2025年追梦之旅初中期末真题篇九年级英语河南专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年追梦之旅初中期末真题篇九年级英语河南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第56页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
B
Paper can be seen everywhere in our life and we cannot study and work without it. Do you know who invented paper? It was created in Chi-na, yet there is no one knows exactly about who first invented it. Howev-er, according to historical records, it was improved by a man named Cai Lun from Eastern Han Dynasty( AD 25—AD 220).
It is said that Cai Lun used to pay visits to the countryside factory when he worked as a Shang-fang Ling officer in charge of producing weapons( 武器). In that period, he always wanted to create something soft and easy to write. Inspired by women who raised silkworms, he tried to make paper, using many materials such as bark, ropes and rags. He broke these raw materials down into very small pieces and produced a kind of paper at last. Cai’s way of making paper improved the quality of paper greatly. Cai Lun got praised by the Emperor He of Han as soon as heshowed his way to make paper to the emperor. And this kind of paper was called Cai Hou Paper.
Cai Lun not only made new paper a popular and widely used writing material but also changed the way of writing, which had a great influence on later generations and Cai Hou Paper was one of the most important contributions of Chinese civilization to the world.
In 2007, Cai Lun was listed as one of the “Best Inventors in Recorded History” by the American Time due to his great improvement on paper-making.
根据材料内容选择最佳答案。
(
A. More than 2000 years ago. B. About 1900 years ago.
C. About 3000 years ago. D. Fewer than 1000 years ago.
(
A. Bark. B. Silk. C. Rags. D. Ropes.
(
a. Cai Lun changed the way of writing.
b. Cai Lun visited the countryside factory.
c. Cai Lun got praised by the Emperor He of Han.
d. Cai Lun made paper with different kinds of materials.
A. d-b-a-c B. d-a-b-c C. b-d-c-a D. b-d-a-c
(
A. 蚕 B. 蝴蝶 C. 蠕虫 D. 蚯蚓
(
A. The first country to make paper.
B. The ancestor( 祖先) of paper.
C. One of the Four Great Inventions of ancient China.
D. The improver of paper-making process, Cai Lun.
Paper can be seen everywhere in our life and we cannot study and work without it. Do you know who invented paper? It was created in Chi-na, yet there is no one knows exactly about who first invented it. Howev-er, according to historical records, it was improved by a man named Cai Lun from Eastern Han Dynasty( AD 25—AD 220).
It is said that Cai Lun used to pay visits to the countryside factory when he worked as a Shang-fang Ling officer in charge of producing weapons( 武器). In that period, he always wanted to create something soft and easy to write. Inspired by women who raised silkworms, he tried to make paper, using many materials such as bark, ropes and rags. He broke these raw materials down into very small pieces and produced a kind of paper at last. Cai’s way of making paper improved the quality of paper greatly. Cai Lun got praised by the Emperor He of Han as soon as heshowed his way to make paper to the emperor. And this kind of paper was called Cai Hou Paper.
Cai Lun not only made new paper a popular and widely used writing material but also changed the way of writing, which had a great influence on later generations and Cai Hou Paper was one of the most important contributions of Chinese civilization to the world.
In 2007, Cai Lun was listed as one of the “Best Inventors in Recorded History” by the American Time due to his great improvement on paper-making.
根据材料内容选择最佳答案。
(
B
)26. When was the paper we know today improved according to the article?A. More than 2000 years ago. B. About 1900 years ago.
C. About 3000 years ago. D. Fewer than 1000 years ago.
(
B
)27. Which material was not mentioned during Cai’s paper-making process?A. Bark. B. Silk. C. Rags. D. Ropes.
(
C
)28. Put the events into correct order according to the article.a. Cai Lun changed the way of writing.
b. Cai Lun visited the countryside factory.
c. Cai Lun got praised by the Emperor He of Han.
d. Cai Lun made paper with different kinds of materials.
A. d-b-a-c B. d-a-b-c C. b-d-c-a D. b-d-a-c
(
A
)29. What is the meaning of the underlined word “silkworm” in par-agraph 2?A. 蚕 B. 蝴蝶 C. 蠕虫 D. 蚯蚓
(
D
)30. What is the article mainly about?A. The first country to make paper.
