though
he's in his seventies.
4. Jane advised Sally
to communicate
with her parents more often to improve their relationship.
5. The two brothers
used to
fight a lot, but they get on well now.
答案:1. seldom
解析:句意为“我在家经常感到孤独,因为我的父母很少和我待在一起”。“always”总是,“often”经常,“seldom”很少,根据“feel lonely”可知父母很少陪伴,选“seldom”。
2. to catch
解析:“fail to do sth.”是固定搭配,意为“未能做某事”,“catch the bus”表示“赶上公交车”,“drive the bus”是“开公交车”,此处指未能赶上公交车,所以填“to catch”。
3. even though
解析:句意为“我的祖父虽然七十多岁了,仍然时不时打网球”。“because”因为,表原因;“even though”虽然,即使,表让步;“when”当……时,表时间。根据语境,前后是让步关系,选“even though”。
4. to communicate
解析:“advise sb. to do sth.”是固定用法,意为“建议某人做某事”。“agree with”同意,“communicate with”与……交流,此处指建议和父母多交流来改善关系,所以填“to communicate”。
5. used to
解析:“used to do sth.”表示“过去常常做某事”,“be used to doing sth.”表示“习惯于做某事”。句意为“这两兄弟过去经常打架,但现在相处得很好”,后面接动词原形“fight”,所以填“used to”。
二、从方框中选出适当的单词,用其正确的形式填空。
exact, examination, influence, introduce, pride
1. She gave a(n)
introduction
of the club to the members.
2. I've forgotten where they live
exactly
. But I'm sure it's on Central Street.
3. Parents enjoy any progress their children have made and will be
proud
of them.
4. Passing the
examination
is not as hard as you think, only if you prepare well for it.
5. Chinese culture has
influenced
the world for thousands of years. More and more foreigners are interested in it now.
答案:1. introduction
解析:句意为“她向成员们介绍了这个俱乐部”。“give an introduction of...”表示“对……进行介绍”,“introduce”是动词,此处需要名词形式,所以填“introduction”。
2. exactly
解析:句意为“我确切地忘记了他们住在哪里,但我确定是在中央大街”。此处修饰动词“forgotten”,需要副词,“exact”的副词形式是“exactly”。
3. proud
解析:“be proud of...”是固定搭配,意为“为……感到骄傲”,“pride”是名词,“proud”是形容词,所以填“proud”。
4. examination
解析:句意为“通过考试并不像你想的那么难,只要你好好准备”。“pass the examination”表示“通过考试”,“examination”是名词,符合语境,所以填“examination”。
5. influenced
解析:句意为“中国文化几千年来一直影响着世界,现在越来越多的外国人对它感兴趣”。根据“for thousands of years”可知用现在完成时,“influence”的过去分词是“influenced”,所以填“influenced”。
三、阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A. be in control of
B. had difficulty in
C. in person
D. took pride in
E. was absent from
Jack was a naughty (淘气的) student at school. He 1
E
classes from time to time. The reason was that he 2
B
focusing on study. One day, our teacher, Mrs. Smith, didn't feel well and had to leave. Our class became a bit chaotic (混乱的) without her guiding 3
C
. At that time, Jack stepped up to 4
A
the class. He successfully kept the noise down. It seemed that Jack had grown up overnight. Seeing his change, we all 5
D
his new role. He was no longer the student who missed classes. He was now a leader who managed the class well. He taught us that everyone can change and improve. It's never too late to become a better person.
答案:1. E
解析:根据“Jack was a naughty student”可知他经常缺课,“was absent from classes”表示“缺课”,选E。
2. B
解析:“had difficulty in doing sth.”表示“做某事有困难”,句意为“原因是他很难集中精力学习”,选B。
3. C
解析:“without her guiding in person”表示“没有她亲自指导”,“in person”亲自,符合语境,选C。
4. A
解析:“step up to be in control of the class”表示“站出来管理班级”,“be in control of”控制,管理,选A。
5. D
解析:“took pride in his new role”表示“为他的新角色感到骄傲”,符合大家看到他变化后的反应,选D。
四、阅读下列短文,根据短文内容选择最佳选项。
A young woman from South China's Guangxi Province has helped the local farmers sell their kumquats through live streaming (直播) in online shops and also created many job opportunities (机会). Lai Yuanyuan comes from a small village in Guangxi. Like many other people in the village, her parents used to sell their farm products at a low price because it was difficult for them to get the products to the market. After coming back from her studies in the Republic of Korea in 2018, Lai began to consider what she could do to improve the local farmers' life. Lai decided to make her idea come true when she found that their future must depend on live trade and the fast growing express delivery (快递) industry. So she set up her own online shop and later made a brand (品牌) of local kumquats in 2019. Then she started to sell farm products through live streaming which makes a direct way for customers to trade with the farmers. In this way, they can greatly reduce (简化) the selling steps. Besides, live streaming is really easy to learn for the farmers. With the improvement of kumquats' quality, the turnover (营业额) of her online shop has increased a lot in the past few years. Thanks to her efforts, now the local people have a good market and become richer than before. Except for providing the local people with job opportunities, she has also encouraged some young people to return to Fule and build their own business in these years.
( )1. What was the main problem of the villagers in Lai Yuanyuan's hometown?
A. They had too many kumquats to sell.
B. They couldn't reach the market easily.
C. They didn't know how to grow kumquats well.
( )2. Which of the following questions is answered in the passage?
A. Why did Lai decide to sell kumquats online?
B. How did the villagers improve the quality of their kumquats?
C. What did the villagers need to learn to sell their kumquats online?
( )3. What is the correct order of Lai's experiences?
① having a good market
② setting up an online shop
③ finishing her study in the Republic of Korea
④ selling kumquats through live streaming
A. ②③①④
B. ③④②①
C. ③②④①
( )4. Which of the following blanks can be filled with the underlined word "efforts"?
A. The team's success largely depended on her ______.
B. We are buying some things to make ______ for the party.
C. My parents gave me lots of ______ on how to choose my future job.
( )5. What is the best title for this passage?
A. The Influence of Live Streaming
B. The Development of a Poor Village
C. A Young Woman Changed Her Villagers' Life

答案:
1. B
解析:根据短文第二段“her parents used to sell their farm products at a low price because it was difficult for them to get the products to the market”可知,村民的主要问题是农产品难以到达市场,即“couldn't reach the market easily”,选B。
2. A
解析:短文第三段提到“After coming back from her studies in the Republic of Korea in 2018, Lai began to consider what she could do to improve the local farmers' life. Lai decided to make her idea come true when she found that their future must depend on live trade and the fast growing express delivery industry”,解释了她决定在线销售金桔的原因,A选项在文中被回答;B选项“如何提高金桔质量”和C选项“村民需要学习什么”文中未提及,选A。
3. C
解析:根据短文第三段“After coming back from her studies in the Republic of Korea in 2018”(③),第四段“So she set up her own online shop... in 2019”(②),“Then she started to sell farm products through live streaming”(④),第五段“Thanks to her efforts, now the local people have a good market”(①),顺序为③②④①,选C。
4. A
解析:“efforts”意为“努力”。A选项“团队的成功很大程度上取决于她的努力”符合;B选项“make efforts for the party”搭配不当,应为“prepare for”;C选项“gave me lots of efforts”搭配错误,应为“advice”,选A。
5. C
解析:短文主要讲述了Lai Yuanyuan帮助家乡村民通过直播销售金桔,改善生活的故事,C选项“一个年轻女子改变了村民的生活”最符合主旨;A选项“直播的影响”范围过大;B选项“贫困村的发展”未突出主人公,选C。