B. The ancestor( 祖先) of paper.
C. One of the Four Great Inventions of ancient China.
D. The improver of paper-making process, Cai Lun.
答案:
26~30 BBCAD
B.26.B 【解析】根据第一段中“it was improved by a man named Cai Lun from Eastern Han Dynasty(AD 25—AD 220)”可知,造纸术在公元25年至公元220年得到改进,故造纸术的改进大约在1900年前。故选B。
27.B 【解析】根据第二段中“Inspired by women who...such as bark,ropes and rags.”可知,在蔡伦的造纸的过程中,丝绸没有被提到。故选B。
28.C 【解析】根据第二段中“pay visits to the country-side factory”“he tried to make paper,using many materials such as bark,ropes and rags”“Cai Lun got praised by the Emperor He of Han”及第三段中“but also changed the way of writing”可知,正确顺序是b-d-c-a。故选C。
29.A 【解析】根据第二段中“he always wanted to create something soft and easy to write”及“silk-worms”中的“silk”可知,可推测出“silkworms”是“蚕”的意思。故选A。
30.D 【解析】根据最后一段内容及通读全文可知,文章主要介绍了造纸术的改进者蔡伦。故选D。
B.26.B 【解析】根据第一段中“it was improved by a man named Cai Lun from Eastern Han Dynasty(AD 25—AD 220)”可知,造纸术在公元25年至公元220年得到改进,故造纸术的改进大约在1900年前。故选B。
27.B 【解析】根据第二段中“Inspired by women who...such as bark,ropes and rags.”可知,在蔡伦的造纸的过程中,丝绸没有被提到。故选B。
28.C 【解析】根据第二段中“pay visits to the country-side factory”“he tried to make paper,using many materials such as bark,ropes and rags”“Cai Lun got praised by the Emperor He of Han”及第三段中“but also changed the way of writing”可知,正确顺序是b-d-c-a。故选C。
29.A 【解析】根据第二段中“he always wanted to create something soft and easy to write”及“silk-worms”中的“silk”可知,可推测出“silkworms”是“蚕”的意思。故选A。
30.D 【解析】根据最后一段内容及通读全文可知,文章主要介绍了造纸术的改进者蔡伦。故选D。
C
As climate change brings dangers to people, we are now facing anoth-er problem—underground climate change.

With the development of cities, the rising under-ground temperature is causing the ground to heat up and deform( 变形), reported a study team from Northwestern University,US. In the last three years,
the team had put more than 150 temperature sensors( 感应器)under Chi-cago. The temperatures they recorded were surprising. For example, air temperatures in underground can be up to 25℃ higher than the normal ground temperature. After collecting information in Chicago, the team cre-ated computer models to see how temperatures will influence the ground until 2051.
The models showed, when heated, the ground may go up by as much as 12 centimeters, or go down by as much as 0. 8 centimeters. This may even cause the ground to break up, leaving people who live and work above in dangerous situations.
However, Rotta Loria, who led the study, said in a report “it takes along time to see the bad effects”. As scientists have already known a lot about underground climate change, future plans for cities should be con-sidered. Materials that take in heat can be used to keep the heat fromen-tering the ground.
The team also pointed out that the rising temperature could be seen as an opportunity. City planners can try to collect heat underground and send it above for heating.
根据材料内容选择最佳答案。
(
A. It may go up. B. It may go down.
C. It may break up. D. It may become smaller.
(
A. By telling a story. B. By asking a question.
C. By showing a picture. D. By giving an example.
(
A. The number of people who take the underground should be limited.
B. Fans should be fixed in the ground.
C. The materials that can take in heat should be used.
D. More sensors can be put in the ground to record the temper-ature.
(
A. The underground heat may be used to warm the house in winter.
B. Climate change influences the underground temperature.
C. The underground temperature has risen to 25℃.
D. The rising underground temperature is causing the ground to heat up.
(

As climate change brings dangers to people, we are now facing anoth-er problem—underground climate change.
With the development of cities, the rising under-ground temperature is causing the ground to heat up and deform( 变形), reported a study team from Northwestern University,US. In the last three years,
the team had put more than 150 temperature sensors( 感应器)under Chi-cago. The temperatures they recorded were surprising. For example, air temperatures in underground can be up to 25℃ higher than the normal ground temperature. After collecting information in Chicago, the team cre-ated computer models to see how temperatures will influence the ground until 2051.
The models showed, when heated, the ground may go up by as much as 12 centimeters, or go down by as much as 0. 8 centimeters. This may even cause the ground to break up, leaving people who live and work above in dangerous situations.
However, Rotta Loria, who led the study, said in a report “it takes along time to see the bad effects”. As scientists have already known a lot about underground climate change, future plans for cities should be con-sidered. Materials that take in heat can be used to keep the heat fromen-tering the ground.
The team also pointed out that the rising temperature could be seen as an opportunity. City planners can try to collect heat underground and send it above for heating.
根据材料内容选择最佳答案。
(
D
)31. According to the passage, what may NOT happen to the ground when heated?A. It may go up. B. It may go down.
C. It may break up. D. It may become smaller.
(
D
)32. How does the writer express his idea in Paragraph 2?A. By telling a story. B. By asking a question.
C. By showing a picture. D. By giving an example.
(
C
)33. What can we do to avoid the underground climate change?A. The number of people who take the underground should be limited.
B. Fans should be fixed in the ground.
C. The materials that can take in heat should be used.
D. More sensors can be put in the ground to record the temper-ature.
(
A
)34. What can we infer( 推测) from the passage?A. The underground heat may be used to warm the house in winter.
B. Climate change influences the underground temperature.
C. The underground temperature has risen to 25℃.
D. The rising underground temperature is causing the ground to heat up.
(
B
)35. Which of the following shows the structure of the passage?
答案:
31~35 DDCAB
C.31.D 【解析】根据第三段中“The models showed...in dangerous situations.”可知,地面受热时,地面可能上升,可能下降,甚至破裂。选项ABC都有可能发生,选项D“可能变小”未提及。故选D。
32.D 【解析】根据第二段中“In the last three years,the team had put more than 150 temperature sensors under Chicago.”可知,作者通过在芝加哥的研究这一实例表达观点。故选D。
33.C 【解析】根据第四段中“Materials that take in heat can be used to keep the heat from entering the ground.”可知,我们可以用吸热材料来避免地下温度升高。故选C。
34.A 【解析】根据最后一段中“City planners can try to collect heat underground and send it above for heating.”可知,城市规划者可以尝试在地下收集热量,并将其输送到上面供暖。由此推断,冬季可利用地下热量为房屋取暖。故选A。
35.B 【解析】通读全文可知,第一段引出本文说明对象——地下温度不断地上升,第二段和第三段主要介绍了地下温度不断上升的消极影响,属于并列关系,第四段和第五段介绍了地下温度不断上升的积极影响,属于并列关系。故选B。
C.31.D 【解析】根据第三段中“The models showed...in dangerous situations.”可知,地面受热时,地面可能上升,可能下降,甚至破裂。选项ABC都有可能发生,选项D“可能变小”未提及。故选D。
32.D 【解析】根据第二段中“In the last three years,the team had put more than 150 temperature sensors under Chicago.”可知,作者通过在芝加哥的研究这一实例表达观点。故选D。
33.C 【解析】根据第四段中“Materials that take in heat can be used to keep the heat from entering the ground.”可知,我们可以用吸热材料来避免地下温度升高。故选C。
34.A 【解析】根据最后一段中“City planners can try to collect heat underground and send it above for heating.”可知,城市规划者可以尝试在地下收集热量,并将其输送到上面供暖。由此推断,冬季可利用地下热量为房屋取暖。故选A。
35.B 【解析】通读全文可知,第一段引出本文说明对象——地下温度不断地上升,第二段和第三段主要介绍了地下温度不断上升的消极影响,属于并列关系,第四段和第五段介绍了地下温度不断上升的积极影响,属于并列关系。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看